AFC - Spakenburg verslag

AFC LAAT ZICH AFTROEVEN DOOR KOPLOPER SPAKENBURG

In een niet al te beste wedstrijd was AFC dit keer niet opgewassen tegen koploper Spakenburg. Wisten The Reds uit nog met 0-2 te winnen van De Blauwen, op Sportpark Goed Genoeg waren de rollen omgedraaid. Beide blauwe doelpunten voor rust vielen uit spelhervattingen. Na rust deed AFC wat terug via invaller Soufiane Hetli. AFC ging daarna op zoek naar de gelijkmaker, maar kreeg de deksel op de neus toen de buitenspelval niet op tijd dicht klapte. Uitblinker Floris van der Linden profiteerde gretig van de hem geboden kans. Toen invaller Matthijs Jesse in de 76e minuut met rood kon vertrekken was de strijd definitief gestreden. Spakenburg gaat door dit resultaat met dubbele cijfers fier op kop. AFC blijft zevende en treedt aanstaande dinsdag alweer thuis aan voor de inhaalwedstrijd tegen Noordwijk.

Vanmiddag komt Spakenburg op bezoek met een sterrenensemble dat het deze competitie ontzettend goed doet. Daar zag het overigens in het begin van de competitie helemaal niet naar uit toen De Blauwen van HFC én AFC verloren. Maar vanaf de vijfde speelronde werd veertien keer gewonnen en maar één keer gelijk gespeeld. Aldus staat de ploeg van trainer Chris de Graaf met ruime voorsprong op kop en heeft negentien punten meer dan AFC dat zevende staat. Het wordt dus vanmiddag een lastig karwei voor ons aller eerste dat het nieuwe jaar wel goed begon met twee ruime uitzeges op Jong Almere City en Kozakken Boys. Lastig ook omdat we wel heel lang terug moeten gaan voor een thuiszege. Die dateert van 1 oktober 2023 toen met 2-0 gewonnen werd van ADO’20. Anderzijds doen we het meestal goed tegen De Blauwen in de Tweede Divisie. Van de elf wedstrijden tot nog toe wonnen we er tien. Slechts eenmaal werd verloren. Wel vorig jaar thuis, toen we de punten hard nodig hadden op weg naar een kampioenschap dat er uiteindelijk niet kwam.

Als we naar de opstellingen kijken zien we dat AFC en Spakenburg ongewijzigd beginnen ten opzichte van vorige week: never change a winning team! Op de AFC-bank treffen we o.a. Matthijs Jesse en Soufiane Hetli, de twee aanvallers in vorm. Op de tribune zitten Joël Tillema, Gevero Markiet en Wessel Been die geblesseerd zijn, en Marciano Mengerink en Segün Owobowale, die op hun kans wachten. Spakenburg start met het sterkste team, dus ook met de twee meter lange centrumspits Floris van der Linden die onlangs voor zijn honderdste wedstrijd gehuldigd werd bij Spakenburg, voor wie hij hij sinds september 2020 60 keer scoorde. De Topscorer van de KNVB Beker 2022/23 is een fantastische kopper. Jammer dus dat de amateur-kopie van Luc de Jong vanmiddag niet Gevero Markiet op zijn pad vindt. Goed dat Tim Linthorst zich wél met hem kan meten.

