AFC - UNA 2 - 0 met verslag

AFC boekt op overtuigende wijze vijfde thuiszege

Na de sof tegen Magreb’90 van vorige week kwam AFC op Sportpark Goed Genoeg tegen UNA uitstekend voor de dag. De vijfde thuiszege was het verdiende gevolg. Hoewel Koen Bosma zich onderscheidde met twee fraaie treffers was de overwinning op de Brabanders vooral ook een teamprestatie. De selectie van trainer Bart Logchies opereerde als een hecht én sterk collectief.   

Vandaag staat de zoveelste belangrijkste wedstrijd op het programma. De geringe onderlinge verschillen in de Zondag Topklasse en de bizarre promotie/degradatie regeling zorgen ervoor dat ieder puntje telt. De bezoekers uit Veldhoven zijn net als AFC hard toe aan een mooi resultaat. UNA, door de kenners bestempeld als één van de titelfavorieten, wist na een flitsende competitiestart maar één punt te behalen in de laatste vier wedstrijden. Ons eerste verging het de afgelopen weken niet veel beter. Vooral de dikke nederlaag tegen Magreb’90 – waarvan UNA in de Ramadan periode met maar liefst 5-0 wist te winnen – was een flinke tegenvaller. Ondanks dat start Bart Loghies met dezelfde basis elf als tegen Magreb’90, met uitzondering van Guido Moelee, die na een blessure op zijn vertrouwde positie linksachter terugkeert. Mitchell Theuns begint dit keer op de bank.

De wedstrijd begint opwindend. Net nadat scheidsrechter Kloeze voor het eerst gefloten heeft krijgt Voetbal Vereniging Uitspanning Na Arbeid een vrije trap even buiten het strafschopgebied van AFC. De vrije trap van Jeroen Stottelaar ketst via de muur het AFC-doel in, maar op de een of andere manier gaat de bal er niet rechtstreeks in. De bal rolt richting tweede paal en lijkt een makkelijke prooi voor Willem Tieben. Lijkt, want de UA-spits schiet de bal verrassenderwijs in het zijnet. Een mogelijk cruciaal moment, want hoe zou de wedstrijd verlopen zijn als …  We zullen het nooit weten.
Na dit spannende begin gaat de wedstrijd in rustig tempo verder waarbij AFC zorgvuldig combineert en over veel schijven de aanval zoekt. UNA houdt veel spelers achter de bal en loert op een tegenstoot. Na het eerste kwartier beginnen onze buitenspelers zich wat meer te bemoeien met de wedstrijd en wordt de druk op het doel van keeper Petar Stoskovic groter. De acties van Melvin Grootfaam en Edip Biberoglu leveren enkele corners op die goed verdedigd worden. Een kopbal van captain Magid Jansen mist voldoende vaart. Onze ploeg stoort UNA vroeg in de opbouw. De ploeg van trainer Mark Schenning komt hierdoor nauwelijks aan aanvallen toe. Op één moment na. De loepzuivere counter wordt uiteindelijk door Benjamin van Wanrooij hoog over geschoten. Het blijft dus oppassen geblazen.
In de 31e minuut is het raak voor The Reds. Een fantastisch doelpunt. De heerlijke  voorzet van Edip Biberoglu, druipend van het effect, wordt achter de defensie van UNA door Koen Bosma afgerond met een weergaloze kopbal à la Bep Bakhuys (Nederland – Belgie, Olympisch stadion, 14 maart 1934). De toeschouwers staan terecht op de banken. Daarvoor zijn ze naar Sportpark Goed Genoeg gekomen en zitten ze niet achter de buis naar andere verenigingen te kijken.1-0 dus en met deze stand gaat de rust in.

Na de thee staan de teams ongewijzigd op het veld. En net als in de eerste helft begint de wedstrijd spectaculair. Dit met het verschil dat nu wel gescoord wordt. Aan de basis ligt een geweldige actie van Marien Willemsen die met veel vaart door de UNA-linies trekt en een mooie voorzet aflevert. Hier weet Koen wel raad mee. Zeer alert tikt hij de bal achter Stoskovic. In de 47e minuut is het dus 2-0, een mokerslag voor de geelzwarten uit Brabant, die vandaag in het wit gehuld zijn. UNA probeert het nog wel, maar de overtuiging is definitief weg uit het spel. Maar ook hier geldt dat je net zo sterk speelt als je tegenstander toe laat. En op 8 november 2015 laat AFC beslist niet veel toe. Daarvoor zit het achter veel te dicht, sluiten de linies erg goed aan en zijn verschillende spelers in topvorm. Magid speelt als een veldheer, Mark van den Boogaart zit weer overal tussen, Geoffrey Galata is onverzettelijk als vanouds, Guido Moelee, vóór en achter, en Melvin Grootfaam en Edip draaien hun tegenstanders bij tijd en wijle dol. Om maar enkele spelers te noemen!
Het geheel sluit als een bus en er is maar één omissie: het aantal doelpunten. Ondanks de ruimte achter bij UNA en de wervelende aanvallen zo nu en dan lukt het onze jongens in de tweede helft niet meer om te scoren. Ook niet door Pieter Koopman, die na een langdurige blessure, Edip in de 79e minuut komt vervangen. Pieter valt overigens wel goed in en dat belooft dus veel goeds voor de toekomst. Heel veel verder dan een afgekeurd buitenspel doelpunt van Daan Sutorius komt AFC niet meer. 
Als scheidsrechter Kloeze voor het laatst fluit staat er dus een 2-0 zege op het scorebord en dat is dik verdiend. Opvallend zijn de 5 gele kaarten, die AFC (3) en UNA (2) ontvangen in deze zeer sportief verlopen wedstrijd.  Het is wel erg streng, zeker als je ’s avonds de vele zware overtredingen ziet bij Feyenoord-Ajax, die simpel worden weggewuifd. Het meten met twee maten is eerder standaard geworden dan uitzondering.

Met deze vijfde thuiszege staat ons eerste nog steeds op een mooie tweede plaats, vier punten achter koploper WKE dat opvallend genoeg maar blijft winnen. Zondag aanstaande gaan wij op bezoek bij FC Lienden, het Chelsea van de Betuwe. De regerend algeheel kampioen van Nederland gaat het dit seizoen nog niet erg voor de wind, maar zal er ongetwijfeld alles aan willen doen om zich weer bij de eersten te voegen. Aan onze spelers de opdracht om in Lienden te laten zien dat ook buitenshuis weer een klinkend resultaat mogelijk is. Na de fraaie 1-4 winst in Emmen eerder dit jaar zijn we op dat front een beetje stil gevallen. Veel succes!

MvdW

Opstelling AFC: Lászlò Sándor, Marien Willemsen, Geoffrey Galatà, Magdid Jansen, Guido Moelee, Mark van den Boogaart, Jonathan Ritchard, Daan Sutorius, Edip Biberoglu (‘79Pieter Koopman), Koen Bosma en Melvin Grootfaam.

Zie ook 2 andere verslagen van deze wedstrijd in Topklasse nieuws

Voor foto's kijk in ons AFC Foto album of klik hier


Interview met Koen Bosma