AFC - Spakenburg 1 - 0

AFC wint ook tweede wedstrijd en is Spakenburg weer de baas

AFC heeft ook de tweede wedstrijd met 1-0 gewonnen. Na Kozakken Boys in Werkendam werd nu Spakenburg in Amsterdam verslagen. Vooral in de eerste  helft waren The Reds goed op dreef en scoorde Raily Ignacio op schitterende wijze, net als tegen Kozakken Boys een week eerder, weer tegen een oude werkgever. Na rust was de wedstrijd wat meer in evenwicht. Spakenburg zette alles op alles, maar miste kracht en raffinement om het AFC echt moeilijk te maken. De thuisploeg ging na de rust te nonchalant om met de geboden ruimte. Al met al een mooie start voor de ploeg van trainer Ulrich Landvreugd, die strijdvaardig en balvaardig oogt.

Vandaag komt Spakenburg op bezoek. De Blauwen, die in de Zaterdag Topklasse zeer succesvol waren, maar degradeerden in het eerste seizoen van de Tweede Divisie, zijn na het kampioenschap in de Derde Divisie onder regie van trainer John de Wolf weer terug op het hoogste amateurniveau. Met acht nieuwe spelers, waarvan Nick de Bondt en Cendrino Misidjan, die we kennen van De Treffers en Kevin Sterling, bekend van Kon. HFC, in de basis staan. De eerste competitiewedstrijd werd thuis van Barendrecht gewonnen.  Een goed begin dat ongetwijfeld vandaag naar meer smaakt. AFC start met dezelfde basis als tegen Kozakken Boys, dus ook met Yordi en Kenny Teijsse, Tim Linthorst en Fouad Belarbi die dit seizoen bij The Reds hun opwachting maken. Net als Spakenburg wist ons aller eerste de ouverture te winnen, nog wel van Kozakken Boys, waar nog nooit van gewonnen was. Dat geeft de AFC-burger vanmiddag hoop op een mooi resultaat tegen een tegenstander waarvan in competitieverband in het seizoen 2016-2017 tweemaal met 2-1 werd gewonnen.

Onder ideale omstandigheden (mooi weer, geweldige grasmat en een goed gevulde tribune) fluit scheidsrechter Eric Thijs de wedstrijd op gang en gaat de bal een tijdje risicoloos rond.  De eerste mogelijkheid is in de elfde minuut voor Philip Ties, die uit de draai Patrick Zonneveld op de proef stelt. Niet veel later is Tim Linthorst dicht bij de openingstreffer na een kopbal van de achterlijn van Kenny Teijsse, maar de bal vliegt over het doel van de Blauwen. In dezelfde minuut zit AFC-captain Magid Jansen geblesseerd op het gras en moet zich helaas laten vervangen. Milan Hoek komt in het veld en neemt de plaats in van Jonathan Richard, die op zijn beurt de positie van Magid overneemt in het hart van de defensie, De wedstrijd is langzamerhand echt op gang gekomen en AFC klopt steeds meer op de deur van de blauwe defensie. Vooral Raily Ignacio laat zich gelden met een prachtig schot in de kruising dat even mooi klemvast wordt gepakt door keeper Leon ter Wielen. Raily staat ook aan het begin van een mooie combinatie met Fouad en Melvin Grootfaam. Helaas schiet Melvin de bal tot slot huizenhoog over.

Een doelpunt kan niet lang meer uitblijven. In de 23e minuut lijkt Raily dan toch echt te gaan scoren, maar op het laatste moment wordt hem de voet dwars gezet door captain Barry Beyer. In de 25e minuut is het wel raak als Yordi Teijsse een voorzet van Thomas van den Houten snoeihard achter Ter Wielen schiet. Maar tot veler verbazing steekt de grensrechter zijn vlag op en wordt de goal al dan niet terecht (ook op de TV-beeltenis is het niet duidelijk) afgekeurd wegens buitenspel. Teleurstellend en vaak in het voetbal een omslagpunt in de wedstrijd. Zo niet vandaag want in de 32e minuut is het dan echt raak via een wonderschone treffer van Raily die een voorzet van de goed spelende Johan Kulhan eenmaal laat stuiteren en vervolgens onhoudbaar in de verste hoek schiet. Een geweldige goal die smaakt naar nog een doelpunt voor de thee maar meer dan een door Kenny Teijsse hoog over geschoten vrije trap net buiten het strafschopgebied zit er niet in. Spakenburg heeft in deze fase nog twee mogelijkheden om op gelijke hoogte te komen, maar een fraai schot van Misidjan wordt door Patrick over de lat getikt en vanaf de achterlijn weet Sterling niemand voor het doel te vinden. Het is bijna rust als Philip Ties na een kopduel met Tim Linthorst zijn sleutelbeen breekt. Heel veel pech heeft hij dus. We wensen Philip een voorspoedig herstel toe. Een vervelend eind van een sprankelende eerste helft waar vooral AFC erg op dreef was.

Na rust dringt Spakenburg meer aan, maar heel veel gevaar is er niet te duchten van de aanval van de Blauwen waarin Olaf van der Sande (vorig seizoen bij Capelle) Ties is komen vervangen. Van de Sande heeft in de 63e minuut wel een mooie actie in huis maar Sterling kan zijn voorzet net niet verzilveren. De AFC-defensie staat z’n mannetje en Jonathan Richard laat weer eens zien dat hij centraal achterin ook heel goed uit te voeten kan. Verder keept Patrick Zonneveld uitstekend en zijn Tim en Kenny op hoge ballen nauwelijks te kloppen. Er is in deze fase veel strijd op het middenveld en scheidsrechter Thijs deelt hier en daar een kaart uit. Echt over de schreef gaar het echter nooit, op een zware overtreding van een teleurgestelde Sterling na die blij mag zijn met geel. In de loop van de tweede helft wordt AFC weer wat gevaarlijker. Een knal van Yordi Teijsse in de korte hoek wordt goed gepakt door Ter Wiele en Matthijs Jesse, ingevallen voor Fouad, haalt bij zijn eerste actie de achterlijn. Meer zit er voor AFC niet in, ondanks de vaak fantastische, watertandede staaltjes voetbal van Melvin Grootfaam. Spakenburg is ook in de slotfase niet in staat door te drukken al test Bitte Patrick in de 81e minuut nog eens uitdrukkelijk met een harde schuiver en is Van der Sande toch nog heel dichtbij in een gelijkspel in de 87e minuut na een voorzet van Sterling. Het blijft dus met deze 1-0 stand spannend tot de laatste seconde.

Als de scheidsrechter na heel wat blessuretijd voor het laatst fluit is de tweede overwinning van The Reds op een sterk zaterdagteam een feit en staat AFC, naar later zal blijken, na Jong Sparta op de  tweede plaats van de ranglijst. Hoopgevend, maar twee zwaluwen maken nog geen zomer. Zeker niet in de Tweede Divisie, waar de krachtsverschillen klein zijn. Voor de komende 32 (!) wedstrijden is enig optimisme wel op zijn plaats wat ons eerste is strijdlustig en balvaardig: een mooie combinatie. Hopelijk zien wij één en ander aanstaande zondag op het veld terug als we in Haarlem spelen tegen onze vrienden van Kon. HFC. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Johan Kulhan (’77 Derre Kwee), © Magid Jansen (12’ Milan Hoek), Tim Hilhorst, Thomas van den Houten, Kenny Teijsse, Jonathan Richard, Yordi Teijsse, Melvin Grootfaam, Raily Ignacio, Fouad Belarbi (61’ Matthijs Jesse).

Voor de samenvatting en interviews zie ons AFC TV

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier