AFC - Spakenburg met voorbeschouwing

125-jarig AFC TEGEN SPAKENBURG OP ZOEK NAAR EERSTE ZEGE IN 2020

AFC vervolgt de tweede helft van het seizoen met een wedstrijd tegen Spakenburg na een extra feestelijk Jaardiner in het Okura ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan. Dit op het vertrouwde natuurgras van sportpark Goed Genoeg dat binnenkort wordt ingeruild voor een splinternieuw sportpark ‘next door’ met louter kunstgrasvelden. De eerste wedstrijd van The Reds na de winterstop tegen De Treffers eindigde thuis in een 2-2 gelijkspel en die uitslag paste bij een periode waarin de punten met moeite bij elkaar gesprokkeld worden. De laatste vijf duels leverden slechts zes punten op en dat is veel te weinig om in de kopgroep mee te doen. Vooral HHC Hardenberg is door een lange reeks overwinningen met negen punten voorsprong uit het zicht verdwenen. Opvallend, want AFC heeft ongeveer dezelfde selectie als vorig seizoen toen de kampioensvlag gehesen kon worden. Met spitsen als Raily Ignacio en Yordi Teijsse die ook nu hoog in het topscorerklassement te vinden zijn. Laten we het er op houden dat de grote vorm er nog niet is en dat onze tegenstanders tegen de regerend kampioen net een stapje meer zetten.

Dat zal ook wel gelden voor de Blauwen, die dit seizoen bijzonder slecht begonnen zijn en na zes wedstrijden met drie punten ergens onderaan bungelden. Eén van die wedstrijden was op de Westmaat tegen AFC. Een sprankelend duel met wisselende kansen. Barry Beyer openende voor rust de score voor Spakenburg, na rust was het door snelle goals van Thomas van den Houten (over hem later meer) en Yordi Teijsse al snel weer een Amsterdams feestje, dat grotere proporties aannam door een schitterende, doeltreffende boogbal van Raily. In de slotminuten bepaalden Kevin Sterling en Milan Hoek de eindstand op 2-4. Na de slechte start ging het beter lopen bij de Blauwen, vertrok trainer John de Wolf naar Feyenoord en werd Eric Meijers, op dat moment aan het werk bij VVSB, als nieuwe trainer aangesteld. Eerder verwierf Meijers bekendheid bij Achilles’29 bij welke club hij successen boekte, maar ook een, in een alom bekende documentaire vastgelegde, zeer beroerde periode. Op dit moment staat Meijers negende met zijn nieuwe ploeg, maar drie punten achter AFC, dat met Kon. HFC, Kozakken Boys en Rijnsburgse Boys de middenmoot aanvoert. 

Op 18 december speelde Spakenburg uit tegen OFC voor de beker. In de verlenging wisten beide ploegen ook niet te scoren en namen de Blauwen de penalty’s net (4-5) iets beter. Het was, zoals later bleek de opmaat voor een historische uitwedstrijd afgelopen woensdag- avond tegen AJAX in de volgepakte Johan Cruyff Arena. Zoveel publiek in een wedstrijd tussen een BVO en een amateurvereniging, nog nooit vertoond. Voor de penningmeester van Spakenburg een blijde gebeurtenis. Over de 7-0 nederlaag en het kat en muis spel zal men zich in Bunschoten-Spakenburg minder druk hebben gemaakt. In dit bekerduel was Thomas van den Houten, al in de winterstop van AFC vertrokken naar Spakenburg, duidelijk in beeld. Tegen ASWH scoorde de linksback vorige week de enige goal voor zijn nieuwe club. Komende zaterdag speelt Thomas tégen The Reds, de club waarmee hij vorig seizoen landskampioen werd. Een beetje vreemd is het wel.

Spakenburg moet dus deze week voor de tweede keer aantreden in Amsterdam. Het krachtsverschil zal dit keer ongetwijfeld minder zijn. Op het niveau van de Tweede Divisie beschikt Meijers over een ploeg die het iedere tegenstander lastig kan maken. Wel is het zo dat de resultaten op de Westmaat veel beter zijn dan buitenshuis. Alleen in Veenendaal werd dit seizoen van GVVV gewonnen. Spits Marion Versteeg is met 5 doelpunten topscorer. De begenadigde middenvelder Roy Castien, we kennen hem ook van Kon. HFC, is met vier doelpunten ook een gevaarlijke klant. Verder kunnen Jordi Bitter, Vince Gino Dekker en Kevin Sterling met hun snelheid veel gevaar stichten. Ons aller eerste zal dus op moeten passen, maar kan de laatste jaren tegen Spakenburg wel bogen op uitstekende resultaten. Zo werd vorig seizoen thuis met 1-0 van de Blauwen gewonnen door een snelle goal van Ignacio. Hopelijk kunnen we vanmiddag de eerste zege van 2020 begroeten en is dat het begin van een mooie reeks. Dat zijn we als regerend kampioen wel een beetje verplicht en moet dat met onze sterke selectie ook wel haalbaar zijn. Succes!

MvdW

De wedstrijdbal en programmablad AFC-Thuis is aangeboden door Sterel c.s., Notariaat, Estate Planning & Mediation 
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Sam Nelisse