AFC - UNA voorbeschouwing

AFC GAAT VOOR VIJFDE THUISZEGE TEGEN UNA

Zondag as. komt de Voetbalvereniging Uitspanning Na Arbeid op bezoek. Een tegenstander van formaat. Op dit moment staat UNA op een met De Treffers, VVSB en Hercules gedeelde vierde plaats, maar twee punten achter runner up AFC. Kijkend naar de ranglijst is het dringen geblazen. Alleen koploper WKE staat, tegen iedere voorspelling in, los van de andere verenigingen fraai bovenaan. Tussen AFC en de rode lantaarndragers EVV, OJC Rosmalen en HBS zit maar zeven punten verschil  en dat is met nog twintig wedstrijden te gaan niet erg veel.  Alle ploegen maken zonder twijfel nog kans op een promotieplaats en dat maakt deze competitie buitengewoon enerverend. Iedere wedstrijd doet er echt toe en dat geldt zeker ook voor de wedstrijd op Sportpark Goed Genoeg tussen de teams AFC en UNA die geweldig van start gingen, maar de laatste weken flink wat punten lieten liggen.

UNA begon dit seizoen als één van de grote favorieten. De afgelopen twee seizoenen eindigden de geelzwarten op een mooie tweede plaats in de Topklasse, niet ver achter de toenmalige kampioenen AFC en FC Lienden. De start van UNA was buitengewoon overtuigend. De eerste drie wedstrijden werden gewonnen van Kon. HFC, Magreb’90 en HSC’21 en na zes wedstrijden was de formatie van trainer Mark Schenning nog ongeslagen. Vooral de 5-0 overwinning op Magreb’90 in Utrecht was opmerkelijk, zeker ook in het licht van de 3-0 nederlaag van AFC tegen Magreb’90 het afgelopen weekend. Daarna werd drie keer op rij verloren van EVV, De Treffers en JVC Cuijk en werd gesproken van een ‘dikke dip’. Afgelopen zondag was VVSB te gast op Sportpark Zeelst en klom men na een gelijkspel  ‘uit een dalletje’. Het werd in deze wedstrijd 0-0, maar dat was min of meer toeval, want Rob Van Boekel miste voor UNA enkele mooie kansen, terwijl VVSB lat en paal raakte en vaak stuitte op de betrouwbare sluitpost van UNA, Petar Stoskovic. Bijzonder was het dat in deze wedstrijd Niek van Boekel zijn rentree maakte, na een jaar blessureleed door een kapotte meniscus en een gescheurde kruisband.

Al met al staat UNA op één derde van de competitie net boven de promotiestreep en dat is uiteindelijk toch de plek waar je de trots van Veldhoven dit seizoen op z’n minst verwacht. Weliswaar vertrokken een aantal spelers vorig seizoen naar andere clubs, waaronder de gevaarlijke spits Brian Boogers, die in Jupiler League bij Achilles’29 ging spelen. Maar dat verlies werd gecompenseerd door de komst van maar liefst negen nieuwe spelers. Zo kwamen o.a. Mark Jansen over van JVC Cuijk, Sander van der Weert van Blauw Geel’38, Sjoerd van Beers van RKC Waalwijk en Glenn Schapendonk van OJC Rosmalen. Topscorer is Mart van de Gevel met 4 doelpunten, die tot voor kort nog het shirt van Nuenen droeg.               

AFC begon net als UNA ook uitstekend aan de competitie en was zelfs even koploper na de prachtige zeges op WKE in Emmen en op De Treffers in Amsterdam. In de laatste drie wedstrijden gingen acht punten verloren door een nederlaag in de Bosjes van Pex tegen HBS, de haast onvermijdelijke 0-0 thuis tegen EVV en de al even genoemde 3-0 nederlaag op Sportpark Papenburg tegen Magreb’90. Duidelijk is dat The Reds op Sportpark Goed Genoeg tot nog toe beter op dreef zijn dan in de uitwedstrijden. Thuis werd vier keer gewonnen en één keer gelijk gespeeld, uit werd drie keer verloren, één keer gewonnen en één keer gelijk gespeeld. Het doelsaldo is thuis ook een stuk beter dan uit. Bij UNA is meer evenwicht tussen de resultaten thuis en uit, hoewel onlangs in Groesbeek en Cuijk verloren werd. Bij AFC ontbreekt het de laatste weken vooral aan productiviteit. Hoewel er vooral tegen EVV en Magreb’90 genoeg mogelijkheden waren, bleef de 0 op het scorebord. Werk aan de winkel dus voor trainer Bart Logchies om zijn team weer helemaal op scherp te zetten.   

Wat gaat het worden aanstaande zondag?  Als we kijken naar de onderlinge resultaten zien we dat die aardig in evenwicht zijn. AFC en UNA ontmoetten elkaar zes keer in de Topklasse. Thuis wisten The Reds twee keer te winnen, één keer werd verloren. Die nederlaag was op 5 oktober 2014. In een beladen wedstrijd met de nodige kaarten ging UNA met drie punten naar huis omdat AFC de 0-1 achterstand bij rust, ondanks een groot overwicht in de tweede helft, niet weg wist te werken. In Veldhoven leek het later dat seizoen wéér op een 1-0 nederlaag uit te draaien, maar in de slotminuut zorgde Pepijn Veerman er uit een corner voor dat AFC met een gelijkspel naar Amsterdam kon afreizen. Het onderlinge verschil lijkt dit seizoen ook niet groot te zijn. AFC en UNA hebben na een prachtige start een moeilijke periode achter de rug en zullen gebrand zijn op een overwinning. Voor AFC zou dat de vijfde thuiszege zijn in elf wedstrijden. Een bijzonder mooi perspectief. Heel veel succes!

MvdW     

De wedstrijdbal is aangeboden door de "Zilveren Ploeg"  

Pupil van de week is Hidde Ziekman. Weten wie Hidde is? Klik hier