AFC - TEC 3 - 2 met verslag, TV samenvatting en foto's

ONNAVOLBARE MELVIN GROOTFAAM LEIDT AFC NAAR OVERWINNING OP TEC

Net als vorig seizoen wist AFC de thuiswedstrijd met 3-2 te winnen van TEC. De absolute uitblinker in deze zeer aantrekkelijke wedstrijd was Melvin Grootfaam. Niet alleen had de snelle en behendige vleugelspits een belangrijk aandeel in de drie goals van The Reds, zijn spel was ook van grote schoonheid. Door deze zege klimt AFC naar de derde plaats, een punt achter de koplopers Kozakken Boys en Jong AZ.

Het is bijna half drie als de ploegen van AFC en TEC de schitterend geprepareerde grasmat van Sportpark Goed Genoeg betreden. Een blik op de teams leert dat Ton du Chatinier anders dan bij VVSB start met Magid Jansen, Sam Nijpels, Teun van Zweeden, Melvin Grootfaam en Pieter Koopman in de basis. Jordi van Gelderen, Guido Moelee, Glenn van Zoolingen, Edip Biberoglu en Matthijs Jesse starten dit keer op bank. Opmerkelijk is de snelle terugkeer van Magid, die 2 weken geleden tegen UNA met een fikse blessure moest uitvallen. Goed dat de immer strijdvaardige captain zo snel al weer terug is in het hart van de verdediging. Aan TEC-kant valt het op dat de uitblinkers van vorig seizoen, Kurtley de Windt en Jip Bartels, eindelijk weer in de basis staan. Natuurlijk zijn onze ogen ook gericht op Randel Shakison, die voor zijn verhuizing naar Tiel drie seizoenen het AFC-shirt droeg. Het zal mede door de zomerse temperatuur vandaag een zware wedstrijd worden, want beide ploegen spelen zeer aanvallend voetbal. Vorig seizoen leverde dat in Amsterdam een fantastische wedstrijd op, die uiteindelijk door AFC met 3-2 werd gewonnen. De winnende, luid bejubelde goal was toen van Daan Sutorius.
Wat gaat het nu worden tussen de nummers 5 en 13 van de ranglijst, die na 6 wedstrijden maar 3 punten uit elkaar liggen? Bij een zege komt de Tielse Eendracht Combinatie dus langszij.  Aan equipe van Ton du Chatinier de taak om dat te voorkomen. Het zou in dit verband mooi zijn als onze jongens er in zouden slagen voor het eerst dit seizoen de openingstreffer te maken.

Als scheidsrechter Cairo voor het eerst gefloten heeft pakt AFC met gedegen positiespel in de eerste 20 minuten het initiatief. In deze openingsfase test Pieter een paar maal de Tielse defensie maar erg gevaarlijk is het allemaal nog niet. Verder let TEC-keeper Sebastiaan van der Sman goed op bij een dieptepass van Johan Kulhan op Melvin. Een snelle uitval van TEC na 20 minuten, die wordt gesmoord door Marien Willemsen, luidt een korte periode in waarin TEC gevaarlijk is.
In de 24e minuut wordt een schot van De Windt stijlvol gepakt door onze keeper Patrick Zonneveld die 2 minuten later volkomen kansloos is als uitgerekend Randel Shakison een corner van Matthijs van Gessel volkomen ongehinderd in de verste hoek kopt. Een mooi doelpunt, maar onze defensie ziet er bij deze goal niet goed uit.
De openingstreffer is dus voor de zevende keer in successie door onze tegenstander gemaakt, een flinke domper. Een domper voor TEC is dat topscorer Wimilio Vink al in de 17e minuut geblesseerd het veld moet verlaten. Hoe het ook zij, AFC staat weer met 1-0 achter. Maar het lijkt ons eerste niet te deren. The Reds zoeken weer de aanval en in de 33e minuut is het raak na een mooie  aanval waarbij veel spelers betrokken zijn. Aan de basis ligt een fantastische passeerbeweging van Melvin die zijn tegenstander aan de rechter kant subtiel door de benen speelt. De bal komt uiteindelijk op links bij Koen Bosma terecht. De voorzet van Koen wordt door Pieter vakkundig verzilverd en het is 1-1.
Even later is het bijna 2-1 als Melvin door de Tielse defensie slalomt, maar deze actie sterft in schoonheid. Ook Koen is in deze fase nog een keer gevaarlijk. Een schot van Pieter raakt vervolgens een Tielse hand maar scheidsrechter Cairo ziet er geen penalty in. De laatste minuten van de eerste helft zijn voor TEC. Een gevaarlijk vrije trap van De Windt dicht bij ons strafschopgebied wordt gevolgd door maar liefst 4 corners van TEC, die door een nu wel oplettende AFC-defensie onschadelijk worden gemaakt. 1-1 dus bij rust. Alles is nog mogelijk.

