AFC - Spakenburg met verslag

Verdiende winst op Spakenburg zet AFC weer op het goede spoor

Eindelijk heeft AFC in 2017 een wedstrijd gewonnen. Na een gelijkspel en zes achtereenvolgende nederlagen werd op eigen veld Spakenburg met 2-1 verslagen. Een verdiende zege, die hoger had kunnen uitvallen als de vele kansen beter waren benut.  Een belangrijk overwinning ook, omdat het de Reds weer wat lucht verschaft in de strijd tegen degradatie. De Blauwen zakten door deze nederlaag nog wat verder weg, ondanks de komst van trainer Joop Gall, die afgelopen donderdag het stokje overnam van het ook tussentijds benoemde trainersduo Arnold Klein en Tijs Schipper.

Vandaag staat een zeer belangrijke wedstrijd geprogrammeerd op sportpark Goed Genoeg. Anders dan een paar seizoenen geleden toen werd gestreden om het algeheel amateurkampioenschap van Nederland (een thans door de KNVB getorpedeerd sportief hoogtepunt) ontmoeten AFC en Spakenburg elkaar nu in minder florissante omstandigheden. Een blik op de ranglijst leert waarom dat zo is. Door het aanhoudend verlies in 2017 zijn de Reds afgezakt naar een twaalfde plaats, niet ver verwijderd van de degradatiezone. De Blauwen doen het met een veertiende plaats, vier punten minder dan AFC, nog slechter. Dit ondanks een op papier sterke ploeg die tijdens de winterstop nog verder versterkt is. Ook de technische staf onderging de nodige veranderingen onder invloed van de slechte resultaten. De bij FC Lienden zo succesvolle trainer Hans van der Haar werd onlangs als hoofdtrainer vervangen door zijn assistent Arnold Klein, die niet veel later assistentie kreeg van de door voetbalwol geverfde Tijs Schipper. Dit duo deed afgelopen week weer een stap terug omdat Joop Gall, in het betaald voetbal vroeger actief bij BV Veendam, Go Ahead  Eagles en FC Emmen, werd benoemd tot hoofdtrainer.  Dit alles natuurlijk in de hoop om degradatie te voorkomen.

Het gaat dus vanmiddag ergens om als de twee ploegen zich voorstellen aan het behoorlijk opgekomen publiek. We missen bij Spakenburg de tussentijds gekomen Thijs Hendriks, nog niet zolang geleden speler van het jaar bij Achilles’29 en topscorer Olivier Pilon, die op de bank begint. Bij AFC kan Ton du Chatinier, ooit ook als trainer actief bij Spakenburg, door blessures niet beschikken over Johan Kulhan, Glenn van Zoolingen, Koen Bosma en Daan Sutorius. Tom van den Brink  is niet geheel fit en start op de bank. En natuurlijk telt nog steeds de afwezigheid van spits Pepijn Kluin, die door een zware knieblessure niet meer mag voetballen, zwaar. Gelukkig is Mark van den Boogaart weer wél van de partij. Hij zal ongetwijfeld oud-AFC’er Michael Lanting tegenkomen in de slag om het middenveld. Door alle blessures is Marien Willemsen een linie opgeschoven. Hij speelt vandaag tegen de vereniging met wie hij in het seizoen 2013-2014 kampioen van Nederland werd. Ongetwijfeld een bijzondere ervaring. De wedstrijd kan beginnen. In Spakenburg won AFC eerder dit seizoen door een machtige eindsprint met 1-2. Wat gaat het in Amsterdam worden?

Als scheidsrechter Van den Elzen voor het eerst gefloten heeft start Spakenburg furieus. Heel gevaarlijk wordt het gelukkig niet en na een minuut of tien is er een beetje uit het niets de eerste grote kans voor AFC, maar uit een voorzet van Melvin Grootfaam schiet Matthijs Jesse in kansrijke positie over. Het is voor onze jongens kennelijk het signaal om er een schepje bovenop te doen want vanaf dat moment gaat de bal als vanouds weer in hoog tempo rond en loopt Spakenburg achter de feiten aan. Ons eerste is vooral over de vleugels gevaarlijk. De oud-prof Christian Supusepa heeft zijn handen meer dan vol aan Matthijs, aan de andere kant is het Melvin die Ralph Dua een heel lastige middag bezorgt. Maar ook Pieter Koopman laat zich gelden en is vaak goed aanspeelbaar. Een en ander levert een aantal levensgrote kansen op voor Matthijs maar ook nu wil het niet lukken, mede door een fantastische redding van keeper André Krul, die deze middag zal uitgroeien tot beste speler van Spakenburg. Na een kwartier veert alles wat AFC is op als Jonathan Ritchard uit een pass van Marien van dichtbij lijkt te scoren, maar het is gezichtsbedrog. De bal verdwijnt via een back op de achterlijn in de veilige handen van Krul. Doet Spakenburg dan niets terug? Zeker wel. Maar ook Robbie Holder  en aanvoerder Philip Ties gaan slordig met enkele kansen om. Over het algemeen zijn de Reds in de eerste helft gewoon beter. De slag op het middenveld wordt duidelijk door AFC gewonnen onder aanvoering van Mark, die met veel gogme én inzet de beste man is op het veld. In de 20e minuut wordt  AFC beloond door een doelpunt van Pieter Koopman, die een combinatie van Matthijs Jesse en Melvin Grootfaam doeltreffend afrondt. 1-0 en dat blijft het tot de rust. Daar doen onze jongens zich wel behoorlijk mee te kort want er worden rond de 40e minuut nog enkele 100% kansen gemist. Heel jammer want  nu heeft Spakenburg in de tweede helft nog alle kans om terug te komen.

Als de spelers na de thee weer op het veld staan blijkt dat  Du Chtatinier niet gewisseld heeft. Collega Gall heeft Kees Pier Tol, de geweldige goaltjesdief van weleer, vervangen door Sten Vreekamp. Al snel blijkt dat de Reds gewoon door gaan met het missen van kansen. Zo krult op een pass van Melvin, Matthijs de bal al in de 48e minuut een paar centimeter naast het doel.  Spakenburg neemt risico’s en valt aan. Maar het veldoverwicht levert geen kansen op. Onze defensie maakt een betrouwbare indruk en er zijn steeds voldoende mensen terug om de combinaties van Spakenburg te ontregelen. Aan de andere kant weet onze aanval niet te profiteren van alle ruimte die geboden wordt.  De Blauwen mogen ook in deze fase hun keeper dankbaar zijn want André Krul weet o.a. met een flitsende reactie Matthijs van het scoren af te houden in een 1 op 1 situatie. Wanner je zoveel kansen mist roep je vaak een tegendoelpunt over je af, maar vandaag loopt het anders. Een corner van Marien Willemsen wordt doorgekopt door Jonathan Richard en vervolgens bij de tweede paal door Tim Sanders schlemielig in zijn eigen doel gewerkt. Met nog een kwart wedstrijd te gaan is het 2-0, een nog te overbruggen achterstand. Maar het vertrouwen lijkt weg te zijn bij de Blauwen ondanks het inbrengen van topscorer Pilon. Bij AFC vervangt  in de slotfase Mallqui Carbezas Guido Moelee, die geblesseerd uitvalt na een uitstekende wedstrijd. Loopwonder Matthijs maakt plaats voor Tom van den Brink. Deze personele wisselingen doen het beeld van de wedstrijd niet wijzigen. Spakenburg valt plichtmatig aan en AFC doet, waar het even kan, het met het oog op de klok rustig aan. In de 90e minuut lijkt het toch nog even spannend te worden als captain Philip Ties  uit een onoverzichtelijke situatie weet te scoren. Met nog drie minuten te gaan wordt de bal nog een paar keer richting het doel van Patrick Zonneveld geschoten, maar onze keeper weet zonder problemen zijn doel verder schoon te houden. Het is en blijft dus 2-1 als de uitstekende scheidsrechter Van den Elzen voor het laatst blaast. Dezelfde uitslag als in het voormalige vissersdorp eerder dit seizoen.  De eerste drie punter is in 2017 eindelijk binnen.

Inmiddels weten we hoe belangrijk de overwinning tegen Spakenburg is. De concurrentie (Barendrecht, FC Lienden, TEC, Kon. HFC, UNA en HHC Hardenberg) haalt immers ook één of meer punten. We moeten met twee degradatie- en twee p/d-plaatsen dus nog flink aan de bak. Maar meer nog dan de drie punten geeft deze zege aan dat we weer vertrouwen kunnen hebben in een goede afloop. De wil om te winnen was groot en er werden heel veel kansen gecreëerd. In Tiel zaten we tegen TEC al heel dicht tegen een mooi resultaat aan. Nu lukte het dus wel tegen Spakenburg in een belangrijke zes-punten wedstrijd. Nog acht duels te gaan, laten we dit seizoen afsluiten met een fantastische eindsprint.

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Teun van Zweeden, Sam Nijpels, © Magid Jansen, Guido Moelee (73’ Mallqui Cabezaz Narvaez), Mark van den Boogaart, Jonathan Richard, Marien Willemsen, Matthijs Jesse (85’ Tom van den Brink), Pieter Koopman, Melvin Grootfaam.

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Bekijk hieronder de samenvatting van AFC tegen Spakenburg.

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier