AFC - Spakenburg met verslag, TV samenvatting en foto's

AFC KOPLOPER AF NA VERLIES TEGEN SPAKENBURG

In een spannende wedstrijd heeft AFC na lange tijd weer eens verloren van Spakenburg. Beslissend moment was de rode kaart voor Gladwin Curiel, waardoor The Reds een uur lang verder moesten met tien man. Ondanks de numerieke minderheid deed AFC er alles aan om de punten in Amsterdam te houden. Maar een groot aantal corners en een geweldig slotoffensief waren niet genoeg om de Blauwen, die aan het begin van de eerste en tweede helft scoorden, van winst af te houden. De gelijkmaker van Tim Linthorst in de eerste helft was dit keer niet voldoende. Door deze nederlaag en de winst van Katwijk in Hardenberg nam de regerend kampioen met nog zes wedstrijden te gaan de koppositie over van AFC.

Het is lekker druk op AFC ondanks de afwezigheid van supporters uit Spakenburg, die door wangedrag in het verleden, dit keer niet welkom zijn op sportpark Goed Genoeg. Jammer dat ook bij de amateurs dit soort maatregelen noodzakelijk zijn. Hopelijk kunnen we de supporters van Spakenburg weer snel in Amsterdam begroeten en kunnen we met z’n allen genieten van een spannende wedstrijd tussen verenigingen die al jarenlang een belangrijke rol spelen in het amateurvoetbal. Al in 2014 streden Spakenburg en AFC om het Algeheel Kampioenschap en sindsdien ontmoetten de Blauwen en The Reds elkaar elf keer. Won Spakenburg in 2014 nog de Algehele titel, de volgende tien competitiewedstrijden en een bekerduel werden allemaal gewonnen door AFC. Een bizarre reeks, die ooit wel eens zal eindigen. Hopelijk niet vandaag, want ons aller eerste is met nog zeven wedstrijden te gaan gewikkeld in een spannende strijd om het kampioenschap, samen met Katwijk, Rijnsburgse Boys en HHC Hardenberg. Vandaag staan ook de wedstrijden HHC-Katwijk en RBB-Kon. HFC op het programma: ook wat dat betreft dus een spannende middag. Is AFC om vijf uur nog koploper of is de kleine voorsprong op genoemde ploegen nog wat verder uitgebouwd? Over een paar uur weten we meer.

Wat betreft Spakenburg is het vanmiddag de vraag hoe de Blauwen de verloren halve finale tegen PSV verwerkt hebben. Trots zal ongetwijfeld de boventoon voeren, want alleen IJsselmeervogels en VVSB wisten ooit zover in de beker te komen. Chapeau! Maar je hoopt toch ergens weer op een verrassing en dan is verliezen, hoe eervol ook, toch teleurstellend. En wat doet zo’n zware bekerwedstrijd in conditioneel opzicht en wat betreft blessures met de spelers? Kijkend naar de beginopstelling niet echt veel, want trainer/coach Chris de Graaf begint bijna met dezelfde elf als afgelopen dinsdag tegen PSV. Alleen rechtsback Nick Verhagen is vervangen door Jan van Diermen. Trainer/coach Benno Nihom heeft het in dit opzicht wat lastiger dan collega De Graaf. Dalian Maatsen kan vandaag niet mee doen door een blessure, Raily Ignacio en Joël Tillema zijn nog niet fit genoeg voor een hele wedstrijd. Splinter de Mooij is door een knieblessure langer niet beschikbaar en Kenny Teijsse is halverwege het seizoen vertrokken naar VV Unicum in Lelystad waar broerlief Yordi speelt. Vandaag staan Gladwin Curiel, Gevero  Markiet, Segün Owobowale, Matthijs Jesse en Soufiane Hetli in de basis, net als tegen FC Lisse, een week eerder.

Na het eerste fluitsignaal van scheidrechter Erwin Blank speelt Spakenburg de bal een minuut rond op eigen helft. Daarna fluit de heer Blank weer en applaudisseert het publiek één minuut lang als steunbetuiging voor Marien Willemse die zeer ernstig ziek is. De 38-jarige Marien speelde als nummer 2 zowel bij Spakenburg en AFC in het eerste en maakte bij beide verengingen grote indruk door zijn geweldige spel, zijn sportiviteit en kameraadschap. In 2015 was Marien speler van het jaar bij AFC. Iedereen wenst Marien alle kracht en moed toe in deze bijzonder moeilijke tijd. En alle toeschouwers beseffen dat er veel belangrijker dingen zijn dan een potje voetbal.

