AFC - Staphorst met verslag

Staphorst kegelt AFC na penalty’s uit de beker

In een zeer spannend bekerduel hebben The Reds hun favorietenrol niet waar kunnen maken. Dominant in het eerste kwart van de wedstrijd nam AFC al snel een 2-0 voorsprong. Na een tegengoal van Staphorst gingen de geel-blauwen er steeds meer in geloven. Na rust wapperde de wedstrijd alle kanten uit. Pal voor tijd dwong AFC door een vierde goal nog een verlenging af tegen Staphorst dat inmiddels met 10 man acteerde. Gescoord werd er in de verlenging niet meer. De penalty’s werden tenslotte iets beter genomen door de bezoekers. Het bekeravontuur houdt dus snel op voor AFC. De aandacht kan nu voor 100 % gericht worden op de competitie en kunnen The Reds laten zien wat ze waard zijn.

Vanavond komt vv Staphorst bij ons op bezoek. Inzet is een plaats in het hoofdtoernooi van de KNVB-beker. AFC speelde nog niet eerder tegen deze vereniging uit Noordoost Overijssel. Staphorst is in 1959 opgericht en speelt in Derde Divisie Zaterdag. Het 17.276 inwoners tellende dorp kent nog twee voetbalclubs, Rouveen en het verrassenderwijs op zondag spelende IJhorst. In tegenstelling tot AFC is Staphorst het seizoen, mede door veel en ernstig blessureleed, matig begonnen. Na zes wedstrijden staan de geel-blauwen zeventiende met zes punten. Koploper in deze Derde Divisie is GVVV. Onze vrienden uit Veenendaal hebben inmiddels dertien punten verzameld. De verschillen zijn dus niet groot in deze lastige competitie. In de eerste voorronde van de KNVB-beker won Staphorst met 3-0 van TOGB dat ook in de Derde Divisie uitkomt. AFC was voor deze ronde vrijgesteld.

Vanavond dus een duel tussen twee teams, die in competitieverband op een van elkaar verschillend niveau opereren. The Reds doen mee in de subtop van de Tweede Divisie, de Stappers bungelen een divisie lager onder aan de ranglijst. Maar bekerwedstrijden kennen zo hun eigen logica en verrassingen liggen op de loer. AFC kan ervan meepraten. De na penalty’s verloren bekerstrijd tegen ODIN’59 ligt nog vers in het geheugen. Uitkijken geblazen! Kijkend naar de opstelling van AFC  is maar liefst sprake van acht wijzigingen ten opzichte van de basis die afgelopen zaterdag tegen Kon. HFC in het veld stond. Gevero Markiet en Djuric Ascension zijn er niet bij, Cody Claver, Guus van Weerdenburg, Milan Hoek, Splinter de Mooij, Joël Tillema en Melvin Platje beginnen op de bank.  Julian van der Greft, Tim Linthorst, Kevin Visser, Noa Benninga, Segün Owobowale, Kenny Teijsse, Darren Maatsen en Matthijs Jesse staan dit keer in de basis. We spelen met Darren en Matthijs,  dus met twee snelle spelers op de flanken en met de debuterende Julian in het hart van de verdediging. Hoe pakt dit alles uit?

Als scheidsrechter Thomas Hardeman de wedstrijd op gang gefloten heeft pakt AFC direct het initiatief. De ene na de ander aanval rolt op het doel van de bezoekers af en na een vrije trap van Dalian Maatsen schiet Kevin Visser de bal na zes minuten al in de touwen. Zeven minuten later klungelt de defensie van Staphorst erop los en pakt Raily Ignacio dit cadeautje graag uit. Het is twee-nul, geen vuiltje aan de lucht. Nog één doelpunt en de wedstrijd is beslist. Ondanks enkele aardige aanvallen laat die goal op zich wachten en komen de Stappers wat beter in de wedstrijd. Centrale middenvelder Freddy Quispel, afkomstig van FC Emmen, is verreweg de beste man op het veld. Hij kopt een bal net naast en in de 24e minuut noteren we de eerste blauw-gele corner. Twee minuten later is het raak voor de bezoekers als Stan Haanstra mag aanleggen en met een harde knal onze keeper hoog in de hoek verrast. Na drie wedstrijden de nul gehouden te hebben moet Gijs van Zetten de bal weer eens uit het net halen. Het is 2-1 en met die stand bereiken we de rust. Het is inmiddels een gelijk opgaande wedstrijd. Jammer genoeg raakt Darren geblesseerd en komt hij na de pauze niet meer terug. Weer een blessure voor onze vleugelspits. Hopelijk valt de schade dit keer mee en zien we Darren weer snel terug op het veld.

Het tweede bedrijf begint spectaculair. Uit een corner kopt Julius Duit de gelijkmaker in de 52e minuut achter onze keeper en ruim een minuut later staat AFC weer voor na een aanval door het midden die knap wordt afgerond door Matthijs Jesse. Het staat 3-2, maar erg gerust kunnen we niet zijn, want onze defensie is verre van waterdicht, zeg maar af en toe behoorlijk lek.  Zo kan Emiel Kwant geheel vrijstaand van dichtbij inkoppen, maar de bal vliegt gelukkig naast het AFC-doel. Even later is het toch raak als Segün uitglijdt en Daimen Schra onze keeper het nakijken geeft met een droge knal hoog in het doel. Het wordt nog erger als Quispel drie minuten later een voorzet van rechts fraai en onhoudbaar intikt. 3-4, het is haast niet te geloven. Het roer moet om en zo denkt AFC-trainer Benno Nihom er kennelijk ook over want hij wisselt in de 65e minuut Kenny Teijsse, Kevin Visser en Matthijs Jesse voor Milan Hoek, Melvin Platje en Splinter de Mooij. We moeten in de aanval, op weg naar de gelijkmaker. Her scorebord gelooft er nog niet in en geeft een tijdje de stand 3-5 aan. Hebben we iets gemist? Gelukkig is dat niet het geval, want het staat ook volgens het scorebord weer 3-4. In de 75e minuut wordt Segun Owobowale vervangen door Cody Claver. De stormloop op het doel van Staphorst neemt inmiddels serieuze vormen aan. Een prachtige pass van Milan op Melvin Platje sorteert bijna effect als de bal op de lat belandt. In de 80e kan Mirko Zwiers met rood vertrekken na een veel te harde overtreding op Noa Benninga. De geel-blauwen moeten met 10 man verder en het offensief van AFC houdt aan. Steeds meer vormt keeper Jorick Maats een sta in de weg. In de 88e minuut tikt hij een kopbal van Splinter schitterend onder de lat weg. Even lijkt erop of Staphorst de wedstrijd in het slot gooit na een penaltygeval bij een uitval van de bezoekers, maar scheidsrechter Hardeman wuift de protesten weg. Inmiddels zitten we in de extra tijd en lijkt de buit bijna binnen voor de Stappers. Dalian brengt de bal nog maar eens hoog voor doel en ditmaal met succes. Splinter, onze beste kopper, slaat toe en in de 93e minuut staat het toch 4-4, ongelofelijk. Niet veel later is het tijd en gaan we verlengen.

Nog twee keer vijftien minuten te gaan. AFC doet dat met Cody Claver en Siali Oussama in de ploeg en de lange Tim Linthorst in de punt van de aanval. Het karwei moet toch nu geklaard worden tegen een teleurgesteld Staphorst dat moedig standhield met tien man maar pal voor tijd AFC langszij zag komen. Maar die bal moet er dan wel in. Het regent corners, Tim, Raily en Dalian stellen keeper Maats danig op de proef maar aan de 4-4 stand verandert helaas niets. Maar we krijgen nog een kans want het is laat in de avond penalty-time. Anders dan Louis van Gaal zou willen worden de keepers niet gewisseld. Gijs mag het eerst op doel, maar is kansloos op de penalty van Martin van ’t Einde. Daarop mag Melvin Platje aanleggen en tegen zijn schot in de bovenhoek is geen kruid gewassen. Zo gaat het door tot 5-4, als Dalian de vijfde strafschop van AFC gestopt ziet worden door Jorick Maats, die op de schouders gaat. Het is het feest op en om het veld bij alles en iedereen met een geel-blauw tenue of das. Staphorst zorgt voor een daverende verrassing en neemt de felicitaties graag in ontvangst. Voor AFC zijn de druiven zuur. Net als tegen ODIN’59, jaren geleden, na penalty’s geklopt door een op papier mindere, maar onverzettelijke tegenstander die na een aarzelend begin alle schroom van zich afwierp. Het is niet anders. Zaterdag as. wacht al weer de volgende wedstrijd. Hopelijk is dan alles defensief weer op orde, want Jong Sparta heeft een levensgevaarlijke voorhoede. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Tim Linthorst, Julian van der Greft, Segün Owobowale (Cody Claver 65’), Kevin Visser (65’ Melvin Platje), Kenny Teijsse (Milan Hoek 65’), Noa Benninga (Siali Oussama 2e verlenging 106’) , Darren Maatsen (46’ Mohamed Betti), Raily Ignacio en Matthijs Jesse (Splinter de Mooij 65’).