AFC - Spakenburg voorbeschouwing

AFC WACHT SPANNENDE WEDSTRIJD TEGEN AMBITIEUS SPAKENBURG

Zaterdag aanstaande komt Sportvereniging Spakenburg op bezoek. De Blauwen hebben dit seizoen hun draai nog niet echt gevonden. Na 10 wedstrijden staat de ploeg van trainer Eric Meijers, die we nog goed kennen van Achilles’29 uit Groesbeek, op een vijftiende plaats en dat valt niet mee voor de algeheel amateurkampioen van 1985 en 2014. De eindstrijd om laatstgenoemd kampioenschap is bij veel clubgenoten in het geheugen gegrift, want AFC was als Zondag kampioen toen de tegenstander van Spakenburg. Een eindstrijd over twee wedstrijden met veel gedoe, omdat AFC door het onverwacht verplaatsten van de wedstrijden niet in de sterkste opstelling kon aantreden. De 4-1 nederlaag in Spakenburg kon in Amsterdam niet meer worden goedgemaakt. Wel werd op sportpark Goed Genoeg met 3-2 gewonnen, mede door de allerlaatste goal van Sjoerd Jens voor AFC. Na die twee wedstrijden in 2014 ontmoetten beide clubs elkaar weer in de Tweede Divisie, zes wedstrijden in totaal in de seizoenen 2016/17, 2018/19 en 2019/2020. Niet dus in seizoen 2017/18, want toen speelde het gedegradeerde Spakenburg met veel succes in de Derde Divisie. Opvallend is dat The Reds alle wedstrijden, thuis én uit, wisten te winnen van De Blauwen. Ook het bekerduel op 7 oktober 2020 in Spakenburg werd door AFC gewonnen. Een beetje ‘angstgegner’ zijn we inmiddels dus wel voor Spakenburg dat door de matige competitiestart de punten langzamerhand hard nodig heeft.

Te beginnen aanstaande zaterdag tegen AFC. Eric Meijers zal, hem kennende, zijn ploeg tot het uiterste motiveren. Een team dat ondanks de lage stand op de ranglijst heel wat kwaliteit in huis heeft. Blikvanger is spits Floris van der Linden die net als onze goalgetter Raily Ignacio tot op heden 8 goals maakte. Van der Linden, die ook bij Telstar en Kon. HFC speelde, is gevaarlijk met het hoofd, net als de defensieve rots in de brandig Koos Werkman, die bij corners en vrije trappen levensgevaarlijk is in het strafschopgebied. Een andere oud HFC- en Telstar-speler, Robin Eindhoven, liep in het bekerduel tegen FC Dordrecht een flinke blessure op die hem zeker tot de winterstop aan de kant houdt. Verder telt de selectie van Spakenburg twee basisspelers die vorig seizoen nog actief waren bij De Treffers, ook uit Groesbeek: middenvelder Boy van de Beek en spits Lowie van Zundert. Ongetwijfeld waren deze spelers goed bekend bij Eric Meijers, die aan zijn laatste Spakenburg-seizoen bezig is. Dat geldt overigens ook voor zijn AFC-collega Uli Landvreugd, die na een zeer succesvolle periode bij The Reds volgend seizoen mogelijk in het betaald voetbal aan de slag gaat.

Kijkend naar de resultaten tot nog toe valt op dat Spakenburg het op De Westmaat een stuk beter doet dan buitenshuis. De Blauwen wachten dit seizoen nog steeds op de eerste uitzege. Thuis werd 2 keer gewonnen: van hekkensluiter GVVV met 2-0 en van Excelsior Maassluis met 4-2. Maar de laatste thuiswedstrijd werd met 1-3 verloren van Quick Boys. Een terechte nederlaag, maar dat had ook veel beter kunnen uitpakken als Spakenburg bij een 0-0 de kansen na rust had benut. Nu liep het anders, mogelijk ook veroorzaakt door vermoeidheid vanwege het bekerduel tegen FC Dordrecht eerder die week. Spakenburg won toen thuis met 3-0 (goals voor rust van Ravelino Junte, Yannick Zeeman en Frank Schilder).en dat is een knappe prestatie. Weer een bewijs dat Spakenburg tot veel meer in staat is dan de 15e plaats van de ranglijst nu laat zien. In de Tweede Ronde van de KNVB-beker komen De Blauwen in Velsen-IJmuiden uit tegen Telstar.

AFC speelde onlangs in de eerste ronde van de KNVB-beker tegen Heerenveen en dat was op het volledig vernieuwde sportpark Goed Genoeg een happening van jewelste. Het enige wat ontbrak was een overwinning van onze jongens, maar verder was het een fantastische voetbalavond waarvan het publiek bijzonder heeft genoten. Heerenveen bewoog zich  een groot deel van de wedstrijd langs de afgrond, maar omdat een tweede goal van AFC uitbleef, ondanks enkele grote kansen, konden de Friezen de wedstrijd in het laatste kwartier naar zich toetrekken. De 1-2 nederlaag tegen Heerenveen was uiteindelijk heel wat beter te verteren dan het verlies (1-3) tegen de beloften van FC Volendam, een paar dagen eerder.  Die nederlaag was door niemand verwacht, maar gezien het spelbeeld beslist niet onverdiend. Raily en de zijnen hadden hun dag niet, de scherpte voor het doel en de inzet op het middenveld waren onvoldoende om het Volendamse talent te beteugelen. De door iedereen ingecalculeerde vijfde overwinning op rij van The Reds ging dus niet door en dat was vooral ook jammer omdat koploper Katwijk wél wist te winnen en inmiddels een beetje uit het zicht is verdwenen. AFC staat na een stroeve competitiestart en de al genoemde nederlaag tegen Jong Volendam tweede, tien punten achter Katwij. Maar wel met een wedstrijd minder gespeeld, omdat de uitwedstrijd tegen Rijnsburgse Boys van afgelopen zaterdag door een aantal coronagevallen bij de Uien op het allerlaatste moment werd afgelast. Die wedstrijd moet medio december worden ingehaald.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden? Kijkend naar de feiten én de harde cijfers is AFC de favoriet. De nog steeds regerend kampioen staat een stuk hoger op de ranglijst en heeft de afgelopen jaren in de Tweede Divisie nog alle wedstrijden van Spakenburg gewonnen. Bovendien is de ploeg van Eric Meijers buitenshuis behoorlijk kwetsbaar gebleken. Maar overwegingen als deze werden ook opgeschreven vooraf aan de wedstrijd tegen Jong Volendam. Die konden al tijdens de wedstrijd de prullenbak in.

Het is dus echt oppassen geblazen voor AFC. Laagvlieger Spakenburg heeft een prima ploeg, die onlangs in de beker weinig moeite had met de profs van FC Dordrecht. De Blauwen snakken vol ambitie naar een veel hogere plaats op de ranglijst en zullen er alles aan doen om dat te realiseren, te beginnen ten koste van ‘angstgegner’ AFC. Maar ook voor onze jongens staat er veel op het spel. Een nog grotere achterstand op koploper Katwijk is beslist niet wenselijk. We gaan het allemaal zien, met ongetwijfeld veel rood en blauw uitgedoste toeschouwers op de tribune, die naar verwachting een spannende en sportieve wedstrijd krijgen voorgeschoteld. Veel plezier!

MvdW