AFC - Spakenburg voorbeschouwing

AFC WIL GOEDE START VOORTZETTEN TEGEN SPAKENBURG

Zaterdag aanstaande is SV Spakenburg te gast op sportpark Goed Genoeg. De Blauwen zijn het seizoen met een 1-0 overwinning goed begonnen. Op de Westmaat scoorde middenvelder Mike Vreekamp het enige doelpunt tegen BVV Barendrecht na een stroef verlopen eerste helft. Na rust was de ploeg van John de Wolf iets beter en drukte dat uit in het winnende doelpunt.  AFC  won ook met 1-0. In Werkendam werd een beetje geschiedenis geschreven met deze zege, want er werd voorheen nog nooit gewonnen van Kozakken Boys. Nu dus wel en Raily Ignacio maakte voor rust met een goal à la Bep Bakhuys het verschil. Waren de verhoudingen voor de thee nog in evenwicht, in de tweede helft viel vooral Kozakken Boys aan. Tevergeefs, de AFC-defensie gaf geen krimp. Tegen het eind van de wedstrijd misten The Reds nog een paar kansen om de eindstand een nog florissanter aanzien te geven.

Eén zwaluw maakt natuurlijk nog geen lente, maar het vertoonde spel geeft de burger in Amsterdam én Spakenburg toch een beetje vertrouwen dat dit seizoen goed gaat verlopen. Dat vertrouwen heb je hard nodig in de Tweede Divisie, want de verschillen tussen de achttien teams zijn over het algemeen niet groot. Winst en verlies liggen dicht bij elkaar. Toch kan het lange tijd tegen zitten en dat hebben Spakenburg en AFC aan den lijve ondervonden. Zo degradeerde Spakenburg in 2016 uit de pas gevormde Tweede Divisie na een rampzalig verlopen seizoen, waarbij halverwege afscheid genomen werd van succestrainer Hans van de Haar en topspits Danny van de Meiracker en een groot aantal nieuwe spelers hun opwachting maakten. Al deze mutaties en een tweede trainerswissel later in het seizoen leiden echter niet tot het gewenste resultaat.  John de Wolf, die vlak voor de competitie werd weggeplukt bij GVVV, moest er in de Derde Divisie voor zorgen dat de in de Topklasse zo succesvolle club weer zo snel mogelijk zou terugkeren op het hoogste amateurniveau. Dat lukte afgelopen seizoen met vlag en wimpel. Spakenburg werd met ruime voorsprong kampioen. Toch verlieten ook nu weer een groot aantal spelers, waaronder Kees Tol (naar Spijkenisse), Bert Stelpool (Quick Boys) en Olivier Pilon (DVS’33 Ermelo) de blauwe club en maakten plaats voor nieuwe spelers, waaronder Nick de Bondt en Cendrino Misidjan van De Treffers en Kevin Sterling van Koninklijke HFC. 

AFC heeft in de eerste twee seizoenen in de Tweede Divisie de nodige ‘ups’ en ‘downs’ gekend. In het eerste seizoen verliep het in de eerste seizoenshelft allemaal crescendo en was de ploeg van trainer Ton du Chatinier zelfs even koploper. Na de winterstop was sprake van een ongekend slechte reeks en kon pas in de laatste wedstrijden het vege lijf worden gered. Afgelopen seizoen stond AFC tijdens de Kerst afgetekend onderaan en was een geweldige tweede seizoenshelft per se noodzakelijk om in de Tweede Divisie te blijven.  Onder regie van interim-trainer André Wetzel werd, mede door de komst van Raily Ignacio, veel gewonnen en werd op de laatste competitiedag in Maassluis, zelfs het spelen van p/d-wedstrijden vermeden. Al met al veel spanning in de eerste twee seizoenen in de Tweede Divisie, soms wel eens een beetje te veel. Hopelijk kunnen we dit seizoen een diep dal en degradatievoetbal vermijden. Dit onder regie van oud eerste elftalspeler Ulrich Landvreugd, die zijn trainerscarrière bij o.a. Eemdijk nu bij ‘zijn’ AFC voortzet. Landvreugd kan dit seizoen o.a. beschikken over de gebroeders Kenny en Yordi Teijsse die vorig seizoen uitkwamen voor resp. Quick Boys en SC Cambuur, over Fouad Belarbi, afkomstig van Hercules en over Tim Linthorst die het afgelopen seizoen bij Berliner AK speelde. Later dit seizoen is ook Tiemen van Hezel van de partij. Tiemen, die vorig seizoen bij HHC Hardenberg speelde, is nu op wereldreis.

 Spakenburg en AFC speelden nog niet zoveel tegen elkaar in competitieverband. De eerste wedstrijd vond op 1 oktober 2016 plaats op het blauwe deel van sportpark De Westmaat.. Het werd een spannend duel met een onverwacht slot. AFC was de bovenliggende ploeg maar scoorde niet in de eerste helft, althans volgens het toen dienstdoende arbitrale trio, want Pieter Koopman maakte een fraai doelpunt, dat volgens de TV-beelden zeker niet in buitenspel positie was gemaakt. 0-0 bij rust, waarna de Blauwen het heft in handen namen en 1-0 scoorde via Tom Oostinjen. Hierna miste Danny van der Meiracker (nu in de spits bij IJsselmeervogels) een penalty, waarna AFC toesloeg in de slotminuten door goals Pieter en Tom van den Brink, die hierbij uitdrukkelijk werden geassisteerd door Matthijs Jesse. Op sportpark Goed Genoeg ging de overwinning op 25 maart 2017 ook naar AFC en weer met dezelfde cijfers. Dit keer waren The Reds zowel in de eerste als tweede helft de baas wat zich uitdrukte in veel kansen. Weer wist Pieter te scoren na een mooie combinatie met Matthijs en Melvin. Waarna Spakenburg nog twee keer scoorde, de eerste echter in eigen doel. In de laatste minuut wist captain Philip Ties uit een onoverzichtelijke situatie nog de Spakenburgse eer te redden.

Twee keer 2-1 in competitieverband voor AFC, maar een paar jaar eerder was het Spakenburg dat aan het langste eind trok in het kader van de strijd om het Algeheel Kampioenschap. Een strijd die helaas beïnvloed werd doordat het programma op het laatste moment een week verschoven werd, waardoor AFC niet compleet kon aantreden. Alle protesten ten spijt werden er toch twee wedstrijden in plaats van één gespeeld en werd Spakenburg na een 4-1 zege thuis en een 4-3 nederlaag in Amsterdam in 2014 Algeheel Kampioen. Nu ruim vier jaar later staan AFC en Spakenburg voor de vierde` keer tegen over elkaar en is mede door de komst van de voetbalpiramide veel gebeurd. Algeheel Kampioen worden bij de amateurs is er niet meer bij, promoveren voorlopig ook niet. Misschien wordt op het hoogste amateurniveau Jong Vitesse of Jong Sparta wel kampioen, net als Jong AZ een paar jaar eerder. Het zou zo maar kunnen. Relevanter dan het kampioenschap is derhalve de ongetwijfeld hevige strijd om degradatie in een competitie waar maar liefst vier ploegen al dan niet rechtsreeks kunnen degraderen. Ieder puntje telt en dat zal ook zaterdag aanstaande te merken zijn.  Hopelijk kunnen onze jongens een mooi vervolg geven aan de zwaarbevochten winst in Werkendam. Succes!

MvdW 

Beeldverslag van AFC – Spakenburg op 26 maart 2017: klik hier
 

Het programmablad en wedstrijdbal worden aangeboden door Zwiers & Zonen
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Dani Bakker