Na de thee pakt AFC direct het initiatief en staat dat lange tijd niet meer af. Al in de 46e minuut stoomt Teun van Zweeden aan de linkerkant goed op. De vrije trap die dit oplevert ter hoogte van de achterlijn blijft echter zonder resultaat. Dat geldt ook voor een doorkopbal van Daan op Koen en een gevaarlijke voorzet van Melvin die even te hard is om er iets mee te kunnen doen. Een knal van Jonathan Richard, die ook nu weer geweldig in vorm is, vliegt net over.
In de 60e minuut verschijnt Pieter helemaal alleen voor keeper Van der Sman.  Een bal die Pieter met zijn ‘tor instinct’ niet kan missen, maar dat dit keer helaas wel doet. Het is uitstel van executie want even later is het toch 2-1 als Melvin zich weer fraai heeft ontdaan van 2 spelers en Jonathan de voorzet schitterend afrondt. Maar het allermooiste moet nog komen en weer is het Melvin die nu drie spelers passeert en met een schuiver in de verste hoek Van der Sman volkomen kansloos laat. Het publiek staat op de banken en geeft Melvin een staande ovatie (zie foto). Ook de supporters van TEC applaudisseren. Dit is de magnifieke bekroning van een optreden waarin Melvin alles met de bal kan, zijn tegenstanders degradeert tot, bij wijze van spreken, etalagepoppen. Heel veel beter kan je het als toeschouwer niet krijgen voorgeschoteld en dat geldt in deze fase ook voor de teamprestatie van AFC. Het is genieten geblazen.
In het laatste kwartier is het alles of niets voor TEC. Met nu veel mensen voor de bal wordt iedere bal naar voren geknald en moet onze defensie, met Patrick en Magid in de hoofdrol, flink aan de bak. Net als je denkt dat de AFC-muur niet meer te slechten valt, wordt in de 86e minuut een corner van TEC door invaller Sven van Ingen ingekopt. Het is 3-2, met nog ruim zes minuten te spelen. De gelijkmaker kan, als het flink tegen zit nog zo maar vallen. Omgekeerd zijn wij daar inmiddels experts in. In de slotminuten is het dan ook buitengewoon spannend, al is het eerder 4-2 dan 3-3 door de ruimte die onze voorhoede nu geboden krijgt.
In de 88e minuut wordt een doelpunt van AFC wegens buitenspel afgekeurd en niet veel later schiet invaller Edip Biberoglu van dichtbij in het zijnet. De allerlaatste mogelijkheid is echter voor TEC, maar de vrije trap wordt door onze keeper in een overvol strafschopgebied vakkundig weggestompt.
Als scheidsrechter Cairo voor het laatst fluit zijn de dik verdiende drie punten binnen en kunnen de spelers van AFC, Melvin voorop, trots zijn op de deze middag geleverde prestatie.

Door deze overwinning en het verlies van Jong AZ en GVVV nestelt AFC zich na 7 wedstrijden vlak achter de koplopers Kozakken Boys en Jong AZ op een fraaie derde plaats. De komende weken wacht de ploeg van Ton du Chatinier wel een zwaar programma tegen achtereenvolgens Spakenburg (uit), Katwijk (thuis) en Jong AZ (uit).  Maar in deze vorm is er ook in deze duels een hoop mogelijk. Heel veel succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Marien Willemsen, Sam Nijpels, © Magid Jansen, Teun van Zweeden, Johan Kulhan, Jonathan Richard, Daan Sutorius (81’ Tom van den Brink), Melvin Grootfaam, Pieter Koopman (90’ Edip Biberoglu), Koen Bosma.

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Voor de samenvatting (5 min.) klik hier en andere samenvattingen van speelronde 7 klik hier