AFC - Spakenburg 5-1 met verslag, foto's en TV samenvatting

AFC IS SPAKENBURG WEER DE BAAS

The Reds hebben ook de zevende wedstrijd tegen Spakenburg in de Tweede Divisie gewonnen. De nummers twee en vijftien van de ranglijst speelden een rommelige wedstrijd die door een aantal prachtige doelpunten Van Splinter de Mooij en Thomas Verhaar toch kon boeien. Al na de eerste helft was de wedstrijd beslist in het voordeel van AFC. Na rust werd de 3-0 voorsprong uitgebreid tot 5-1. Omdat Katwijk ook won is de achterstand op de koploper nog steeds 10 punten, met nog een inhaalwedstrijd te gaan.

Vandaag op een ongebruikelijke tijd (17.30 uur) tegen Spakenburg. Het is toch of misschien wel daarom gezellig druk op sportpark Goed Genoeg, want voorafgaand aan de wedstrijd van ons aller eerste is er veel gevoetbald op ons nieuwe complex, o.a. door zaterdag 1 dat knap wist te winnen van BOL. Dit ondanks de zorgwekkende Covid-situatie met veel noodzakelijk gedoe rond de Corona-check. De Blauwen hebben een groep supporters meegenomen uitgerust met grote vlaggen, trommels en vuurwerk. Al voor de wedstrijd laten deze supporters zich behoorlijk gelden. Onze Hassan moet flink aan de slag om de blauwe confetti van het veld te vegen. Aan een zwartgeblakerde plek op het kunstgras als gevolg van het afgestoken vuurwerk kan hij helaas niets doen.

Als de spelers het veld betreden onder leiding van scheidsrechter Mike de Bruijn weten we dat Spakenburg er alles aan gaat doen om AFC te verslaan. Op een 15e plaats staan de Blauwen dit moment in de gevarenzone en dat is gelet op de kwaliteit van de spelersgroep wel een stuk te laag. Bovendien heeft Spakenburg sinds de komst van de Tweede Divisie altijd verloren van AFC en werd ook het bekerduel tegen The Reds met verlies afgesloten. Aan zo’n reeks wil je natuurlijk z.s.m. een eind maken. Gelet op de achterstand op koploper Katwijk is het ook voor AFC zeer gewenst dat de punten vandaag in Amsterdam blijven. De laatste competitiewedstrijd tegen Jong Volendam ging onverwacht verloren, meer schade willen onze jongens niet oplopen in de strijd om het kampioenschap. Kijkend naar de opstelling van AFC valt vooral op dat Gijs van Zetten vandaag onder de lat staat, Patrick Zonneveld is geblesseerd. Ook Koen Wesdorp, onlangs nog zeer actief tijdens de helaas net verloren bekerwedstrijd tegen Heerenveen, is geblesseerd. Kenny Teijsse staat nu weer op zijn vertrouwde plek op het middenveld. Joël Tillema krijgt ook dit keer de voorkeur boven Oussama Siali op de linkervleugel. Bij Spakenburg begint spits Lowie van Zundert (vorig seizoen bij De Treffers actief) op de bank en is Roy Terschegget weer terug in de basis.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter De Bruijn gaat het spel direct over en weer, maar er is nogal wat balverlies en de passing munt ook niet uit door precisie. Heel veel gevaar hebben beide keepers in het eerste kwartier niet te duchten, al ziet Gijs van Zetten een mooie vrije trap van Spakenburg net naast vliegen. We moeten tot de 15e minuut wachten als de eerste echt gevaarlijke aanval van AFC direct een doelpunt oplevert. Het is een prachtige goal die zo gebruikt kan worden in een instructiefilm. De fantastische bal binnendoor van Milan Hoek op Guus Weerdenburg die na een sprint van 50 meter Splinter de Mooij perfect bedient, waarna Splinter keeper Menno Heus volkomen kansloos laat, brengt de handen terecht langdurig op elkaar. Een mokerslag voor de Blauwen, want het doelpunt komt, hoe mooi ook, een beetje uit de lucht vallen. Toch laat de aanval van Spakenburg zich af en toe gelden en is Floris van der Linden dicht bij zijn negende competitiedoelpunt na een voorzet van Wimilio Vink. Ook Ravelino Junte is dicht bij de gelijkmaker, maar Gijs treedt zonder enige aarzeling goed op. Mooi keeperswerk van deze debutant. AFC zet daar wel het een ander tegenover, maar erg overtuigend is het nog niet. Tot de 41e minuut als Thomas Verhaar van rechts naar het midden dribbelt en de bal met een verrukkelijke boog in de kruising schiet. Een juweel van een doelpunt van Thomas die bij Sparta ooit topscorer was in de Eerste Divisie. In de extra tijd maakt Splinter zijn tweede doelpunt na een combinatie met Raily Ignacio en Joël Tillema en is de wedstrijd de facto beslist.

Maar er moet nog wel een helft worden gespeeld en een paar uur eerder heeft FC Barcelona een 3-0 voorsprong nog uit handen gegeven tegen Celta de Vigo. Alles is mogelijk in voetbal, maar op sportpark Goed Genoeg lijkt zo’n inhaalrace er niet in te zitten. Daarvoor mist Spakenburg te veel stootkracht, ondanks de steun van de luidruchtige supporters die na rust bezit hebben genomen van het terras op de tribune. Pas na de tweede goal van Thomas die de Spakenburg-goalie verrast met een schuiver rand strafschopgebied begint het bij de Blauwen beter te lopen en is het wachten op een doelpunt van Van der Linden want hij wordt nu regelmatig in stelling gebracht door zijn vleugelspelers. In de 67e minuut is het raak voor Spakenburg door een inschattingsfout van Dalian Maatsen, die een simpel lijkende bal niet wegschiet. Maar de bal gaat niet over de achterlijn waardoor Tim Brinkman Van der Linden eenvoudig laat scoren. Jammer voor de clean sheet van Gijs en vervelend voor Dalian die, zoals te doen gebruikelijk, verder goed speelde. Ook Guus van Weerdenburg wil ik hier even noemen naar aanleiding van zijn uitstekende spel, voor én achter.

Het laatste kwartier van de wedstrijd is AFC weer veel meer op de helft van Spakenburg te vinden. Raily probeert nog uit alle macht een doelpunt te maken, maar het is hem vandaag niet gegeven. Toch valt er nog een vijfde doelpunt voor AFC na een corner die door Raily is geforceerd. Gévèro Markiet lijkt de bal in de touwen te koppen, maar deze goal gaat de geschiedenis in als een eigen doelpunt van Koos Werkman. Hoe dan ook, het is meteen de laatste actie van deze soms wat rommelige, maar wel zeer sportieve wedstrijd die met 5-1 is gewonnen door AFC en waar ons vooral de pass van Milan en de goals van Splinter en Thomas bij zullen blijven. En minder plezierig, het gedrag van een groepje supporters van Spakenburg die met hun vuurwerk op de tribune hun boekje ver te buiten gingen. Het is beschamend.

Al met al staat AFC door deze zege nog steeds tweede en is de achterstand op koploper Katwijk niet verder gegroeid. Nog 24 wedstrijden te gaan, te beginnen in Veenendaal tegen GVVV. Mits het corona-virus weer geen roet in het voetbaleten gooit. Laten we vooral hopen dat dát dit seizoen niet het geval zal zijn.

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Cody Claver, Dalian Maatsen, Tim Linthorst (’39 Robbert Schilder), Guus van Weerdenburg, Kenny Teijsse (’73 Djuric Ascension), © Milan Hoek, Splinter de Mooij, Thomas Verhaar (’82 Gévèro Markiet), Raily Ignacio en Joël Tillema (’73 Oussama Siali).

Voor de TV samenvatting klik hier

Voor foto's van Tom Poederbach, zie ons AFC Fotoalbum of klik hier