AFC - TEC voorbeschouwing

GEFOCUST AFC GAAT VOOR DE VOLLE WINST TEGEN TEC

Zondag aanstaande ontmoet AFC de Tielse Eendracht Combinatie. Een zeer belangrijk duel in de strijd tegen degradatie, want The Reds en TEC staan er na 23 resp. 24 wedstrijden niet al te best, zeg maar zeer zorgelijk voor. Door de tussensprint van Jong Sparta is het aantal kandidaten voor een degradatie – of p/d-plaats verder beperkt tot De Treffers, De Dijk, TEC, AFC en Achilles’29, waarbij wel moet worden opgemerkt dat er nog heel wat punten te verdelen zijn en dat rode lantaarndrager Achilles'29 deze week vijf punten in mindering heeft gekregen.. Voorlopig is het vizier op De Treffers gericht, dat afgelopen zondag met 5-2 van dorpsgenoot Achilles’29 wist te winnen. Alle doelpunten van De Treffers werden gemaakt door spelers die dit seizoen nog het Achilles’29-shirt droegen, een wel heel bizarre situatie. De achterstand op De Treffers bedraagt maar drie (TEC) en vier (AFC) punten, maar onze rood-zwarte vrienden uit Groesbeek speelden pas 21 wedstrijden, 3 resp. 2 minder dan TEC en AFC. Het wordt dus nog een hele klus om in veilige haven te komen. Het toont ook aan welk gewicht de wedstrijd van aanstaande zondag heeft. Verliezen, zelfs gelijk spelen, is geen optie!

Hoe is het mogelijk dat het ambitieuze TEC staat waar het thans staat? Sinds 2010 promoveerde onder regie van oud FC-Wageningen prof Gery Vink, die tot voor kort ook een belangrijke rol vervulde bij de  opleiding van de AFC-jeugd, de derde klasser in één lange spurt naar het hoogste amateurniveau. Vorig seizoen stagneerde de opgang en voorkwam de komst van een flink aantal oud-profs tijdens de winterstop degradatie uit de Tweede Divisie. In dit seizoen gaat het tot dusverre ook niet erg voor de wind, ondanks de tussentijdse komst van een aantal topspelers. Zo werden (o.a.) in de winterstop spits Sherwin Grot gehuurd van IJsselmeervogels, middenvelder Nicky Kuiper van FC Eindhoven en Vinnie Vermeer van NAC Breda. Samen o.a. met de ervaren keeper Sebastiaan van der Sman, Migiel Zeller (die eerder van Achilles’29 overkwam), Daan Disveld (FC Den Bosch), Wimilio Vink (de getalenteerde zoon van), de spitsen Serhan Koc (DOVO), Robby Holder (Spakenburg, volgend seizoen Kon. HFC) en Kurtley de Windt, als ook ‘onze’ Randel Shakison, een bijzonder sterke ploeg  die het verrassenderwijs na de winterstop nog steeds niet al te best doet. Twee thuiszeges (De Dijk 2-0, Kon. HFC 4-1), een gelijkspel thuis tegen Kozakken Boys en vijf nederlagen (thuis tegen Barendrecht 3-4) en uit tegen HHC 4-1, FC Lisse 3-2, Excelsior Maassluis 1-0 en GVVV 3-0) vertellen het hele verhaal. Het geeft vooral nog maar eens aan hoe moeilijk het is om in de Tweede Divisie overeind te blijven tussen al het ‘geweld’ van de zaterdagclubs met nog veel hogere budgeten.

Was tot voor kort de productiviteit het grote probleem bij AFC, bij de oranjemannen uit Tiel zit  de zwakke plek vooral  bij de  schrale prestaties buitenshuis. Op basis van de resultaten op Sportpark De Lok zou TEC met 15 punten en een positief doelsaldo van 2 een middenmoter zijn. Maar door de resultaten buiten Tiel ziet de situatie er geheel anders uit. De ploeg van trainer Frits van den Berk won slechts twee keer (in Schellingwoude van De Dijk 2-4 en in Groesbeek van Achilles’29 0-2) en verloor tien keer met een negatief doelsaldo van -16. De laatste uitnederlaag was in Veenendaal tegen het weer in topvorm verkerende GVVV. Op de 3-0 winst van de ‘blauwen’ viel weinig af te dingen, Was GVVV captain Roy Terschegget met twee fraaie goals de ‘man of the match’, aan TEC-zijde was Serhat Koc in de tweede helft nog het dichtst bij een tegengoal. Afgelopen zaterdag was ‘runner up’ Kozakken Boys op Sportpark De Lok te gast. Het werd een spannende wedstrijd waarin Sherwin Grot TEC onverwacht op voorsprong bracht. Nog voor rust bracht topscorer Ahmed el Azzouti de ploegen op gelijke hoogte. Na de thee bleef het spannend. El Azzouti zag een penalty gestopt door keeper Van der Swam. Vlak voor tijd had ook Grot nog de kans op de winnende goal, maar schoot in vrijstaande positie tegen de keeper van Kozakken Boys aan. Toch wel een mooi resultaat tegen de kampioenskandidaat uit Werkendam

AFC maakt net als TEC een lastig seizoen door al gaat het na de winterstop wel een stuk beter dan daarvoor. Onder regie van trainer André Wetzel werden in 2018 negen punten behaald uit zeven wedstrijden. In 2017 elf punten uit zestien wedstrijden. Opvallend zijn ook de doelcijfers. In 2018 13-11, in 2017 11-30. Het gaat dus beter met The Reds, maar nog lang niet goed genoeg. In de uitwedstrijden tegen Jong Sparta en Katwijk liet AFC heel wat punten onnodig liggen na een 0-2 voorsprong. Op Het Kasteel leek er in de eerste helft helemaal niets aan de hand totdat een verkeerde terugspeelbal vlak voor rust de jonge Spartanen weer terug in de wedstrijd bracht. Afgelopen zaterdag kwam AFC in Katwijk tegen de koploper ook met 0-2 voor door goals van Magid Jansen (penalty)en Milan Hoek, was er voor rust nog een zeer riante kans op 0-3, maar moesten onze jongens in de tweede helft toch twee tegengoals toestaan van Katwijk. In de slotfase kregen beide teams nog kansen genoeg voor een beslissende treffer, maar die bleef uiteindelijk toch uit. 2-2, een mooi resultaat tegen de koploper, maar je schiet er niet echt veel mee op. Dezelfde gevoelens zullen  overheerst hebben bij TEC na het knappe gelijke spel tegen Kozakken Boys.

Wat gaat het aanstaande zondag worden, als alle uitslagen van de andere wedstrijden inmiddels bekend zijn? Het zal erom spannen, net als eerdere wedstrijden tussen The Reds en het andere oranje uit Tiel. Dit seizoen ging AFC op Sportpark De Lok met 2-0 ten onder in een wedstrijd waarin de keepers een hoofdrol vervulden. Joey Potveer en Sebastiaan van der Swan keepten een geweldige wedstrijd en wisten met fantastische saves verschillende goals te voorkomen. In de 71e minuut was het toch raak toen Vink door mocht na een duidelijke overtreding van Holder op Richard en zijn afgemeten voorzet door Koc bij de tweede paal onhoudbaar werd ingekopt. In de 83e minuut caramboleerde een van de paal terugspringend schot van Vink via Potveer in het doel en was de wedstrijd in het voordeel van de thuisploeg beslist. Vorig seizoen was TEC op 26 september 2016  op Sportpark Goed Genoeg op bezoek. In de eerste helft deden de bezoekers niet voor AFC onder en was de 1-1 stand bij rust door goals van Randel Shakison en Pieter Koopman een goede afspiegeling van de verhoudingen. Na de thee waren The Reds veel sterker en was Melvin Grootfaam de grote aanjager. De voorzet waaruit Jonathan Richard 2-1 liet aantekenen en de slalom van Melvin door de TEC-defensie waren van grote schoonheid. Vlak voor tijd strafte Van Ingen een fout van de AFC-defensie af en eindigde de aantrekkelijke wedstrijd met 3-2 in Amsterdams voordeel.

Heel AFC hoopt dat  hun aller eerste thuis weer gaat winnen van TEC. Het zal beslist geen makkie worden tegen een optimaal gemotiveerde ploeg die met Wilminio Vink (8 doelpunten), Serhat Koc (8), Robby Holder (6) en Sherwin Grot heel wat goede schutters in huis heeft. Uitkijken dus. Als we het, om met Cruyff te spreken, achter goed gesloten kunnen houden hebben we een goede kans op een mooi en hoopgevend resultaat. Succes!

MvdW

Het programmablad en wedstrijdbal worden aangeboden door Bang & Olufsen Hegeman
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Shadaem Isodora