AFC - TEC met verslag

AFC TREKT TEGEN TEC IN SLOTMINUTEN AAN HET LANGSTE EIND

In de strijd tegen degradatie hebben The Reds goede zaken gedaan tegen concurrent TEC. AFC kreeg pas laat in de wedstrijd loon naar hard werken. Raily Ignacio en invaller Malcolm Esajas profiteerden maximaal van twee fouten in de Tielse defensie. Door dit resultaat passeert AFC De Dijk en TEC op de ranglijst en is er met nog tien wedstrijden te gaan meer perspectief op handhaving in de Tweede Divisie.

Vandaag staat de belangrijke wedstrijd tegen TEC op het programma, de enige wedstrijd in de Tweede Divisie. Een dag eerder zijn de andere wedstrijden van de 25e ronde reeds gespeeld en de uitslagen zijn niet ongunstig. De Treffers, De Dijk en Achilles’29 verliezen, dus kunnen we na winst op het andere Oranje een flinke slag slaan in de zware strijd tegen degradatie. Die overigens wel iets verlicht lijkt door de vijf punten in mindering voor Achilles’29, opgelegd door de beroepscommissie van de KNVB. Gelet op het faillissement van deze voetbal BV in Groesbeek een ondoorgrondelijke beslissing. Hoe dan ook, het zal zwaar worden in de komende elf wedstrijden om ons rechtstreeks te handhaven. Iedere week een finale, te beginnen dus vandaag tegen de Tielse Eendracht Combinatie, die het dit seizoen ook nog niet voor de wind gaat. Dit ondanks een uitstekende selectie, die tijdens de winterstop nog flink is aangevuld met o.a. spits Sherwin Grot (gehuurd van IJsselmeervogels, volgend seizoen GVVV) en de middenvelders Nicky Kuiper (FC Eindhoven) en Vinnie Vermeer (NAC) om het degradatie-tij te keren. AFC kan in de tweede helft van de competitie beschikken over spits Raily Ignacio, die verrassenderwijs overkwam van Kozakken Boys om de tekortschietende productiviteit van The Reds te stimuleren.

Het is Siberisch koud als de teams de niet makkelijk bespeelbare grasmat van Sportpark Goed Genoeg betreden. Bij TEC missen we de geschorste Bart Westerlaken, Wimilio Vink en ’onze’ Randal Shakison. Laatstgenoemden zijn geblesseerd. Bij AFC ontbreken Rob Rietveld, Tom van den Brink, Dean Huisman en Eelke de Graaf op het wedstrijdformulier. Patrick Zonneveld staat na zijn blessure weer in de basis, Joey Potveer, die Patrick weer een aantal wedstrijden uitstekend vervangen heeft zit op de bank. Melvin Grootfaam wordt vooraf aan de wedstrijd gehuldigd voor zijn honderdste wedstrijd in AFC-shirt en krijgt een prachtige fotoposter van voorzitter Ad Westerhof. 
Nadat pupil van de week Shadeam Isidora (onthoud die naam)  gescoord heeft  mag het van scheidsrechter Puts beginnen.  Binnen een  minuut is het bijna raak als een diepe bal Raily aan de rechterkant bereikt. Zijn schot belandt in het zijnet. Na deze plaagstoot neemt TEC het initiatief zonder echt gevaarlijk te worden. Onze defensie houdt goed stand, de duels tussen Thomas van den Houten en Robby Holder (volgend seizoen bij Kon. HFC) en Magid Jansen en Serhat Koc zijn het aanzien zeer waard. Dat geldt niet voor de wedstrijd in het algemeen, de bal gaat vaak naar een tegenstander, voorzetten vliegen hoog over en naast. Een op het oog lukrake trap richting het TEC-doel levert toch bijna de openingstreffer op als Migiel Zeller de bal mist en Milan Hoek een teenlengte te kort komt. Sebastiaan van der Sman, al jaren lang de betrouwbare keeper van TEC, redt ternauwernood op de rand van het strafschopgebied. De wedstrijd is inmiddels een half uur oud en AFC heeft het initiatief overgenomen. Jubilaris Melvin gaat zich in deze fase wat meer met het spel bemoeien en dat breng direct meer gevaar voor het Tielse doel. Een vrije trap van Matthijs Jesse na een overtreding op Melvin vliegt hoog over. In de extra tijd voor rust hakt Melvin een bal in de verste hoek, maar Van der Swam weet met een snoekduik een bijzonder fraai doelpunt te voorkomen.

Het is 0-0 bij rust en er is nog niet al te veel gebeurd. AFC was iets sterker, maar heel erg overtuigend is het nog niet. TEC is na een onstuimige start erg teruggezakt en speelt gelet op de kwaliteit van het elftal ondermaats. 

Na de thee begint AFC goed. Met wind tegen zijn de passes nu meer op maat. Een diepe bal van Derre Kwee op Raily is precies goed, maar onze ervaren spits wordt op het moment suprême in de rug gelopen. Een penalty zou je zeggen, maar scheidsrechter Puts, die de beelden niet bij de hand heeft, denkt daar anders over. AFC valt aan en is na een actie van Melvin dicht bij een doelpunt, maar de te zachte inzet van Matthijs wordt geblokkeerd. Een mooie omhaal van Raily dicht bij het TEC- doel onderstreept de dadendrang van ons aller eerste. TEC stelt hier hoegenaamd niets tegenover.
In de 58e minuut noteert uw scribent de eerste Tielse aanval. Toch komt de ploeg van trainer Frits van den Berk bijna op voorsprong als Patrick Zonneveld een verre bal over de lat heeft getikt. Uit de corner is Holder heel dicht bij 0-1, maar zijn kopbal vliegt rakelings over de lat. Daarmee is de Betuwse koek wel op en is het wachten of een AFC-goal er toch nog zal komen. Trainer André  wisselt 20 minuten voor tijd Mark van den Boogaart voor Milan Hoek en Malcolm Esajas voor Matthijs Jesse. Niet veel later komt Koen Bosma voor Derre Kwee in het veld. Derre, hard werkend als altijd, is even daarvoor nog dicht bij de openingsgoal als een splijtende pass van Marc hem ruimte biedt voor een actie. Helaas duurt het in het strafschopgebied een fractie te lang en de bal huppelt net naast het doel.

De slotfase is ingegaan. Koen laat direct zien waar hij goed in is. Zijn ziedende schot vliegt maar net naast. Maar dan is het in de 85e minuut toch raak na een diepe bal van Jonathan Richard, die geposteerd in het hart van onze defensie, weer een puike wedstrijd speelt. Melvin gaat er op snelheid achteraan net als keeper Van der Sman, die dit keer net te laat is. De bal blijft rand strafschopgebied liggen en Raily is er als de kippen bij om de bal beheerst in het net te deponeren. Alles wat AFC is valt elkaar in de armen maar er zijn nog een minuut of acht te spelen. Het is dus spannend, tot de 90e minuut als Koen op het oog zwaar geblesseerd raakt, de scheidsrechter door laat spelen en de voorzet van Melvin vanaf de achterlijn (de zoveelste!) niet goed verwerkt wordt door Daan Disveld. Malcom Esajas ontfermt zich over de bal en schiet kiezelhard de 2-0 op het scorebord. Een mooie invalbeurt die in de rest van het seizoen hopelijk leidt tot meer vuurwerk van Malcolm.  De wedstrijd is gespeeld en gaat verder op aan het verzorgen van geblesseerde spelers. Koen moet per brancard van het veld en het is goed te zien dat Raily hierbij zeer behulpzaam is. Gelukkig valt de blessure van Koen later mee.  

Als scheidsrechter Puts voor het laatst fluit is de zesde overwinning van het seizoen binnen.  Een lastige wedstrijd is tot een goed eind gebracht en dat geeft de AFC-burger moed. Nog tien wedstrijden te gaan, er is nog van alles mogelijk. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Marien Willemsen, Jonathan Richard, © Magid Jansen, Thomas van den Houten, Johan Kulhan, Derre Kwee (Koen Bosma 79’), Milan Hoek (Mark van den Boogaart (72’), Melvin Grootfaam, Raily Ignacio en Matthijs Jesse (Malcolm Esajas 72’).

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Bekijk hier de samenvatting

: