AFC - Spakenburg voorbeschouwing

Gaan de Reds in Amsterdam ook winnen van de Blauwen?

Aanstaande zaterdag komt Spakenburg op bezoek. Een blik op de ranglijst leert dat het hier om een zeer belangrijke wedstrijd gaat. Is de kampioen, Jong AZ, al weer geruime tijd bekend, onder aan de ranglijst is dat bij lange na niet het geval. Spakenburg en AFC behoren tot de tien verenigingen/BVO’s die nog in aanmerking komen voor directe degradatie dan wel het spelen van degradatiewedstrijden. Naast, mogen we aannemen Jong Twente, degradeert nog één team, twee ploegen krijgen nog de mogelijkheid tot herkansing.

Het is toch wel opmerkelijk dat de Blauwen en de Reds nog hard moeten knokken om in de Tweede Divisie te blijven. Spakenburg is gemeten over de laatste zes seizoenen de meest succesvolle amateurvereniging van ons land. Samen met Kozakken Boys, GVVV en Katwijk was Spakenburg ook bij de start van dit seizoen titelfavoriet. Maar op de één of andere manier wil het in de Tweede Divisie nog niet erg lukken. Hoewel er af en toe nog wel eens een klinkende zege werd behaald,  zoals in de openingswedstrijd in Barendrecht (3-5) en in de thuiswedstrijden tegen FC Twente en TEC (2x 5-0) waren de resultaten in de eerste helft van het seizoen nogal teleurstellend voor deze altijd ambitieuze club. Zó teleurstellend dat begin januari afscheid werd genomen van trainer en oud prof Hans van de Haar, die vorig seizoen nog met FC Lienden het kampioenschap bij de zondagamateurs behaalde en dat jaar daarvoor met dezelfde club zelfs algeheel kampioen werd bij de amateurs. Een wel heel zware beslissing, mede gelet op het feit dat Van de Haar in 2010 na een prachtige profcarrière als speler op de Blauwe zijde van de Westmaat belandde en nog een periode de aanvoerdersband droeg. Tegelijkertijd werd de succesvolle spits Danny van de Meiracker uit de selectie gezet omdat bij hem, net als bij de ontslagen trainer, volgens het bestuur de chemie met de groep ontbrak. Van der Haar werd opgevolgd door Arnold Klein, die al enkele seizoenen bij Spakenburg als assistent-trainer werkzaam was. Van de Meiracker verhuisde naar FC Lienden en scoorde voor zijn nieuwe werkgever o.a. tegen AFC.

Tegenover het tussentijdse vertrek van deze ervaren spits stond de komst van Thijs Hendriks van Achilles ’29, die in de Topklasse heel wat doelpunten (o.a. tegen AFC) voor zijn rekening nam. Verder werden tussentijds ook keeper André Krul (Telstar, Sparta, KV Turnhout en Iwakai FC) en de verdedigers Kelvin Maynard (FC Volendam, FC Antwerp en Burton Albion FC  League Two) en Christian Suspensa (Sparta, CSKA Sofia en ADO Den Haag) aangetrokken. Bij elkaar trok Spakenburg dit seizoen dertien spelers aan, waaronder ook de gevaarlijke spitsen Robbie Holder (WKE/FC Lienden) en Olivier Pilon (GVVV), een niet ongebruikelijke situatie bij de algeheel amateurkampioen van 1985 en 2014.

Wat heeft al die bedrijvigheid op de spelersmarkt in de winterstop Spakenburg tot nog toe opgeleverd? Waarschijnlijk niet wat de nieuwe hoofdcoach Klein er van had gehoopt. Van de acht wedstrijden wisten de Blauwen er slechts één te winnen.  Op de Westmaat werd het 2-1 tegen Excelsior Maassluis. Tegen Jong Vitesse (2-2), VVSB (1-1) en Jong Twente (1-1) werd het gelijk. Vier keer werd verloren. Tegen De Treffers (3-4), FC Lienden (4-1), HHC (2-0) en Kon. HFC (1-2). Het doelsaldo 11-17 is ook niet om over naar huis te schrijven. Het lek in de defensie van Spakenburg lijkt nog niet gedicht na de winterstop. Ondanks het vertrek van Van de Meiracker heeft Klein aanvallend minder problemen met spelers als Oliver Pilon (topscorer met  12 doelpunten), Philip Ties (7), Kees Pier Tol (voor zijn doen maar 4 goals, maar wel 10 assists), Niels Buijtenhuis (4), Eric Veerman (3) en Mike Ahrens (2) en Robbie Holder (2).

