AFC - Scheveningen voorbeschouwing

Koploper AFC gaat op 5 mei tegen Scheveningen voor de zesde winst in successie en mogelijk voor veel meer

Op zondag 5 mei ontmoeten we de SVV (Scheveningse Voetbal Vereniging) Scheveningen. Een in een aantal opzichten bijzondere wedstrijd. Allereerst vanwege de datum. Deze wedstrijd was oorspronkelijk vastgesteld op 4 mei, maar is vanwege Dodenherdenking op die dag niet gepast. Om 18.00 uur vindt bij het monument op ons sportpark de jaarlijkse herdenking plaats van clubgenoten die in de Tweede Wereld Oorlog door toedoen van de vijand zijn omgekomen en is het clubhuis en de rest van het sportpark in de namiddag verder niet toegankelijk. Het zou ook nog kunnen gebeuren dat AFC op die dag kampioen wordt. De hierbij behorende feestelijkheden zouden op die dag uiteraard niet kunnen plaatsvinden. Tegen deze achtergrond heeft AFC Scheveningen en de KNVB verzocht om de wedstrijd te verplaatsen naar 5 mei en daarmee is ingestemd. Onze club is Scheveningen en de KNVB bijzonder dankbaar dat zij dit verzoek hebben ingewilligd.

We gaan dus op Bevrijdingsdag voetballen en dat is sowieso een feestelijke dag. Het kan nog mooier worden als IJsselmeervogels puntverlies leidt in Groesbeek tegen De Treffers en als ons aller eerste van Scheveningen weet de winnen. Dan is de voorsprong op de Rooien opgelopen tot tenminste tien punten en is het kampioenschap van de Tweede Divisie met nog drie wedstrijden te gaan een feit. Wel twee keer ‘als’, we moeten nog maar zien of het komend weekend zo gunstig uitpakt voor The Reds.
Wat dat betreft allereerst het resultaat de wedstrijd De Treffers – IJsselmeervogels. Het kan natuurlijk alle kanten uit. Vorig seizoen werd het in Groesbeek op Sportpark Zuid tussen de meest gelouterde ploegen van het zondag- en zaterdagvoetbal 2-2. Eerder dat seizoen won De Treffers in Spakenburg met 5-1, een ongekend hoge nederlaag voor de Vogels. Uiteindelijk eindigden de Rooien, die in 2017-2018 debuteerden in de Tweede Divisie, op een negende plaats.
Dit seizoen komen de Vogels veel sterker voor de dag en is een plaats bij de top drie bijna wel zeker. Eerder dit seizoen won IJsselmeervogels met 4-1 van De Treffers. Tegen deze achtergrond zou een tweede zege op de roodzwarten geen verrassing zijn, ook omdat onze voetbalvrienden uit Groesbeek in het rechter rijtje bivakkeren. Neemt niet weg dat het uit lastig winnen is van De Treffers. AFC kwam dit seizoen niet verder dan een 1-1 gelijkspel, Jong Vitesse en HHC Hardenberg gingen recent in Groesbeek met flinke cijfers onderuit. Of ook de Vogels het onderspit delven weten we op 4 mei om 17.30 uur.

Mocht IJsselmeervogels verliezen dan is het kampioenschap van AFC nabij. Gelet op het grote verschil in doelsaldo (minstens 20 doelpunten) is een gelijkspel van AFC op 5 mei waarschijnlijk genoeg. Maar met negen punten voorsprong ben je met drie wedstrijden te gaan formeel nog geen kampioen en moet het feest nog even worden uitgesteld. Winnen is dus een ‘must’ om onze jongens op de schouders te nemen, ook als het in Groesbeek op een gelijkspel uitdraait.
Mochten de Vogels op 4 mei drie punten binnenhalen dan is een zege op Scheveningen in ieder geval hard nodig gelet op het lastige programma dat dan nog voor AFC volgt met een uitduel tegen Excelsior Maassluis, een thuiswedstrijd tegen VVSB en een slotduel in Spakenburg tegen IJsselmeervogels. Het wordt dus op Bevrijdingsdag hoe dan ook een spannende wedstrijd tegen een tegenstander die na de winterstop goed in vorm is. Voor de winterstop stevende de ploeg van John Blok, die als hoofdtrainer aan zijn 15e (!) seizoen bij Scheveningen bezig is, regelrecht op degradatie af met twee uitzeges, vijf gelijke spelen en negen nederlagen. In totaal elf punten uit zestien wedstrijden en daar kom je niet ver mee. In 2019 ging het heel veel beter, om te beginnen met een 3-2 overwinning in Werkendam op Kozakken Boys. Een knappe prestatie die gevolgd werd door meer aansprekende uitslagen zoals zeges thuis op VVSB (6-1) en Barendrecht (4-0) en een 1-0 overwinning in Haarlem tegen Kon. HFC. Van de veertien wedstrijden werden er dit jaar zeven gewonnen, twee gelijk gespeeld en vijf verloren. In totaal 23 punten en dat is heel andere koek. Hoewel Scheveningen de laatste twee wedstrijden verloor van Rijnsburgse Boys (2-1) en Excelsior Maassluis (4-0) is de algeheel amateurkampioen van 1996, toen nog met Martin Jol als trainer, door de goeie resultaten in 2019 niet meer in degradatiegevaar en kan men de laatste vier wedstrijden dus zonder zorgen uitspelen. Met een ploeg die tot veel in staat is en die als dat voor de winterstop ook het geval was geweest nu samen met IJsselmeervogels op een tweede plaats zou hebben gestaan met een zeer productieve aanval en een behoorlijke defensie.

