AFC - Telstar voorbeschouwing

Volgens KNVB regelementen is iedereen verplicht toegang te betalen: volwassenen € 10,- en kinderen t/m 16 jaar en 65 plussers € 5,-

AFC hoopt in de beker tegen Telstar te verrassen

Dinsdag aanstaande speelt AFC om 17.00 uur tegen Telstar op sportpark Goed Genoeg de eerste ronde van de KNVB-beker. Als winnaar van de derde periode in het vorige seizoen plaatste AFC zich direct voor het bekertoernooi. In het verleden ontmoetten AFC en Telstar (toen nog Stormvogels-Telstar) elkaar één keer eerder in beker verband. Op 10 augustus 2004 gingen The Reds in eigen huis met 0-2 onderuit in de eerste ronde van de Amstel Cup. Ons lid van Verdienste Amel Vroege had in zijn wedstrijdverslag een dubbel gevoel bij deze wedstrijd. AFC was nog maar net in training en stond hierdoor meteen al op achterstand. In de betreffende wedstrijd bleef het echter lang nul-nul. In de slotfase sloeg de ploeg uit Velsen-Zuid mede door een betere conditie toe en plaatste zich voor de tweede ronde.  

De selectie van AFC telde in het seizoen 2004-2005 heel wat bekende namen, zoals Rody Turpijn, Dennis Purperhart, Robert Gehring en Enrique Zschuschen. Maar ook oud-prof Ulrich  Landvreugd, die met ingang van dit seizoen trainer is van AFC 1. Uli  speelde negen seizoenen bij AFC onder de trainers Henny Kottmann, Rob Bianchi, Pim van de Meent, Ton du Chatinier en Stanley Menzo, van wie hij ongetwijfeld veel geleerd heeft. Dat geldt ook voor zijn voormalige teamgenoot Said Moumane, die tien seizoenen voor ons eerste uitkwam. Said begint aan zijn achtste jaar als assistent-trainer van AFC en is op één dag na exact even oud als Uli. Betere randvoorwaarden voor een succesvol trainers duo zijn er niet! 

Na veertien jaar treffen Telstar en AFC elkaar dus weer, maar nu zes weken later in het seizoen. De Witte Leeuwen hebben er inmiddels zes competitiewedstrijden opzitten en staan met zes punten op een veertiende plaats. Achtereenvolgens werd van RKC in Waalwijk (1-0) en thuis van MVV Maastricht (0-1) verloren, in Velzen-Zuid gewonnen van Jong Utrecht (2-0) en uit gewonnen van FC Dordrecht (1-4), in Leeuwarden verloren van SC Cambuur en thuis, afgelopen vrijdag, in het Rabobank IJmond Stadion verloren van FC Twente (1-3). Telstar kwam tegen de Tukkers al vroeg op voorsprong na een keepersfout van Joël Drommel die werd afgestraft door Shaquil Sno. Maar lang kon het thuispubliek niet genieten van deze voorsprong want vijf minuten later was het al weer 1-1. Telstar liet zich hierdoor niet uit het veld slaan en was dicht bij een tweede treffer toen de Argentijns-Italiaanse spits Facundo Lescano, na goed voorbereidend werk van Rodny Lopes Cadral en Sven van Doorn, op de lat schoot. In de tweede helft was de gevaarlijke Lescano nog enkele malen dicht bij een tweede goal, maar zijn kopbal ging over en zijn schot net naast. In de slotfase sloeg FC Twente wél twee keer toe.

Al met al geen denderende start voor Telstar, dat dit seizoen weer heel wat nieuwe spelers moet zien in te passen. Zo kwam keeper Jeroen Houwen van Jong Vitesse, de middenvelders Darren Rosheuvel van SC Cambuur, de Belg Senne Lynen van Club Brugge, de Amerikaan Kyle Scott van Chelsea FC, Sven van Doorn van Jong Vitesse, en de aanvallers Adham El Idrissi van De Dijk, de Engelsman Ryan Seager van Southempton, Dylan Mertens van FC Volendam en de al genoemde Facundo Lescano van Parma. Naast alle nieuwkomers maakt Frank Korpershoek deel uit van de Telstar-selectie.  Bijzonder want hij speelt al vanaf 2005 in Velsen-Zuid en is ook captain van het elftal.  Al met al veel werk aan de winkel voor trainer Mike Snoei die als achterhoede speler van Feyenoord, Excelsior en Sparta 231 wedstrijden in de eredivisie en 36 wedstrijden in de Eerste Divisie uitkwam. Na in de periode 1994-2002 de jeugdteams van Sparta en Jong Vitesse getraind te hebben trainde Snoei in de periode 2002-2007 achtereenvolgens de eerste elftallen van Vitesse, Sparta en Go Ahead Eagles. Nu dus voor het tweede jaar Telstar waarmee Snoei afgelopen seizoen zesde werd en pas in de halve finale van de play-offs werd uitgeschakeld door De Graafschap. Snoei ontving voor deze prestatie de gouden stier, de prijs voor de beste trainer van de Jupiler League. Samen met technisch directeur Piet Buter, die als trainer, voetbalmakelaar en technisch directeur van o.a. FC Utrecht de voetbalwereld ook op zijn duimpje kent, moet Snoei met een relatief klein budget weer zorgen voor aansprekende prestaties van Telstar. In de Keuken Kampioen Divisie, maar misschien wel juist ook in de KNVB-beker, waarin met enkele goede wedstrijden heel wat prestige verworven kan worden.

Net als Telstar is ook AFC al een tijdje aan de gang in competitieverband. Over de start kunnen Uli Landvreugd en Said Moumane heel tevreden zijn want AFC staat met 12 punten uit vijf wedstrijden op de tweede plaats, maar één punt achter koploper IJsselmeervogels. Het openingsduel in Werkendam gaf al een goed gevoel, want van Kozakken Boys werd voor het eerst in de geschiedenis gewonnen. Daarna werd thuis van Spakenburg gewonnen. In Haarlem ging Kon. HFC er vervolgens met de winst vandoor. Tegen De Treffers werd vervolgens thuis weer gewonnen en afgelopen zaterdag werd VVSB in eigen huis met 2-4 verslagen. Tegen De Treffers en VVSB stond ons eerste twee keer resp. met 1-0 en 2-0 achter om daarna in een kort tijdsbestek de achterstand om te zetten in een ruime overwinning.  Een knappe prestatie van een ploeg die ten opzichte van het vorig seizoen enkele nieuwe gezichten kent. Zo kwamen Kenny en Yordi Teijsse over van resp. SC Cambuur en Quick Boys, Fouad Belarbi van Hercules en Tim Linthorst van AK Berlin. Voor het grootste deel bleef de AFC-selectie in tact.  Captain Magid Jansen is begonnen aan zijn tiende seizoen bij AFC, Matthijs Jesse aan zijn zesde seizoen, Melvin Grootfaam, die ooit bij Telstar speelde en vice captain Jonathan Richard aan hun vijfde seizoen. Raily Ignacio, die met vijf doelpunten op dit moment topscorer is, kwam vorig seizoen tussentijds over van Kozakken Boys.  

Wat gaat het dinsdag worden? Een grote favoriet is niet direct aan te wijzen, al moet je Telstar dat veel meer traint en op hoger niveau speelt wel wat meer kansen toedichten. Aan de andere kant heeft AFC het thuisvoordeel en zijn The Reds dit seizoen bijzonder goed en veerkrachtig begonnen tegen ploegen die er beslist mogen zijn. Hopelijk kunnen we de Witte Leeuwen aan dit rijtje toevoegen en zijn we getuige van een mooie wedstrijd én een verrassende uitslag. Succes!

MvdW

Pupil van de week bij deze wedstrijd is Quinn Hausel