AFC - Spakenburg voorbeschouwing

WINT AFC VOOR DE TWAALFDE KEER OP RIJ VAN SPAKENBURG?

Zaterdag aanstaande speelt AFC  tegen Spakenburg. De Blauwen speelden afgelopen dinsdag ‘de wedstrijd van de eeuw’ tegen PSV in de halve finale van de KNVB-beker, na eerder FC Groningen en FC Utrecht te hebben uitgeschakeld. Op het blauwe deel van de Westmaat bleef de ploeg van trainer/coach Chris de Graaf goed overeind, moest wel vlak voor en na rust doelpunten incasseren maar kwam nog tot 1-2 terug na een zondasschot van Dwayne Green. Hoewel Wimilio Vink, Vince Gino Dekker en Luuk Admiraal dreigend waren en de lange spits Floris van der Linden betrokken was bij ieder luchtduel zat een tweede doelpunt er niet meer in en eindigde het historische bekeravontuur van Spakenburg in de halve finale. Alleen IJsselmeervogels en VVSB kwamen ooit zo ver, maar nog nooit werd er in de halve finale gescoord door een amateurploeg. Die eer komt nu Spakenburg en vooral Green toe met zijn fantastische goal.

In tegenstelling tot de beker vallen de resultaten van Spakenburg in de competitie een beetje tegen. Na 27 wedstrijden staan de Blauwen op een tiende plaats en zijn met 36 punten nog niet helemaal veilig. Dat is opvallend voor een vereniging die ieder jaar veel investeert in de selectie. Dit seizoen maakten keeper Alessandro Damen (van Heracles Almelo), centrale verdediger Masies Artien (Rijnsburgse Boys), verdediger Vincent Volkert (tien jaar lang de captain van Kon. HFC), spits Luuk Admiraal (Excelsior Rotterdam), spits Maurice de Ruiter (Sparta Nijkerk), middenvelder Mark Veenhoven (Kozakken Boys), verdediger Dwayne Green (laatste club FC Den Bosch) en ‘onze’ middenvelder Koen Wesdorp de overstap naar Spakenburg. Dat deed ook de van Sportlust’46 afkomstige trainer Patrick Loenen die begin november 2022 al werd opgevolgd door Chris de Graaf, die reeds twee keer eerder aan het roer stond bij Spakenburg.  Opvallend is het dat na de trainerswissel de resultaten nauwelijks beter werden. Wel werd er thuis gewonnen van Katwijk ((2-1), maar ook verloren van Quick Boys (0-4). Buitenshuis werd er o.a. gewonnen van TEC (0-3), maar ook verloren van HHC Hardenberg (2-0). Wisselvallige resultaten,  ook in de laatste vijf wedstrijden. Van Jong Volendam werd thuis gewonnen (3-1), gelijkgespeeld in Noordwijk (3-3), thuis verloren van Scheveningen (0-1), uit verloren van Quick Boys (4-2) en afgelopen zaterdag op de Westmaat gelijk gespeeld tegen hekkensluiter OFC (1-1). Vooraf aan de bekerstrijd tegen PSV kwam de ploeg van Chris de Graaf bepaald niet uit de verf regen OFC en moest zelfs na 8 minuten al in de achtervolging na een doelpunt van Oostzaners. Direct na rust kwamen de Blauwen op gelijke hoogte na een corner van Dekker die door Koos Werkman, de oud-captain van HHC Hardenberg, werd ingetikt. Meer doelpunten bleven uit. Ook een penalty, nadat Luuk Admiraal gevloerd was in het strafschopgebied, werd gemist door de thuisploeg.

Dan AFC dat nog steeds koploper is ondanks een 0-0 gelijkspel in Lisse afgelopen zaterdag. Een lastige wedstrijd onder moeilijke omstandigheden (regen, glad veld, harde wind) met weinig kansen over en weer. Omdat Katwijk en Rijnsburgse Boys tegen elkaar gelijk speelden veranderde er wat betreft de top drie niets aan de kop van de ranglijst. Wel sloot HHC Hardenberg weer aan en is als de inhaalwedstrijd tegen TEC gewonnen wordt op geringe achterstand nog volop in de kampioensrace. AFC kent een uitstekend seizoen en had na 21 wedstrijden zelfs een straatlengte voorsprong op de concurrentie. Maar na de uitzege op Rijnsburgse Boys werd die voorsprong bijna helemaal ‘weggegeven’ door thuis tegen HHC Hardenberg (1-1), uit tegen Katwijk (3-1) en thuis Kon HFC (1-4) punten te morsen. Vooral de nederlaag tegen onze Haarlemse vrienden was zeer verrassend: het was dit seizoen de eerste nederlaag op sportpark Goed Genoeg. En hopelijk de laatste! Na de koude douche tegen Kon. HFC werd de lastige uitwedstrijd tegen Jong Sparta gewonnen en werd Kozakken Boys op Goed Genoeg ondanks een groot aantal kansen maar met 1-0 verslagen. In Lisse  kwam onze aanval afgelopen zaterdag helemaal niet aan scoren toe.  

Hopelijk staan onze spitsten aanstaande zaterdag tegen Spakenburg wel op scherp. Gelet op de ranglijst is een thuiszege beslist nodig om de koppositie te behouden. Als de tot nu toe gespeelde duels tussen Spakenburg en AFC een graadmeter mogen zijn hebben we een goede kans tegen de Blauwen. In de afgelopen jaren werden alle tien de competitieduels en een bekerwedstrijd door AFC gewonnen. Zo ook de wedstrijd dit seizoen op de Westmaat, waar onze jongens in de eerste helft de lakens uitdeelden en Raily Ignacio al snel de eerste goal maakte. In het tweede bedrijf was de wedstrijd veel meer in evenwicht en waren er kansen over en weer. Vlak voor tijd gooide een doelpunt van Kevin Visser de wedstrijd in het slot. 2-0 voor AFC derhalve, een uitslag die voor herhaling vatbaar is. Maar daar denken onze gasten ongetwijfeld geheel anders over. Spakenburg heeft nog wel wat punten nodig en beschikt over een uitstekende ploeg met een aantal gevaarlijke aanvallers. Daar kunnen FC Groningen, FC Utrecht en inmiddels ook PSV over meepraten. We zien uit naar een spannende en sportieve wedstrijd met veel doelpunten en hopen op een mooi resultaat voor The Reds. Succes!

MvdW