 Het is dus echt wel uitkijken geblazen voor AFC aanstaande zondag. Dat leerde ook de uitwedstrijd dit seizoen tegen het in de Tweede Divisie debuterende Scheveningen. Op het nostalgische Sportpark Houtrust werd het een geweldig spannende wedstrijd met wisselende kansen. AFC, als koploper met vertrouwen aan deze wedstrijd begonnen, kreeg op 5 oktober 2018 al na 17 seconden een penalty tegen na een zwaar bestrafte duwfout op Barry Rog. Routinier Tim Peters wist hier wel raad mee en de scheepstoeter liet zich voor de eerste keer van de tribune horen. Gelukkig stond het na een paar minuten weer gelijk door een kopbal van Railly Ignacio, die na een corner van Milan Hoek hoog in de touwen vloog. Vlak voor rust maakte Kenny Teijsse er zelfs 1-2 van door te profiteren van een misverstand in de verdediging van de groenzwarten. Direct na rust mocht Scheveningen een tweede penalty nemen en weer was het Tim Peters die van elf meter raak schoot. De wedstrijd kon weer alle kanten op en AFC viel weer uit alle macht aan. Dat leidde tot een aantal mooie kansen, waaronder een penalty, die door Raily gemist werd. De thuisploeg loerde in deze fase op een beslissende counter en in de 69e minuut was het raak toen Rog een fraaie voorzet van Joël Donald achter Joey Potveer, ingevallen voor de geblesseerd geraakte Patrick Zonneveld, schoot. 3-2 en de thuisclub leek op een onverwachte zege af te stevenen. Pal voor tijd maakte onze gelegenheidsspits Tim Linthorst echter weer gelijk na een puntgave voorzet van Matthijs Jesse. 3-3 gelijk dus na een spannend en sportief duel, waarin Scheveningen liet zien over een gevaarlijke aanval en de nodige spirit te beschikken.

 Door dit gelijke spel pakte IJsselmeervogels toen weer de koppositie, maar die situatie is alweer een tijdje weer in het voordeel van AFC veranderd. The Reds sloten 2018 af met een eerste plaats, vijf punten voor op de Vogels. Na een stroeve start in 2019 zijn onze jongens weer goed op dreef en werden de laatste vijf wedstrijden gewonnen. Vooral de 2-3 uitwinst op Katwijk maakte indruk. Ook de moeilijke uitwedstrijd van vorige week tegen het belofteteam van Vitesse leverde een 2-3 overwinning op en dat telde flink door omdat IJsselmeervogels, dat een week eerder al thuis verloor van HHC Hardenberg, afgelopen zaterdag in Veenendaal verloor van GVVV.
76 goals heeft onze aanval inmiddels gemaakt en dat is nog maar tien minder dan het ijzersterke belofteteam van AZ maakte in het seizoen 2016/2017. Benieuwd of het lukt om dit schitterende seizoen ook nog te verrijken met een recordaantal doelpunten.

 Wat gaat het komend weekend worden? Uiteraard zullen eerst de verrichtingen van IJsselmeervogels in Groesbeek gevolgd worden. De verschillende opties hierna zijn reeds de revue gepasseerd. Blijft staat dat onze aller eerste vol aan de bak moet om Scheveningen te kunnen verslaan, linksom of rechtsom. Het zal zaak zijn om spelers als Bart Rog (vorig seizoen nog uitgeroepen tot beste speler van de Derde Divisie), Tim Peters Brandon Robinson (volgend seizoen bij Katwijk te bewonderen), Mehmet Aldogan, Kevin Gomez-Nieto (volgend seizoen speler van Quick Boys) en Joël Donald, bij elkaar goed voor 44 treffers, goed in de gaten te houden. Een doelpunt is zo gemaakt, zoals het uitduel tegen Scheveningen direct na het begin en direct na rust leerde. Hopelijk geeft onze gevaarlijke aanval de doorslag en kan via de zesde zege op rij het al dan niet virtuele kampioenschap worden binnengehaald of weer een flinke stap in die richting worden gezet. Succes!

 MvdW

 Let op: in verband met de TV-uitzending van Fox Sports begint de wedstrijd op zondag 5 mei om 13.30 uur.

Het programmablad en wedstrijdbal wordt aangeboden door Troostwijk
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Jordan Hasselbaink