AFC - TEC met verslag, TV samenvatting en foto's

AFC wint van TEC en meldt zich in het linker rijtje

Het is zondag 19 september.  Gisteren zijn reeds acht wedstrijden gespeeld in de Tweede Divisie. Katwijk heeft TEC afgelost al koploper. Maar dat kan veranderen als de Tielse Eendracht Combinatie vandaag in Amsterdam de laatste wedstrijd van dit weekend weet te winnen van AFC. Dat is nog niet eerder gebeurd, maar voor alles is een eerste keer. Denkt trainer Hans van de Haar die met zijn ploeg uitstekend aan de competitie is begonnen met drie zeges en één gelijkspel. Ongeslagen dus nog en dat doet alleen Jong Sparta TEC na. De start van AFC was stroever en na vier ronden staat de regerend kampioen op een tiende plaatst. Een zege op TEC slaat de brug naar het linker rijtje en in de toekomst naar hopelijk veel meer. Een spannende wedstrijd ligt op deze zonovergoten zondag in het verschiet.

Als de teams onder leiding van scheidsrechter Nick Tunnissen het veld betreden zien we dat Van de Haar met dezelfde basis start als tegen Excelsior Maassluis, vorige week zaterdag. Dus met o.a. topscorer Anass Aamri, Kevin Sterling (ooit actief in de jeugd van AFC) en de bijna twee meter lange Junior Obobo, die lang in België speelde. Alleen keeper Kees Heemskerk is niet beschikbaar. Hij wordt vervangen door Mathijs Swaneveld. Bij AFC ontbreken Joël Tillema en Robbert Schilder al langer door blessures. Reserve keeper Dion Thomas is geopereerd aan zijn knie. Beterschap Dion! Ten opzichte van de vorige wedstrijd tegen Quick Boys is de basis van AFC op twee plaatsen gewijzigd. Derre Kwee en Splinter de Mooij spelen voor Koen Wesdorp (geblesseerd} en Melvin Grootfaam (start op de bank). Door de komst van Derre als rechtsback schuift captain Melvin Hoek door naar zijn vertrouwde stek op het middenveld. Oussama Sialli schuift op de linkerflank een linie op.

In de rommelige openingsfase zijn met name Oussama en Splinter bij AFC actief en het is dan ook geen toeval dat deze spelers tekenen voor de openingsgoal. De perfecte voorzet van Oussama wordt fraai in de 11e minuut door Splinter keihard in de touwen gekopt. Onze jongens spelen inmiddels veel beter en combineren er lustig op los. Aan de rechter kant wordt de opkomende Derre vaak gezocht. Zijn voorzetten stichten heel wat verwarring in de Tielse defensie. Zo ook in de 17e minuut als een erg diepe bal alleen door Splinter op waarde wordt geschat. Zijn kopbal gaat via de lat achter. Twee minuten later lijkt de wedstrijd beslist te worden als Tim Linthorst na een corner van dichtbij inschiet. Met een flitsende reactie verhindert keeper Swaneveld de 2-0 en houdt TEC in de race. Tot die tijd heeft de ploeg van Van de Haar nog vrijwel niets laten zien op een kans na van Basil Camara in de openingsfase.  Maar dat verandert als Dilivio Hoffman op de rand van het strafschopgebied een schouderduw krijgt van Derre en scheidrechter Tunnissen de bal ten onrechte, zo zal later blijken uit de TV-beelden, op de stip legt. Gino Bosz stuurt Patrick Zonneveld de verkeerde kant op  en in plaats van 2-0 staat het na 24 minuten 1-1.

Na de gelijkmaker verandert het spelbeeld. De voorhoede van TEC laat zich zien en vooral Junior Ebobo is een paar keer dicht bij een tweede Tielse treffer. Maar ook AFC krijgt kansen. Dalian Maatsen kopt dicht bij het doel uit een corner naast en een doelpunt van Raily Ignacio wordt wegens buitenspel afgekeurd. Er wordt in deze fase geknokt om iedere vierkante meter en scheidsrechter legt om de haverklap het spel stil voor een overtreding en/of een blessurebehandeling. Vlak voor rust valt Derre met een blessure uit en wordt vervangen door Cody Claver. Met een schuiver net naast zorgt Guus van Weerdenburg voor het laatste wapenfeit van de eerste helft, die met een 1-1 stand beide ploegen nog alle kansen biedt.

Na de thee pakt AFC al snel het initiatief. Raily komt wat meer los uit de straffe dekking, maar wordt een paar keer wegens buitenspel teruggefloten. The Reds vallen nu veel over links aan waar Oussama en Guus elkaar goed weten te vinden. Maar ook Thomas Verhaar gaat steeds meer meedoen in de aanval, waardoor er meer ruimte komt voor Raily die na twee kansen/mogelijkheden in de 60e minuut onverbiddelijk toeslaat na een prachtige aanval die helemaal op links bij Oussama begint met een bal op Thomas aan de andere kant van het veld. De voorzet van Thomas is net zo perfect als de kopbal van Raily en het is zeer verdiend 2-1. Nog een half uur te gaan. AFC ruikt de winst, is sterker en schreeuwt om een penalty als Raily wordt vastgehouden. Maar de scheidsrechter vindt dat Raily zelf een overtreding heeft gemaakt. Even later toont keeper Swaneveld zijn klasse door een inzet van Raily achter zijn standbeen fraai te stoppen. Nog steeds 2-1, nog steeds zijn The Reds niet in veilige haven.

TEC probeert met enkele nieuwe spelers de bakens te verzetten en stuurt de boomlange Camara naar voren. Maar echt gevaarlijk wordt niet voor het doel van Patrick Zonneveld. Enkele schoten van Hoffman en Mulder vliegen hoog over en steeds weer is Dalian Maatsen, de grote uitblinker vandaag, iedereen en alles te baas. Even wordt het nog spannend als Splinter TEC-captain Mike Vreekamp tackelt in het strafschopgebied, maar dit keer gaat de bal gelukkig niet op de stip. De laatste kansen zijn voor AFC. Raily passert de keeper na een pass van Thomas, maar Tom van der Neut brengt op de doellijn redding. Pal voor tijd wordt een prachtige voorzet van Segun Owobowale door Splinter snoeihard ingekopt, maar reserve doelman Swaneveld toont ander maal zijn grote klasse. Als Tunnissen voor het laatst fluit is AFC drie punten rijker. TEC verliest weer in Amsterdam en dat is gezien het wedstrijdbeeld niet onverdiend. De club uit Tiel staat nu derde, twee punten achter koploper Katwijk. Uli Landvreugd maakt met zijn ploeg de sprong naar het linker rijtje en staat nu met Jong Volendam en De Treffers gedeeld zesde, vier punten achter de koploper. Nog 29 wedstrijden te gaan, aanstaande zaterdag in Spakenburg te beginnen tegen IJsselmeervogels. Komt dat zien!

Opstelling AFCPatrick Zonneveld, Derre Kwee (Cody Klaver 43’’), Dalian Maatsen, Tim Linthorst, Guus van Weerdenburg , Milan Hoek (C), Kenny Teijsse, Thomas Verhaar (Mattjis Jesse 90’’), Oussama Sialli (Segun Owobowale 83’’), Splinter de Mooij en Raily Ignacio.

MvdW

Voor de TV samenvatting klik hier

Voor foto's van Tom Poederbach, zie ons AFC Fotoalbum of klik hier