AFC - TEC voorbeschouwing

AFC-TEC: de koploper van het rechter rijtje tegen de koploper van het linker rijtje

Zondag aanstaande komt de Sportvereniging Tielse Eendracht Combinatie op bezoek. Tot veler verrassing is TEC na vier ronden de trotse koploper van de Tweede Divisie.De ploeg  van trainer Hans van de Haar won de openingswedstrijd in Hendrik-Ido-Ambacht van ASWH met 0-1 door een doelpunt van Kevin Sterling in de tweede helft. Daarna werd op thuisbasis De Lok met 3-1 gewonnen van Noordwijk door doelpunten van uitblinker Anass Aamri en een goal van Dilivio Hoffman. In Hardenberg werd tegen het andere oranje met 1-1 gelijk gespeeld met een vroege TEC-goal van Junior Obobo (assist Sterling) en de zure gelijkmaker van HHC in de 93e minuut via een penalty.
Afgelopen zaterdag werd op De Lok een beetje gelukkig met 1-0 gewonnen door een eigen doelpunt van de Tricolores (Excelsior Maassluis). Per saldo dus 10 punten, doelcijfers 6-2. Een geweldig begin.

De start van AFC was een stuk minder. De openingswedstrijd tegen titelfavoriet Katwijk op het totaal vernieuwde sportpark Goed Genoeg ging met 1-4 verloren. De gevaarlijke spitsen van Katwijk lieten zich gelden. Voor rust was het al 0-2. Na de thee was er weer hoop na een treffer van Raily Ignacio, maar die vervloog weer na een paar doeltreffende counters van de Katwijkers die na het verlies tegen Rijnsburgse Boys afgelopen zaterdag koploper af zijn. De wedstrijd tegen De Treffers eindigde in Groesbeek in een 1-1 gelijkspel waarbij Splinter de Mooij The Reds op gelijke hoogte bracht. Vervolgens kwam Scheveningen op bezoek en boekte AFC met 2-0 de eerste overwinning door doelpunten van Thomas Verhaar en Matthijs Jesse. Afgelopen zaterdag werd er niet gescoord tegen Quick Boys. De wedstrijd in Katwijk was redelijk in evenwicht. Vijf punten dus uit vier wedstrijden, vijf minder dan TEC. De regerend kampioen voert met een tiende plaats het rechter rijtje aan, TEC het linker, toch wel opvallend.

Dat het succes van TEC niet helemaal uit de lucht komt vallen is geen geheim. Onder regie van oud-prof en jeugdtrainer (Vitesse, PSV en Ajax) Gerry Vink, werd in 2010 de weg naar boven gevonden en promoveerde het ambitieuze TEC in het seizoen 2015-2016 naar de Tweede Divisie. In seizoen 2017-2018 degradeerde de Tielse Eendracht Combinatie naar de Derde Divisie om direct daarna weer te promoveren naar de Tweede Divisie.

Met de komst van Hans van de Haar en twintig (!) nieuwe spelers (alleen Joël Beukhof, Rodney Hofman en Denzel Buddel verkasten niet) werd in 2020 een nieuwe weg ingeslagen, maar het seizoen duurde door de corona-situatie voor TEC maar vier wedstrijden.
Dit seizoen wordt dus weer een gooi gedaan naar een hoge klassering in de Tweede Divisie met een selectie die verder werd versterkt met o.a. rechtsbuiten Bo van Essen (22), afkomstig van DOVO, centrale verdediger Gino Bosz (28), laatstelijk actief bij het Griekse Doxa Dramas en Go Ahead Eagles en middenvelder Max Boomstoppel (21) die overkwam van FC Eindhoven O 21. TEC telt ook een international. Centrale verdediger Basil Camara (29) speelt in de nationale ploeg van Guinee-Bissau. De al even genoemde Kevin Sterling (30) speelde in de jeugd bij AFC, daarna bij de senioren van Katwijk, Kon. HFC, Spakenburg en nu bij TEC.

Wat gaat het worden aanstaande zondag. AFC wil naar het linker rijtje en zal daarvoor gelet op de concurrentie voor de tweede keer dit seizoen moeten winnen.

Koploper TEC wil ongetwijfeld bovenaan blijven en moet dus ook winnen, want Katwijk en Rijnsburgse Boys liggen met maar één punt achterstand op de loer. Wanneer we naar het onderling resultaat kijken in de Tweede Divisie doen TEC en AFC niet voor elkaar onder. Twee keer won de club uit de Betuwe, tweemaal was de oudste voetbalclub uit de hoofdstad de sterkste, één keer werd het gelijk. Opvallend is dat de overwinningen werden behaald door de thuisspelende ploeg. AFC won op 25 september 2016 met 3-2 van TEC. Hoogtepunt van deze wedstrijd was de slalom van Melvin Grootfaam die iedereen en alles omspeelde om te eindigen met een onhoudbare schuiver in de verste hoek. ‘Vriend en vijand’ stonden op de banken om onze begenadigde vleugelspeler toe te juichen. Hopelijk heeft Melvin aanstaande zondag iets soortgelijks in petto. Op 18 maart 2018 werd thuis wederom gewonnen van TEC, nu met 2-0. Raily Ignacio en Malcolm Esajas schoten toen in de slotfase met scherp voor The Reds. Op sportpark De Lok was TEC in 2017 de baas met 1-0 en 2-0. In 2019 werd het in Tiel 2-2, na een 2-0 voorsprong voor TEC.

Uit of thuis, het maakt kennelijk verschil, voor AFC dus een gerede kans om drie punten bij te schrijven. Hans van de Haar zal daar anders over denken. Bij zijn aantreden in 2020 toonde hij zich zeer ambitieus. ‘Het linker rijtje moet’, zo zei hij, ‘zo snel mogelijk worden aangevallen. Het lelijke eendje van de Tweede Divisie wil TEC niet meer zijn’. De 46-jarige Van de Haar, die van zijn 19e tot zijn 37e in binnen- en buitenland profvoetbal speelde bij o.a. De Graafschap, FC Utrecht, SVV Ulm en de Dayton Dutch Lions en bij zondag kampioen FC Lienden furore maakte als trainer, is dit seizoen heel goed op weg. Aan AFC-trainer Uli Landvreugd en zijn spelers de sportieve opdracht om de dadendrang van de Tielse Eendracht Combinatie te beteugelen, of nog beter, te counteren. Succes!

MvdW