Al met al dus een teleurstellende tussenbalans voor Spakenburg. Maar ook de rapportcijfers van AFC zijn niet florissant en dat heeft alles te maken met de ongekend slechte reeks na de winterstop. Hoewel in 2017 in Zeelst nog redelijk gestart werd met een gelijkspel (2-2) tegen UNA werd daarna maar liefst zes keer achter elkaar verloren. Een sportief dieptepunt in de lange geschiedenis van AFC. Achtereenvolgens waren Katwijk (1-0), Jong Vitesse (2-6), FC Lienden (1-3), Jong AZ (0-1), Kon HFC (2-0) en TEC (1-0) ons de baas. Tegen Katwijk en TEC werd in de laatste minuut verloren, Jong AZ scoorde in de eerste minuut. Lijkt Spakenburg aanvallend sterker dan verdedigend, bij AFC is de afgelopen tijd juist sprake van tegenovergestelde. Ondanks alle goede bedoelingen is de productiviteit na de jaarwisseling bijzonder laag, de laatste drie weken werd zelfs helemaal niet gescoord. Dat AFC ondanks dit alles nog op een twaalfde plaats te vinden is, vier punten boven Spakenburg, met één wedstrijd minder gespeeld, heeft alles te maken met het goede spel in de eerste helft van de competitie. Begin oktober stond de ploeg van trainer Ton du Chatinier zelfs nog bovenaan door mooi opbouwend voetbal, behoorlijk wat doelpunten én door een beetje geluk af en toe. Die mazzel ontbreekt nu een beetje, want afgelopen zondag had het vlak voor tijd ook zo maar 0-1 kunnen worden en hadden we in Tiel victorie gekraaid. Het liep zoals bekend totaal anders en dat was gelet op het goede spel een behoorlijke domper. Hopelijk komt de vorm nu weer snel helemaal terug en is Vrouwe Fortuna ons in de komende tijd wat beter gezind.

Wat gaat het worden aanstaande zaterdag tegen Spakenburg? Laten we hopen dat we de eerste zege van dit jaar kunnen begroeten. Eerder dit seizoen ontmoeten we het toen nog door Hans van de Haar getrainde team op de Westmaat en speelde AFC één van de betere wedstrijden van dit seizoen. Vooral in het eerste half uur deelden de Reds de lakens uit en waren Johan Kulhan, Marien Willemsen en Pieter Koopman heel dicht bij de openingstreffer. Het laatste kwartier voor de rust mochten wij ook niet klagen toenTom Oostinjen en Tim Sanders mooie kansen lieten liggen. Na de thee was Spakenburg dreigender, maar maakte Pieter Koopman een mooie goal na een splijtende pass van Johan Kulhan. Het doelpunt  werd echter wegens buitenspel afgekeurd, ten onrechte zoals later uit de beelden bleek. Toen niet veel later een fraaie treffer van Oostinjen wél werd goedgekeurd zag het er niet best uit voor de Reds. Maar zie, in het laatste kwartier toonde ons eerste veerkracht en wisten onze jongens  de achterstand om te zetten in een voorsprong door scores van Pieter en Tom van den Brink. De 1-2 zege stemde op 1 oktober 2016 heel gelukkig. De eerste overwinning op zaterdagteam in de Tweede Divisie was toen een feit. Goed voorbeeld doet goed volgen aanstaande zaterdag, op een ongetwijfeld druk bezocht sportpark Goed Genoeg. Vanuit Spakenburg rijden extra bussen om de blauwe trots en glorie van het voormalige vissersdorp te ondersteunen. Hopelijk zijn ook onze supporters in grote getale aanwezig om onze aller eerste te ondersteunen. Nu is die support beslist nodig, nu komt het er op aan. Heel veel succes!

MvdW

Pupil van de week bij deze wedstrijd is Tom van den Bos. Klik hier