AFC - Telstar 5-0

Voor het beeldverslag klik hier Alleen de doelpunten worden getoond.
Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier Foto's van Tom Poederbach

WEERGALOOS AFC OVERKLAST TELSTAR AAN ALLE KANTEN

In de eerste ronde van de KNVB-beker heeft AFC de BVO Telstar alle hoeken van het veld laten zien. De zege tekende zich in de eerste helft reeds af maar toen bleef de schade voor de Witte Leeuwen beperkt tot een 1-0 achterstand. Na rust drukte de ploeg van trainer Uli Landvreugd hard door en liep de score in de slotfase nog flink op  met enkele oogstrelende goals. De 5-0 overwinning van The Reds was meer dan verdiend en gaat ongetwijfeld de boeken in als de grootste bekerwinst op landelijk niveau in de 123-jarige geschiedenis van AFC. Een zege ook met perspectief. Op naar de tweede bekerronde! Hopelijk kan er dan weer geschiedenis geschreven worden.  

Vandaag ontmoeten AFC en Telstar elkaar voor de tweede keer in de bekergeschiedenis. De eerste ontmoeting eindigde op 10 augustus 2004 in een 0-2 zege voor Telstar, dat toen nog door het leven ging als Stormvogels/Telstar. Sindsdien is een hoop gebeurd. AFC is onder invloed van het piramidedenken in de Zeister bossen van de Zondag Hoofdklasse A via de Topklasse opgestoomd naar de Tweede Divisie. Telstar speelt nog steeds in de Eerste Divisie, nu nog al huiselijk Keuken Kampioen Divisie genoemd. Speelde men in 2004 nog om de Amstel Cup, nu gaat het om de Toto KNVB Beker. AFC heeft zich aan het eind van vorig seizoen  rechtstreeks geplaatst voor deze eerste bekerronderonde door het winnen van de derde periode. Telstar is als BVO automatisch verzekerd van een plek in het hoofdtoernooi. Voor een aantal AFC-spelers is het een extra bijzonder duel. Thomas van den Houten, Magid Jansen, Milan Hoek, Johan Kulhan en Melvin Grootfaam kwamen vroeger uit voor Telstar.

De wedstrijd begint op deze doordeweekse dag om 17.00 uur omdat het eerste veld van AFC nog geen lichtinstallatie heeft. Hopelijk is dat binnenkort wel het geval als het nieuwe sportpark in gebruik wordt genomen. Ondanks het  ongemakkelijke tijdstip is het wel lekker druk en dat komt mede omdat een deel van de AFC-jeugd niet traint maar soms duidelijk hoorbaar op de tribune zit. Het weer zit ook mee, want de herfstbuien van het afgelopen weekend hebben plaats gemaakt voor een lekker zonnetje. Als de teams de goed geprepareerde grasmat betreden zien we dat Tim Linthorst weer terug is in de basis. Derre Kwee is door een blessure niet beschikbaar, net als Matthijs Jesse, Sam Nijpels en captain Magid Jansen. Bij Telstar is Ahmad El Idrissi, we kennen hem nog van De Dijk, geblesseerd. Verder heeft trainer Miki Snoei enkele spelers gewisseld na de 1-3 nederlaag van afgelopen vrijdag tegen FC Twente. De Engelsman Ryan Seager, de Belg Senne Lynen en Anass Najah staan nu in de basis, Rodney Cabral, Darren Rosheuvel en de Amerikaan Kyle Scott, gehuurd van Chelsea FC, beginnen op de bank.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Erwin Blank hoeven we niet lang te wachten op het eerste wapenfeit. Een heerlijke steekpass van Melvin Grootfaam brengt Fouad Belarbi al in de vierde minuut in stelling maar Fouad glijdt als hij wil schieten uit. Het is het begin van een serie aanvallen op het doel van Telstar-keeper Jeroen Houwen. AFC is heel goed begonnen en klopt al behoorlijk op de deur van de Witte Leeuwen, die anders dan hun bijnaam doet vermoeden, nogal timide beginnen. In de veertiende minuut krijgen onze jongens al loon naar werken als Johan Kulhan Fouad weet te vinden in het strafschopgebied. De schuiver van Fouad verdwijnt onhoudbaar in de verste hoek. Na dit vroege doelpunt is het kennelijk tijd voor de Melvin & Railly–show, want de heren zijn een plaag voor hun directe tegenstanders. Doelpunten levert dit alles niet op, maar het is wel genieten geblazen. Ondanks de dubbele dekking is Raily vaak in balbezit en is zijn drang naar het doel erg groot. In de 31e  minuut is hij er rand strafschopgebied door maar hij kan nog net onderuit getrokken worden. Penalty, vrije trap rand strafschopgebied? Voor dit alles vindt scheidsrechter Blank het echter nog te vroeg. AFC scoort niet meer voor rust. Kenny Teijsse is er met een ziedend schot van 35 meter afstand wel dichtbij en dat geldt ook voor Thomas van den Houten die na een slalom van Melvin op de achterlijn de bal over het Telstar-doel schiet. De ploeg uit Velsen-Zuid scoort ook niet. Meer dan een gevaarlijke vrije trap, die vakkundig door Patrick Zonneveld onschadelijk wordt gemaakt, valt niet te noteren.

Het is rust en verschillende scenario’s voor de tweede helft worden bij de traditionele kop soep besproken. Mogelijk kruipen de Witte Leeuwen nu uit hun schulp en krijgen we een heel ander wedstrijd te zien. Of geven The Reds extra gas zoals in de laatste succesvolle wedstrijden tegen De Treffers en VVSB toen in korte tijd flink afstand werd genomen. Alles is mogelijk, maar aan wat er zich na een rommelig begin van de tweede helft met een aantal blessurebehandelingen afspeelde op sportpark Goed Genoeg had toch niemand gedacht. Wel aan een tweede goal voor AFC, want Raily zorgde met een schot net naast voor het eerste gevaarlijke moment in het tweede bedrijf waarna Kenny met een omhaal en een bal op de lat dicht bij de 2-0 is. Een doelpunt van The Reds kan niet uitblijven en na een mooie voorzet van Thomas kopt Yordi Teysse de bal onhoudbaar achter Houwen. Zou dit de beslissing zijn? Gelet op de verhoudingen in het veld waarschijnlijk wel maar je weet het maar nooit, zeker als de boomlange Jordie van der Laan invalt, een spits die eerder voor JVC Cuijk uitkwam.

Telstar probeert het nog eens en Patrick moet in de 69e minuut gestrekt naar de hoek als  een andere invaller,  Danny van Haaren, hem onder vuur neemt. Drie minuten later is de wedstrijd definitief beslist als AFC een wereldgoal maakt. Een tikkie-takkie-aanval over veel schijven die door Raily afgemaakt had kunnen worden, zij het niet dat Raily de bal onzelfzuchtig op de nog beter staande Johan Kulhan afgeeft. De goal van Johan, die zo wie zo al een uitstekende wedstrijd speelt, leidt terecht tot veel vreugde in het veld en een staande ovatie op de tribunes. Maar het is nog lang niet afgelopen. Raily doet er nog van alles aan om toch nog zelf ook een doelpunt te maken, maar Houwen weet een schuiver in de korte hoek onschadelijk te maken. Niet veel later mag collega Zonneveld niet klagen dat een knal van Van der Laan via de binnenkant van de paal weer het veld in stuitert. Nog een minuut of acht te gaan en Railly zet nog maar eens aan om toch maar die goal te maken. Onze topspits is heel dichtbij maar hij wordt weer vastgehouden. Nu vindt de scheidsrechter het genoeg en zendt de toch ervaren Toine van Huizen met rood naar de kant. De vrije trap, recht voor doel, net buiten strafschopgebied, wordt door specialist Milan Hoek  onhoudbaar in de verste hoek geschoten. En nog is de koek niet op, want Tim Linthorst bekroont in de 86e minuut zijn uitstekende spel, samen met Jonathan Richard, in het hart van de AFC-verdediging. Met de bal aan de voet loopt hij dit maal door naar voren om vervolgens verwoestend van 30 meter uit te halen. Doelpunt nummer vijf, een prachtig slotakkoord van een geweldige wedstrijd die ongetwijfeld met stip de geschiedenisboeken ingaat. Tim krijgt vlak voor tijd een publiekswissel. Rob Rietveld, lang geblesseerd geweest, komt voor hem in het veld. Even daarvoor is ook Yordi gewisseld voor Koen Bosma, die binnenkort voor zijn werk naar het Midden-Oosten vertrekt. Het ga je goed Koen!

AFC was dit keer, op 25 september 2018, weergaloos en mateloos tegen een tegenstander uit de Eerste Divisie die hoe dan ook veel meer traint en week in week toch wat sterkere tegenstanders heeft. Dat biedt perspectief voor de tweede bekerronde én de competitie die zaterdag thuis een vervolg krijgt tegen Jong Almere FC. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Johan Kulhan, Tim Linthorst (’87 Rob Rietveld), © Jonathan Richard, Thomas van den Houten, Kenny Teijsse, Milan Hoek, Yordi Teijsse (’85 Koen Bosma), Raily Ignacio, Melvin Grootfaam en Fouad Belarbi.