AFC - TOP Oss voorbeschouwing

AFC wil in bekerduel tegen TOP Oss weer vlammen in het Olympisch Stadion

Dinsdag ontmoeten we Top Oss in de tweede Ronde van de KNVB-beker. In het Olympisch Stadion, op heilige voetbalgrond dus waar op 2 mei 1962 Benfica de Europa Cup won door met 5-3 van Real Madrid te winnen onder leiding van Leo Horn. Ferenc Puskás scoorde drie keer, maar Eusébio was met zijn twee doelpunten de matchwinner. Eén van de ballenjongens was Johan Cruyff die later met Ajax  in deze omgeving heel wat   triomfen zou vieren. Maar ook AFC speelde in het Olympisch Stadion. Meest opvallend was de beslissingswedstrijd tegen KFC in 1946 met 43.000 (!) toeschouwers die met 4-2 werd gewonnen door de Amsterdamsche Football Club.

Bijna zestig jaar later waren we weer te gast in het Olympisch Stadion, maar nu voor het bekerduel tegen BVO Omniworld (nu Almere City FC), nadat eerder in de beker met 1-0 gewonnen was van Quick’28 uit Zwolle en met 3-0 van De Graafschap. De zege op de Doetinchemers kwam reglementair tot stand omdat. De Graafschap in de met 0-2 van AFC gewonnen wedstrijd een niet-speelgerechtigde speler had opgesteld. In de volgende ronde dus tegen de profs uit Almere en de verwachtingen waren niet al te hoog gespannen. Eerder dat seizoen was immers op sportpark Goed Genoeg in competitieverband met 0-3 verloren van de amateurs van Omniworld.

In het Olympisch Stadion ging het op 20 september 2005 gelukkig totaal anders. The Reds kwamen in een spannende wedstrijd verdiend op voorsprong door Robert Gehring maar incasseerden vlak voor tijd een tegendoelpunt. Penalty’s. Keeper Edwin van Holten was vervolgens de held van de avond door twee penalty’s te stoppen. AFC door na de volgende ronde, weer in het Olympisch Stadion, maar dit keer was MVV met 0-2 te sterk,

Nu, ruim dertien jaar later tegen TOP Oss dat de tweede bekerronde bereikte door een benauwde zege op Rijnsburgse Boys. In Rijnsburg konden de Uien het veldoverwicht niet omzetten in winst.  Vooral keeper Nick Oly (keeper vorig seizoen bij Jong AZ) was een grote sta-in-de-weg voor RBB. Na een 1-1 eindstand  (doelpunt Top Oss van oud-PSV’er Philippe Rommens) won de ploeg van trainer Klaas Wels de penaltyserie met 4-5. Toch wel een prestatie van de Brabanders want de tweede bekerronde was al lang niet meer bereikt door TOP Oss. De laatste keer was in in 2011 toen EVV in Echt met 1-5 werd verslagen. Voor AFC geldt ongeveer hetzelfde verhaal. De beste prestaties werden in het verleden, een enkele uitzondering daargelaten, niet in bekerverband geleverd. Tegen BVO Telstar werd grondig afgerekend met deze ‘traditie’. De Witte Leeuwen werden op 25 september jl. in de eerste bekerronde door The Reds met 5-0 van het veld gespeeld, een record dat AFC deelt met Xerxes (5-0 op Velox in 1961) en ADO’20 (6-1 op FC Eindhoven in 2012). Een bevestiging van de grote vorm waarin ons eerste verkeerd en de kwaliteit van de selectie die zich dit seizoen tot nog toe bijna iedere week manifesteert.

