AFC - TOP Oss met verslag

AFC VERSLAAT IN DRIJFNAT OLYMPISCH STATION OOK TOP OSS

In de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker was AFC ook te sterk voor TOP Oss. Op een door de regen moeizaam bespeelbaar veld werden na de fraaie winst op BVO Telstar ook de profs uit Noordoost-Noord-Brabant verslagen. Yordi Teijsse was na rust de matchwinner in het Olympisch Stadion waarin de jeugd van AFC zich duidelijk liet horen. Door de 1-0 winst mag de ploeg van Landvreugd in de achtste finale aantreden. De volgende tegenstander is op donderdagavond 1 november bekend.

Het is 30 oktober 2018 en de herfst wil zich nu eindelijk wel eens laten zien. Het regent aan een stuk door en in de recordfiles vragen de supporters van AFC en TOP Oss zich af of de wedstrijd van vanavond wel door zal gaan op het natuurgras van het Olympisch Stadion. De beslissing ligt in handen van scheidsrechter Jannick van der Laan. Een moeilijke keuze, want het veld ligt er niet al te best bij. Gelukkig vindt hij het (net) goed genoeg en beginnen we met een goed gevulde Eretribune om 19.00 uur aan de wedstrijd.

AFC start met bijna dezelfde opstelling als tegen GVVV waarvan afgelopen zaterdag met 4-0 gewonnen werd. De enige mutatie betreft Jonathan Richard die zijn rentree maakt in het hart van de defensie. De 19-jarige Moiz da Silva, die zo goed speelde tegen GVVV, begint op de bank. Derre Kwee speelt hierdoor vandaag rechtsachter. TOP Oss begint met dezelfde basis als tegen NEC, waarmee in Nijmegen afgelopen vrijdag met 5-1 werd gewonnen van NEC. Dus met topscorers Huseyin Dogan en Bryan Smeets, als ook keeper Nick Olij, de minst gepasseerde keeper van de Keuken Kampioen Divisie (samen met de keepers van Go Ahead Eagles en Sparta Rotterdam). Wat gaat het vanavond worden tussen de koploper van de Tweede Divisie en de nummer zes van de Eerste Divisie?

Nadat scheidsrechter Van der Laan voor het eerst gefloten heeft duurt het een tijdje voor de wedstrijd echt op gang is. De bal wordt aan beide kanten rondgespeeld en al snel blijkt dat dát geen eenvoudige opgave is. Het veld is drijfnat door de overvloedige regen en hier en daar ontstaan plassen waarin de bal tot stilstand komt. Het wordt, zoveel is duidelijk, een lastige avond voor beide ploegen, opperste concentratie is vereist. Het eerste gevaar komt van TOP Oss. Een schot van Dennis Janssen gaat gelukkig ruim naast maar niet veel later knalt Lion Kaak een voorzet van Ragnar Oratmangoen op de lat. AFC veert op en zoekt nu ook de aanval.

In de 15e minuut is Melvin Grootfaam dicht bij de openingsgoal maar keeper Olij stop de van richting veranderde bal op miraculeuze wijze. Jammer voor Melvin, want zo’n doelpunt is onze fantastische buitenspeler graag gegund. Het spel is nu helemaal op de wagen en de door jeugdvoorzitter Hans Veldkamp opgetrommelde AFC-jeugd laat zich steeds meer horen. Het is hartverwarmend in een steeds natter en kouder wordend stadion, waarin ook de ballenjongens zich kranig weren, want de bal verdwijnt heel wat keren over de zijlijn. Hulde!

Nog een half uur te gaan tot de rust en er gebeurt van alles voor beide doelen. Linksback Thomas van den Houten lijkt te gaan scoren, maar hij loopt in zijn enthousiasme keeper Olij omver. Niet veel later test de Belg Philippe Rommens onze keeper Patrick Zonneveld met een gevaarlijke vrije trap van ver. Gelukkig is Patrick bij de les. Raily Ignacio, tot dan toe nog niet zo in het spel betrokken, draait t zich vervolgens vrij en biedt Yordi een aardige kans. De knal van onze schaduwspits verdwijnt over het doel. Top Oss zet nu aan en het is in de komende minuten buigen of barsten voor The Reds. Een schot van Smeets moet Patrick lossen en de getalenteerde Oratmangoen schiet de rebound in kansrijke positie naast. Niet veel later is topscorer Dogan dicht bij de openingstreffer, maar de inzet wordt uitstekend onderschept door onze keeper. Collega Olij pakt hierna een knal van Kenny Teijsse en de verdiende rust in droge omgeving dient zich bijna aan. Toch zijn er voor AFC en TOP Oss nog kansen om met een 1-0 voorsprong thee te gaan drinken. De eerste is voor Raily, die alleen richting het doel van Olij gaat. Jammer genoeg heeft hij net te veel tijd nodig en weet Lorenzo Piqué hem de voet dwars te zetten. De laatste kans is voor TOP. De scherpe counter van Smeets en Dogan mist gelukkig precisie en Patrick kan de te diepe bal onderscheppen. 0-0, alles ligt na 45 minuten nog open.

Als de ongewijzigde teams weer hun opwachting maken is het nog verre van droog. Het regent nog pijpenstelen en is maar te hopen dat de wedstrijd kan worden uitgespeeld. In ieder geval starten onze jongens voortvarend. Raily begint zich steeds meer met het spel te bemoeien en ziet een inzet op het nippertje geblokt worden. Thomas is niet alleen betrokken bij bijna iedere corner, vaak staat hij aan de basis van de aanvallen van AFC die steeds gevaarlijker worden. Maar ook Milan Hoek zet andere spelers met grote precisie aan het werk. Zo ook in de 61e minuut als hij een vrije trap van links precies op het hoofd mikt van Kenny Teijsse, die bij de tweede paal de bal door kopt op zijn broer. Van dichtbij kopt Yordi de openingstreffer binnen en de Eretribune ontploft van blijdschap. Op het veld wordt de goal ook uitgebreid gevierd door een hecht team dat hoop én geloof uitstraalt op de overwinning. Maar zover is het nog lang niet. Toch is er al snel de kans op 2-0, maar net als in de eerste helft heeft Raily alleen op weg naar het TOP-doel net te veel tijd nodig om Olij te verschalken.

Het wordt dus nog een spannend kwartiertje, want op dit spekgladde veld is iedere aanval gevaarlijk. Bovendien hebben we nog de wedstrijd tegen Jong Sparta in het geheugen waar een oppermachtig AFC in blessuretijd een zeker lijkende voorsprong zag veranderen in een nederlaag. Er wordt door TOP gewisseld in deze fase en Kiyabu Nkoyi die Rommens vervangt is dicht bij de gelijkmaker, maar gelukkig komt hij een teenlengte te kort. Ook Oratmangoen doet zich nog een keer gelden maar hij speelt de bal te ver voor zich uit. Het is alles of niks voor TOP en dat geeft AFC natuurlijk heel veel ruimte. In de 87e minuut breekt Thomas op links door en probeert Piqué hem te stuiten door een tackle, die in de ogen van de scheidsrechter rood verdient. Mogelijk had de VAR anders beslist, maar die is pas bij de kwartfinales actief en zover zijn we nog niet! TOP dus met tien man, nog een minuut of zes te spelen, incl. blessuretijd. AFC heeft nu met het numerieke overwicht het meeste balbezit, vooral bij de hoekvlag op de helft van TOP. Raily en de gebroeders Teijsse proberen daar op de vierkante meter de bal rond te laten gaan. Het levert vooral tijd op, maar net niet genoeg. Vlak voor tijd krijgt TOP toch nog een corner en met 20 man in het strafschopgebied en een mooi aangesneden bal wordt het nog knap spannend voor doel van Patrick Zonneveld die de bal met moeite weet weg te stompen. Gelukkig komt de bal er na de scrimmage aan AFC-kant uit en wordt Matthijs Jesse, in de 93e minuut is ingevallen voor Raily, aan het werk gezet. Alleen op weg naar 2-0 is de ver voor zijn doe taande Olij hem echter te snel af en het blijft dus 1-0, want niet veel later fluit scheidsrechter Van der Laan deze bekerstrijd de geschiedenis in.

Na afloop bestormt onze geweldige jeugd het veld en neemt onze selectie het applaus in ontvangst van het dankbare publiek. Weer is een BVO verslagen, ditmaal onder zeer moeilijke weersomstandigheden. Een knappe prestatie van een team dat voor iedere centimeter knokte en waarin de nog niet genoemde Tim Linthorst een dijk van een wedstrijd speelde. Op dus naar de derde bekerronde, wellicht weer in het Olympisch Stadion. Aanstaande zaterdagavond weten we na de loting waar we aan toe zijn. PSV zal het niet worden, Ajax misschien wel …. Hoe dan ook, we hebben vanavond genoten van een heerlijke wedstrijd, waarvan het resultaat tot in de laatste uurtjes gevierd werd bij sponsor Het Amsterdamse Proeflokaal. Voor herhaling vatbaar!

MvdW 

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Derre Kwee, © Jonathan Richard, Tim Linthorst, Thomas van den Houten, Milan Hoek, Raily Ignacio (93` Matthijs Jesse), Yordi Teijsse (90´ Johan Kulhan), Melvin Grootfaam, Kenny Teijsse, Fouad Belarbi.
 

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier
Met dank aan Tom, Ineke en Caroline
Bekijk hier de samenvatting en daaronder interviews

Het doelpunt wordt gevierd: klik hier

Voor interview met YordiTeijsse klik hier