Als de spelers het kunstgras betreden, begroet door de met vlaggen zwaaiende jeugd van AFC, staan ook twee supporters van Spakenburg met immens grote vlaggen te zwaaien, midden op het veld. Na confetti en vuurwerk bij eerdere gelegenheden, dus nu deze overlast: niet prettig! Gelukkig fluit scheidsrechter Sam Dröge de wedstrijd snel op gang. AFC stuurt met de eerste aanval Tim Linthorst mee naar voren en die mist de voorzet van Cody Claver op een haar. Direct hierna laat Spakenburg zich gelden. De pass van Ahmed el Azzouti op Mukhtar Suleiman, het van regerend kampioen Katwijk afkomstige koningskoppel, kan maar net door de terug gesprinte Tim worden onderschept. De toon is gezet. In de zesde minuut is het bijna raak voor AFC als keeper Alessando Damen zich verslikt in Melvin Platje en de terugspringende bal net niet in het doel gewerkt wordt door Noa Benninga. Heel jammer! Twee minuten later is het wel raak als een verre ingooi via het hoofd van Koos Werkman in het doel beland. Aan die kopbal gaat wel, zo blijkt uit de TV-samenvatting, een duwfout vooraf op Splinter de Mooij, maar die overtreding wordt helaas over het hoofd gezien. Hoe dan ook, onze jongens staan al snel achter en moeten daar iets aan proberen te doen. Mitch van Kempen, weer als rechtsachter geposteerd, kan naar het doel opstomen, maar zijn inzet vliegt via een blauw been in het zijnet. Scheidsrechter Dröge laat à la collega Bas Nijhuis veel toe, maar dit leidt uiteindelijk wel tot een opstootje en enkele gele kaarten voor AFC. De slag op het middenveld wordt voorlopig op punten gewonnen door Spakenburg, dat wat sterker oogt. Koen Wesdorp, nog niet zo lang geleden in het AFC-shirt te bewonderen, is sterk aan de bal en draait de bal uit corners gevaarlijk voor het doel. In de 25e minuut is het raak als Floris van der Linden de bal uit een corner in het doel kopt. Gijs van Zetten, de voorafgaande wedstrijden goed op dreef, is dit keer te laat. 0-2, en AFC mag in deze fase niet klagen dat de score verder oploopt. Een te zachte terugspeelbal van Tim wordt onderschept door Suleiman, maar één op één weet Gijs knap te redden. In de 44e minuut is Noa met een hard schot in de hoek dicht bij 1-2, maar Damen redt fraai. Wel ten koste van een rebound, die door Oussama Siali van dichtbij te gehaast wordt over geknald. Zonde! Het is het laatste wapenfeit van de eerste helft. De ploegen gaan met een 0-2 stand aan de thee.

Met Julian van der Greft voor Noa Benninga begint AFC aan het tweede bedrijf in de hoop snel iets aan de achterstand te doen, maar de wedstrijd valt een beetje stil. Het is wachten op meer wissels, vooral in aanvallend opzicht. In de 59e minuut is het zover als Melvin Platje en Oussama Siali plaats maken voor Soufiane Hetli en Matthijs Jesse. De wedstrijd wordt weer leven ingeblazen en AFC laat zich aanvallend nu beter zien. Een diepe bal van Mitch, de zoveelste, wordt maar net gemist door Splinter. Ook Spakenburg wisselt enkele spelers, maar kan niet verhinderen dat Soufiane een afvallende bal vanaf de rand van het strafschopgebied in de verre hoek schiet. De goed keepende Damen is dit keer kansloos en het staat 1-2 met ongeveer 25 minuten op de klok. Er is dus nog veel mogelijk. Ook voor Spakenburg, een schot van Azzouti wordt maar net corner getikt door Gijs. Onze jongens gaan in de aanval, hebben vertrouwen dat het vanmiddag toch nog gaat lukken, maar dan gaat het mis als een pass op Van der Linden terecht niet wordt afgefloten voor buitenspel, omdat de buitenspelval van onze defensie hapert. De lange spits omspeelt Gijs en het is in de 75e minuut 1-3. Twee minuten later valt het doek definitief als Matthijs Jesse met rood kan vertrekken. Hoewel niet zo bedoelt raakt Matthijs Wimilio Vink met een gestrekt been op de borst en is de beslissing van de scheidsrechter te billijken. Ondanks dit alles blijven  onze jongens het proberen. Soufiane is na een mooie voorzet van invaller Nigel Hassselbaink nog heel dicht bij zijn tweede doelpunt. Aan de andere kant schieten El Azzouti en Van der Linden kort na elkaar op de paal. Het is en het blijft 1-3 en met die stand fluit scheidsrechter Dröge voor het laatst.

Al met al een verdiende overwinning voor De Blauwen, die sterker waren aan de bal en met Floris van der Linden een beslissend wapen hadden. AFC miste een aantal goede kansen in de eerste helft om de wedstrijd een ander aanzien te geven. Door deze uitslag stoomt koploper Spakenburg goed door naar de titel, hoewel het pleit met tien punten voorsprong nog niet helemaal beslecht is. Onze jongens kunnen zich dinsdag aanstaande al ‘herpakken’ als Noordwijk bij ons op bezoek komt voor een inhaalwedstrijd. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Tim Linthorst (81’ Nigel Hasselbaink), Guus van Weerdenburg, Mitch van Kempen (86’ Sven Ederveen), ©Milan Hoek, Noa Benninga (46’ Julian van der Greft), Cody Claver, Splinter de Mooij, Oussama Siali (59’ Matthijs Jesse) en Melvin Platje (59’ Soufiane Hetli).  

Voor de TV samenvatting klik hier
Zie ook op homepagina bij AFC TVxOnze Highlights het interview met Milan Hoek

Voor foto’s klik hier