AFC - Spakenburg voorbeschouwing

KOPLOPER SPAKENBURG OP BEZOEK BIJ GRETIG AFC

Zaterdag aanstaande komt Spakenburg op bezoek op sportpark Goed Genoeg. De Blauwen staan na negentien wedstrijden dik bovenaan en zijn sinds 16 september 2023 ongeslagen. In totaal werden zestien wedstrijden gewonnen, twee keer werd verloren tegen HFC en AFC, tegen Quick Boys werd gelijk gespeeld. De voorsprong op de nummer twee, De Treffers, bedraagt tien punten. Dat is veel maar de kloof is niet onoverbrugbaar zo leert ook de recente geschiedenis. AFC stond vorig seizoen ook met tien punten voor en greep in de slotfase toch net naast het kampioenschap. De kans dat The Reds dit seizoen nog meedoen om de titel is met negentien punten achterstand op Spakenburg helaas te verwaarlozen, ondanks het goede begin van 2024 met twee klinkende uitzeges op Jong Almere City (1-5) en Kozakken Boys (0-5). Wel kunnen we in de nog komende vijftien wedstrijden nog flink stijgen op de ranglijst. Te beginnen dus tegen de ijzersterke koploper, die er ongetwijfeld ook alles aangelegen is om de achtervolgers ruim voor te blijven.

Het publiek zal het zaterdag zonder Raily Ignacio moeten doen. Althans in Amsterdam, want mogelijk is Raily tegen regerend kampioen Katwijk al van de partij voor zijn nieuwe/oude club Kozakken Boys, waarvoor hij in de periode 2016-2018 ook al speelde. Raily maakte zes jaar geleden halverwege het seizoen de overstap van Werkendam naar Amsterdam en die transfer pakte heel goed uit. Raily scoorde er op los (101 goals in 162 competitie- en bekerwedstrijden en 31 assists) en ontpopte zich tot een van de allerbeste aanvallers in de 129-jarige geschiedenis van AFC. We wensen Raily veel succes bij Kozakken Boys en hopen hem nog vaak te begroeten op sportpark Goed Genoeg.

Gelukkig telt de AFC-selectie dit seizoen meer goede aanvallers. Melvin Platje, Matthijs Jesse, Oussama Siali, Soufiane Hetli, Wessel Been en de inmiddels weer fitte Marciano Mengerink kunnen het Spakenburg vanmiddag lastig maken. Op de Westmaat was dat eerder dit seizoen het geval. Op 9 september 2023 speelden De Blauwen en The Reds een aantrekkelijke wedstrijd met veel kansen die door Spakenburg niet en AFC wel werden benut. De Amsterdamse doelpunten waren wonderschoon. De eerste was van Oussama Siali die de bal na een diagonale voorzet op de borst aannam en met een halve volley in net schoot. De tweede kwam op naam van Matthijs Jesse die er op snelheid vandoor ging en na een pirouette rond een tegenstander de bal in de verre hoek deponeerde. Als we verder naar de onderlinge resultaten in de Tweede Divisie kijken slaat de balans duidelijk in Amsterdams voordeel door. Van de elf wedstrijden werden er maar liefst tien door AFC gewonnen. De grootste overwinning was op 6 november 2021. Op Goed Genoeg werd het 5-1, Splinter de Mooij en Thomas Verhaar scoorden ieder twee keer. Spakenburg won één keer. Op 8 april 2023 werd het aan de Zuidas een spannende wedstrijd, waarin de snelle, onfortuinlijke rode kaart van Gladwin Curiel zwaar meewoog. Spakenburg scoorde al snel uit de eerste corner, na een kopbal van Koos Werkman bij de tweede paal op de inlopende Masies Artien. Uit een corner aan de andere kant scoorde Tim Linthorst al snel tegen. In het begin van de tweede helft kwam Spakenburg op 1-2 door Floris van der Linden die na een schot van Luuk Admiraal de rebound in het net schoot. Met tien man probeerde onze jongens nog van alles om iets aan de achterstand te doen, creëerden nog enkele grote kansen, maar de gelijkmaker viel niet. AFC was door deze nederlaag koploper af en kwam aan het eind van de competitie deze drie punten tekort voor het kampioenschap.

In de afgelopen jaren heeft Spakenburg zich steeds flink geroerd op de spelersmarkt. In de Tweede Divisie leidde dat nog niet tot grote successen. In de KNVB-beker wel. In 2023 schreven De Blauwen geschiedenis door de halve finale te halen, FC Utrecht werd in De Galgenwaard met 1-4 verslagen. In de halve finale was PSV met 1-2 te sterk, maar de schitterende aansluitingstreffer van Dwayne Green en de spanning daarna zullen niet snel vergeten worden. Ondanks de kracht van het elftal van trainer Chris de Graaf eindigde Spakenburg op een teleurstellende elfde plaats in de competitie. Om die reden is flink doorgepakt en hebben De Blauwen hun selectie verder versterkt met de spitsen van kampioen Katwijk, Ahmed el Azzouti en Mukhtar Suleiman, de aanvallende middenvelder Sam van Huffel en sinds kort ook linksbuiten Killian van Mil, die ook deel uitmaakte van het kampioensteam van Katwijk. Rechtsbuiten Bo van Essen werd ook aangetrokken, maar is onlangs teruggekeerd naar zijn oude club TEC. Bij elkaar zijn deze nieuwe spelers tot nog toe goed voor 27 goals. De boomlange centrumspits Floris van der Linden, die Spakenburg trouw bleef na zijn opvallende spel in de beker, maakte er dit seizoen zeven. Het resultaat van deze geweldige versterking van de selectie mag er zijn. Tot nog toe is Spakenburg de te kloppen ploeg, die geweldige rapportcijfers kan laten zien. De allerbeste speler is ongetwijfeld Ahmed el Azzouti, die dit seizoen al twaalf keer scoorde. Net als Raily scoort El Azzouti overal en altijd. Sinds 2016 in totaal 130 competitie- en bekerdoelpunten en 28 assists in 223 wedstrijden bij Kozakken Boys (56 goals), IJsselmeervogels (22 goals), Katwijk (37 goals) en Spakenburg (15 goals). Imponerend!

Wat gaat het worden aanstaande zaterdag? AFC is in vorm getuige de grote uitslagen in 2024 tegen Jong Almere City en Kozakken Boys. Spakenburg is dit seizoen vrijwel niet te kloppen, het nieuwe jaar werd goed ingezet met twee thuiszeges op Scheveningen en HFC. Beide ploegen hebben dus goede papieren, maar er kan er maar één winnen. AFC? Waarom niet! Een thuiszege van AFC wordt bovendien wel weer eens tijd want de laatste overwinning in competitieverband op Goed Genoeg dateert van begin oktober. Succes!

MvdW