AFC is op dit moment, na 10 wedstrijden de trotste koploper van de Tweede Divisie, één punt voor op IJsselmeervogels en zes op Katwijk, de kampioen van het vorig seizoen. Het staat dus in de bovenste regionen nog vlak bij elkaar, veel is nog mogelijk met nog 24 competitieduels te gaan. Toch is mede gelet op het grote aantal doelpunten (29) én de veerkracht van The Reds ook voor het vervolg van het seizoen gepast optimisme op zijn plaats. En natuurlijk gaat het desondanks nog weleens goed mis, zoals op 20 oktober jl. in de wedstrijd tegen Jong Sparta toen een oppermachtig AFC op Het Kasteel in blessuretijd een 1-2 voorsprong verspeelde en met een 3-2 nederlaag richting Amsterdam kon vertrekken. Een zeer teleurstellende ervaring, waar afgelopen zaterdag gelukkig helemaal niets meer van was te merken. Het de laatste tijd goed draaiende GVVV, dat zeven wedstrijden niet meer verloren had, werd met een klinkende en zeker niet geflatteerde 4-0 nederlaag terug naar Veenendaal gestuurd. Alweer de vijfde thuiszege van The Reds dit seizoen en ook dat geeft vertrouwen voor het duel van aanstaande dinsdag.

Hoe doet TOP Oss het in competitieverband? Ronduit uitstekend! Na elf wedstrijden staat Tot Ons Plezier Oss op een fraaie zesde plaats niet heel ver achter favoriete BVO’s als Go Ahead Eagles, Sparta Rotterdam en FC Twente, maar wel voor NEC, SC Cambuur en Roda JC. Een knappe prestatie die vooral in enkele uitwedstrijden onderstreept werd. Zo werd in Enschede met 1-2 gewonnen van FC Twente, afgelopen vrijdag werd NEC in Nijmegen getrakteerd op een 1-5 nederlaag. Een ongelofelijke uitslag van een ploeg die tot dan toe maar elf keer had gescoord. Zeer opvallend is ook het zeer lage aantal tegendoelpunten van TOP Oss. Keeper Nick Oly moest maar negen keer de bal uit het net halen en dat is met zijn collega’s van Go Ahead Eagles en Sparta het minst van alle teams in de Keuken Kampioen Divisie. De doelpunten bij TOP Oss komen vooral van spits Dogan Huseyin (7) en de aanvallende middenvelder Bryan Smeets (5). De 24-jarige Dogan speelde jarenlang bij Sparta Rotterdam en timmert sinds het vorig seizoen in Oss aan de weg. De 25-jarige Smeets speelde bij MVV, De Graafschap en SC Cambuur voor hij dit seizoen de overstap maakte naar Top Oss. Smeets speelde in de Eredivisie een cruciale rol in het seizoen 2015-2016 toen hij als speler van De Graafschap op de laatste speeldag het kampioenschap van Ajax om zeep hielp door de gelijkmaker (1-1) te scoren.

AFC en Top Oss, toen nog FC Oss genoemd, speelden in het seizoen 2010-2011 al in competitieverband tegen elkaar in de Topklasse. FC Oss was in 2010 gedegradeerd uit de Jupiler League en probeerde met financiële steun van de KNVB direct terug te keren in de eerste divisie. De eerste stap hiertoe werd gezet door het behalen van het kampioenschap in de Topklasse Zondag. Maar vervolgens werd verloren van IJsselmeervogels in de strijd om het algeheel amateurkampioenschap. Toch promoveerde FC Oss, omdat IJsselmeervogels geen gebruik maakte van het promotierecht. De wedstrijd tussen FC Oss en AFC op 26 september 2010 eindigde in Oss in een 1-1 gelijkspel. Magid Jansen benutte in de 80e minuut een penalty waarna de thuisploeg in de 90e minuut gelijkmaakte. In Amsterdam werd het op 13 maart 2011 0-1 voor FC Oss.

Wat gaat het ruim zeven jaar later worden in het Olympisch Stadion? Trekt de koploper van de Tweede Divisie op 30 oktober 2018 aan het langste eind of gaat de winst naar de subtopper uit de Keuken Kampioen Divisie? Zeker is dat beide ploegen in topvorm zijn. AFC is thuis, op sportpark Goed Genoeg nog ongeslagen en scoort er dit seizoen flink op los. Top Oss is juist in uitwetwedstrijden zeer succesvol en heeft een sterke defensie. Al met al genoeg ingrediënten voor een super spannend bekerduel op historische grond. Hopelijk weer met een verrassende uitslag net als eerder in dit bekerseizoen én op 20 september 2005 toen het nog lang erg gezellig was in Olympisch Stadion. Succes!

MvdW 

Het programmablad en wedstrijdbal wordt aangeboden door Het Amsterdamse Proeflokaal
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Sepp Nuijens