Met die gedachte richten we ons op de wedstrijd die weer is opgestart. De bal schuift wat heen en weer, ook in de defensie van AFC. Een slordige terugspeelbal leidt tot de eerste corner van Spakenburg. De lange en ongetwijfeld goed ingestudeerde trap eindigt voorbij de tweede paal bij Koos Werkman, die de bal terug kopt op de inlopende Masies Artien. Gijs van Zetten is volkomen kansloos op de inzet van Artien van zo dichtbij en dus neemt  Spakenburg al na vijf minuten de leiding. Wat een domper! Maar de moed zakt onze jongens niet in de schoenen. Integendeel. AFC kiest de aanval en maakt het de defensie van de Blauwen knap lastig. We tellen vier corners in kort tijdsbestek die keeper Alessandro Damen handen vol werk bezorgen. Bij een inzet van Segün Owobowale heeft hij de hulp nodig van Jan van Diermen die de bal op wonderbaarlijke wijze nog van de doellijn haalt. In de 19e minuut leidt een kort genomen corner toch tot de gelijkmaker als Tim Linthorst van een meter of tien hard inschiet. AFC krijgt loon naar werken. In de 24e minuut mogen we zeker niet klagen als Werkman de bal naast kopt uit een corner. De wedstrijd is min of meer in evenwicht. AFC valt wat meer aan, Spakenburg loert op een snelle uitval. In de 30e minuut worden onze jongens weer geconfronteerd met een domper. Gladwin Curiel gaat op avontuur en draait het strafschopgebied in. In een poging de bal te raken raakt hij Dwayne Green, de man van het zondagsschot tegen PSV, hard op de enkel en de rapen zijn gaar. Alle spelers van Spakenburg doen hun beklag bij de scheidsrechter en na enige bedenktijd toont hij Gladwin de rode kaart. Een zeer zware straf voor een niet opzettelijke overtreding, maar daar denkt scheidsrechter Blank dus anders over. AFC moet nog ruim een uur verder met tien man, een zware dobber. Green kan de wedstrijd gelukkig vervolgen na een blessurebehandeling. In het laatste kwartier is Spakenburg nog twee keer gevaarlijk maar onze keeper is Vince Gino Dekker en Luuk Admiraal de baas. Als de spelers de kleedkamer opzoeken is het nog steeds 1-1. Hoe zal Benno Nihom reageren op het gegeven dat AFC na rust met tien man verder moet?  

Benno wisselt in de rust Melvin Platje en Kevin Visser voor Joël Tillema en Guus van Weerdenburg. Matthijs Jesse verhuist naar de punt van de aanval en is direct gevaarlijk met een kopbal uit een mooie positie voor het doel. Helaas gaat de bal niet in de hoek en blijft keeper Damen makkelijk overeind. Een minuut later trilt het net aan de andere kant van het veld na een lastig schot van Admiraal dat niet goed wordt verwerkt door onze keeper. Floris van de Linden is er als de kippen bij om de rebound in het net te tikken. Weer dus een snel tegendoelpunt, zouden The Reds ook deze domper nog te boven komen met tien man? In ieder geval wordt alles op alles gezet om weer gelijk te komen. In de 53e minuut krijgt Jesse de bal ter hoogte van de penaltystip aangespeeld, neemt fraai aan, draait à la Gert Müller om zijn tegenstander heen en schiet de bal in de hoek. Met een fantastische reactie voorkomt keeper Damen de gelijkmaker. In het vervolg van de tweede helft blijft het zeer spannend. Beide coaches wisselen erop los. Ook Raily Ignacio valt in en probeert samen met Gevero en Darren Maatsen de opening te vinden in de verdediging van Spakenburg. Na een prachtige passeerbeweging op de achterlijn vindt Darren Soufiane die de bal in handen van de keeper kopt. Daar had meer in gezeten. Luuk Admiraal lijkt in de 89ste minuut de wedstrijd voor Spakenburg te beslissen, maar hij ziet zijn schot op de doellijn gekeerd. De vier minuten extra tijd gaan in en AFC pompt nu iedere bal in het strafschopgebied van de Blauwen. Tim, Gevero en Raily worden voor het doel o.a. door Guus in stelling gebracht, ook bij de drie corners die AFC nog krijgt in deze fase. Onze jongens zijn een paar keer heel dicht bij de gelijkmaker, maar Vrouwe Fortuna is ons niet goed gezind. Een knal van Noa Benninga smoort in de mêlee. Het blijft, mede door het voortreffelijke keepen van Damen, 1-2. Gelet op de grote inzet, het ondertal en het grote aantal kansen hadden onze jongens deze middag zeker meer verdiend. Maar ‘aan hadden’ heb je helaas niet zo veel. Spakenburg wint sinds lange tijd weer eens van AFC, en dat is de realiteit.

Feit is ook dat we in korte tijd heel veel punten hebben laten liggen en dat daarmee de koppositie op enig moment verloren zou kunnen gaan. Door een doelpunt van El Azzouti (die volgend seizoen voor Spakenburg uitkomt) voor Katwijk in de slotfase tegen HHC Hardenberg is dat nu het geval. Katwijk voert met nog zes wedstrijden te gaan de ranglijst aan, AFC staat tweede met één punt achter. Hopelijk hebben we nog een scherpe eindsprint in huis die aan de meet toch nog voldoende zal blijken te zijn. Een wenkend perspectief. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Gladwin Curiel, Gevero Markiet, Tim Linthorst, Cody Claver (77’ Raily Ignacio), Matthijs Jesse (68’ Darren Maatsen), Kevin Visser(’46 Guus van Weerdenburg), © Milan Hoek, Segün Owobowale (’68 Noa Benninga), Melvin Platje (’46 Joël Platje), Soufiane Hetli.  

Voot de TV samenvatting zie ons AFC=TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier