AFC - Spakenburg met verslag

AFC na afgetekende zege op Spakenburg weer op de goede weg omhoog

De eerste zege van 2020 is binnen. Tegen een vermoeid ogend Spakenburg was AFC gedurende de gehele wedstrijd de bovenliggende ploeg. De 2-0 eindstand was verre van geflatteerd. Enkele mooie kansen bleven onbenut. Door deze overwinning passeert AFC de Kon. HFC op de ranglijst, maar staat nog steeds negen punten achter op koploper HHC Hardenberg en zes op runner up Katwijk.  

Vandaag komt Spakenburg op bezoek. Het team van Eric Meijers, ons wel bekend van Achilles’29, speelde eerder deze week in een volgepakte Johan Cruyff Arena tegen Ajax een bekerduel. Het krachtsverschil was groot en de Blauwen kwamen er geen moment aan te pas. De 7-0 nederlaag was het logische gevolg.

Wat zou dit betekenen voor de wedstrijd van vandaag in mentaal en fysiek opzicht? In het bijzonder voor Thomas van den Houten die in de winterstop de overstap maakte van AFC naar Spakenburg en net als tegen Ajax vandaag kan rekenen op een basisplaats. De Blauwen hadden dit seizoen een erg slechte competitiestart maar staan inmiddels in de middenmoot en hopen op veel meer. AFC heeft de laatste tijd veel punten laten liggen en is vanuit de subtop naar de middenmoot gezakt, drie punten voor op Spakenburg. De eerste overwinning in het nieuwe jaar is nog niet binnen. Mogelijk gaat het vandaag lukken, want in competitieverband werd in het verleden altijd gewonnen van Spakenburg. Onze trainer-coach Uli Landvreugd, die ook volgend seizoen voor de groep staat, heeft wél het probleem dat Tim Linthorst en Raily Ignacio door het spraakmakende bidon-incident niet inzetbaar zijn. Ook Melvin Grootfaam, Jonathan Richard, Nick van der Velde, Matthijs Jesse en Sam Nijpels zijn niet beschikbaar. Gelukkig heeft AFC een brede selectie. Djuric Ascension start dit keer in de basis. Gevero Markiet en Dalian Maatsen staan in het hart van de defensie, Robbert Schilder speelt op het middenveld.  

Als de spelers het veld betreden wordt het vuurwerk ontstoken. AFC bestaat 125 jaar en dat is een week eerder al uitbundig gevierd in het Okura Hotel met een groot gezelschap. Nu is het rond het veld wat rustiger. Óp het veld begint de wedstrijd wel met enig tumult, want na vier minuten legt de 27-jarige scheidsrechter Thijs Voncken de bal terecht op de stip na een overduidelijke overtreding van Jasper Beekhuis op Yordi Teijsse, die door absentie van Raily dit keer de diepste spits is. Captain Milan Hoek schiet de penalty er onberispelijk in. 1-0, dat geeft de AFC-burger moed.

De ene na de andere aanval rolt op het doel van Spakenburg af en AFC is enkele keren dicht bij een tweede treffer. Een gevaarlijke combinatie van de gebroeders Teijsse eindigt in het zijnet, Yordi stuit na een mooie aanval op keeper Leon ter Wielen, een overtreding op Fouad Belarbi in het strafschopgebied blijft onbestraft. Vlak voor rust is er een langdurige scrimmage voor het doel van de Blauwen, maar de bal wil er na vijf pogingen van dichtbij, waaronder een inzet van Kenny op de paal, maar niet in. Tegen dit alles zet Spakenburg een harde schuiver van Thomas, die goed wordt gepakt door onze keeper Patrick Zonneveld. Het is 1-0 bij rust, dik verdiend voor The Reds. Zou Spakenburg in de tweede helft uit een ander vaatje tappen?

In ieder geval start Eric Meijers met twee wissels. Kevin Sterling komt in de ploeg voor Yordi Bitter, Robin Eindhoven voor Majid Ghaddari. Met Kevin, Robin en Roy Castien staan inmiddels drie oud-spelers van Kon. HFC in het veld, volgend seizoen volgt spits Floris van der Linden.

Uli Landvreugd is kennelijk tevreden, want hij start met een ongewijzigd team. Voor de verhoudingen in het veld maakt het niet veel uit. AFC domineert ook in de tweede helft, Spakenburg maakt een uitgebluste indruk. Vooral op rechts stoomt Johan Kulhan vrijwel onophoudelijk op, maar het gaat bij de eindpass jammer genoeg net vaak mis. Op het middenveld heerst Milan Hoek en laat ook Robbert Schilder zich gelden. Verder staat de defensie van AFC als een huis. Gévéro Markiet en Dalian Maatsen geven absoluut niets weg en bezorgen Patrick Zonneveld een erg rustige middag. Cody Claver scoort vooral in de tweede helft een ruime voldoende. Het wachten is op de beslissende 2-0, maar een inzet van Yordi belandt in de 68e minuut net aan de verkeerde kant van de paal. Even later duikt Fouad Belarbi moederziel alleen op voor Ter Wielen, beseft niet dat hij alle tijd heeft om de bal rustig in te tikken en schiet gehaast naast. Het blijft dus 1-0 en de wedstrijd blijf zo spannend. Tot de 84e minuut. Na een puntgave voorzet van Djuric Ascencion, die al heel wat werk heeft verzet, kopt Yordi onhoudbaar in en is de wedstrijd beslist.
In de slotminuten schiet invaller Versteeg nog op de paal, wordt een schitterende goal van Robbert al dan niet terecht (op het TV-verslag is het niet te zien) wegens buitenspel afgekeurd en maakt Dino Janssen zijn debuut in AFC 1. Wéér wordt van Spakenburg gewonnen. Langzamerhand een opmerkelijke reeks.

De eerste zege van 2020 is dus binnen en dat smaakt naar veel meer. De wedstrijd tegen Spakenburg toonde aan dat de selectie van AFC breed is. Het ontbreken van een aantal bepalende spelers werd uitstekend opgevangen. De achterhoede, met een hoofdrol voor Gévéro Markiet, toonde zich bijzonder solide. Nog 15 wedstrijden te gaan. Hoewel HHC Hardenberg wel erg ver voor staat is er nog veel mogelijk. Eerst maar eens winnen in Maassluis aanstaande zaterdag. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Johan Kulhan, Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Cody Claver, Robbert Schilder, © Milan Hoek, Kenny Teijsse, Fouad Belarbi, Yordi Teijsse en Djuric Ascension (88’ Dino Janssen).

Bekijk hier de samenvatting en interviews.

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier