AFC - UNA 2 - 2, met verslag, TV samenvatting en foto's

ONVERZETTELIJK AFC IN SLOTMINUUT LANGSZIJ UNA 

AFC en UNA hebben de punten op Sportpark Goed Genoeg in een zeer spannende wedstrijd gedeeld. In de eerste helft deden The Reds zich flink tekort. Een veel sterker AFC moest genoegen nemen met een 1-1 ruststand. In de tweede helft toonde UNA zich veel gevaarlijker en moest AFC alle zeilen bijzetten om in blessuretijd een punt uit het vuur te slepen. Het slotoffensief werd bekroond met een fraaie kopbal van Daan Sutorius.  

Vandaag staat er weer een thuiswedstrijd op het programma. Vorige week konden in Amsterdam drie punten aan het totaal worden toegevoegd na een verdiende 3-1 zege op Kon. HFC. Hopelijk zijn onze jongens ook vandaag te sterk voor UNA dat de laatste wedstrijd in Zeelst met onverwacht hoge cijfers (0-4) verloor van FC Lienden. Als Jong AZ in Groesbeek dan ook nog punten morst tegen De Treffers staan we ‘gewoon’ weer bovenaan. Maar droomscenario’s komen lang niet altijd uit. Eerst maar eens winnen van Uitspanng Na Arbeid. Geen makkelijke opgave, want de ploeg van trainer Mark Schenning staat, ondanks de wat geflatteerde nederlaag tegen FC Lienden niet voor niets zevende na vier wedstrijden. Bovendien werden de uitwedstrijden tegen De Treffers en Kon. HFC  afgesloten met resp. een puntendeling en winst. UNA beschikt over een ervaren ploeg en heeft met Benjamin van Wanrooij, Mart van de Gevel en Chefrino Eind enkele spelers in huis, die een wedstrijd kunnen beslissen. Maar die heeft AFC gelukkig ook, al is het jammer dat Melvin Grootfaam vandaag door een blessure ontbreekt. Ook Marien Willemsen en Mark van den Boogaart zijn niet van de partij. En ook Pepijn Kluin is lange tijd uitgeschakeld. Pieter Koopman, Matthijs Jesse en Sam Nijpels beginnen op de bank.

Als scheidsrechter Gerrets voor het eerst fluit is één van de vragen of AFC er in de vijfde wedstrijd van dit seizoen er eindelijk in slaagt om het eerste doelpunt te maken. In de zesde minuut is deze vraag al bijna beantwoord. Bijna, want tot twee maal toe wordt een inzet van Magid Jansen na een corner van Daan Sutorius op miraculeuze wijze van de doellijn gehaald. Op een enkele plaagstoot van Chefrino Eind na, deelt AFC in deze fase de lakens uit met goed positiespel. Jonathan Richard verzet weer bergen werk en sticht met zijn loopacties regelmatig gevaar in de defensieve gelederen van UNA. Koen Bosma, Tom van den Brink en Edip Biberoglu doen er in de voorhoede van alles aan om het overwicht te verzilveren, maar de beslissende actie valt nog niet te noteren. Aan de andere kant is het onverwacht wel raak, als Eind aan de rechterkant net binnen het strafschopgebied over het been van Jordi van Gelderen tuimelt. Scheidsrechter wijst naar de stip en Niek van Boekel laat dit buitenkansje van elf meter in de 27e minuut niet voorbijgaan. Dus weer niet als eerste gescoord!
Gelukkig toonde AFC in de voorafgaande wedstrijden wel veel veerkracht na een tegenslag en dat is ook nu het geval. Vier minuten na de goal van Van Boekel ligt de bal er al aan de ander kant in als Daan een inzet van Edip van dichtbij achter keeper Petar Stoskovic werkt. 1-1, alle kans om zelfs met een voorsprong te gaan rusten, want AFC blijft de defensie van UNA op de proef stellen. Helaas gaat een schot van Jonathan net naast en levert een mooie combinatie van Teun van Zweeden en Edip niet meer dan een corner op. Geen goals meer voor rust dus, maar dat is lang niet zo erg als het uitvallen van captain Magid Jansen, die door deze blessure wel een paar weken aan de kant zal staan. Sam Nijpels, die bij EVV nog speelde met Chefrino Eind, vervangt Magid in het hart van de AFC-defensie.

Wie gedacht heeft dat UNA in de tweede helft direct vanaf het begin zal worden aangepakt komt bedrogen uit. De in het geelwit gehulde ploeg van Mark Schenning schiet uit de startblokken en is via Van de Gevel direct gevaarlijk. De rollen zijn in deze fase volledig omgedraaid. UNA, in de eerste helft zeer matig op dreef, troeft AFC af met snel uitgevoerde aanvallen en agressiever spel. We mogen beslist niet klagen als een doelpunt van Eind in de 54e minuut wegens buitenspel wordt afgekeurd. Een minuut later is het toch raak als een schuiver van Nick Tielemans van buiten het strafschopgebied tot ieders verrassing achter Patrick Zonneveld in de touwen verdwijnt. 1-2, en weer kijken we aan tegen een achterstand. Gelukkig is er nog voldoende tijd om hier wat aan te doen. Met Matthijs Jesse in de ploeg voor Tom van den Brink wordt nu uitdrukkelijk weer de aanval gezocht en gaan Jordi van Gelderen en Sam Nijpels om beurten mee naar voren. Uiteraard biedt dat onze gasten ook meer ruimte, maar dat risico moet genomen worden. Naar het einde van de wedstrijd neemt de druk op het doel van Stoskovic steeds meer toe. UNA verdedigt met extra mankracht de voorsprong, leunt naar achteren en probeer tijd te rekken waar het maar kan. AFC valt aan, penetreert via Matthijs en Jonathan en creëert verschillende halve kansen. In de 89e minuut is Matthijs er door heen maar wordt op het randje wegens buitenspel gestopt. Aan de andere kant komt Eind oog in oog te staan met onze keeper, maar van heel dichtbij weet hij Patrick Zonneveld niet te passeren. Een schitterende en naar later blijkt belangrijke redding. Als het bord met vier minuten extra tijd omhoog gehouden wordt leven we dus nog.

De extra tijd tikt langzaam maar gestaag weg. Onze jongens hebben super haast en pompen nu iedere bal het strafschopgebied in. De bal moet een keer goed vallen, net zoals tegen Jong Twente en De Treffers. Het kan natuurlijk altijd, maar de tijd is nu echt bijna om. De  94e minuut loopt als spits Pieter Koopman, in de 76e minuut ingevallen voor Jordi van Gelderen, de bal goed vrij maakt op links. De voorzet van Pieter is loepzuiver en bij de tweede pal kopt Daan de bal met alle kracht die hij heeft langs de grijpgrage handen van Stoskovic. Het is meteen de laatste actie van de wedstrijd. Alles wat AFC is stort zich in elkaars armen. Het is weer gelukt in de allerlaatste minuut, een klein wonder natuurlijk, maar het toont ook de onverzettelijkheid van ons eerste aan. Zuur voor UNA natuurlijk, dat uiteindelijk met een half leeg glas genoegen moet nemen. Voor AFC was het glas dit maal half vol, niet genoeg voor de koppositie, maar wel voldoende voor een met Kozakken Boys gedeelde derde plaats, een punt achter de koplopers Jong AZ en GVVV. Not bad at all!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Teun van Zweeden, Jordi van Gelderen (76’ Pieter Koopman), Magid Jansen (43’ Sam Nijpels), Guido Moelee, Johan Kulhan, Daan Sutorius, Jonathan Richard, Edip Biberoglu, Koen Bosma en Tom van den Brink (60’Matthijs Jesse).

Voor Tde V samenvatting klik hier
Voor overige TV samenvattingen zie onder Tweede Divisie of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier