AFC - Scheveningen voorbeschouwing

AFC GAAT TEGEN SCHEVENINGEN WEER VOOR DE WINST

Zaterdag komt de Scheveningse Voetbal Vereniging Scheveningen op bezoek. Sinds het seizoen 2018-2019 spelen we tegen de Schollekoppen. De ploeg van trainer John Blok debuteerde dat seizoen met een veertiende plaats in de Tweede Divisie, AFC werd overtuigend  eerste en onderstreepte dat door de kampioenswedstrijd tegen Scheveningen met 5-0 te winnen. Iedere AFC’er herinnert zich dit duel dat met medewerking van het bestuur van zaterdagvereniging Scheveningen op zondag 5 mei gespeeld kon worden. Op het oude hoofdveld werd het maar liefst 5-0 door goals van Melvin Grootfaam, Kenny Teijsse (penalty) en een zuivere hattrick van Raily Ignacio. Het gigantische feest na afloop op het veld en in het oude clubhuis onderstreepte deze unieke prestatie in de inmiddels 127-jarige geschiedenis van The Reds.

Inmiddels zijn we vier seizoenen verder en spelen we op een nieuw complex aan de Zuidas voor de zevende keer tegen de Algeheel amateurkampioen van Nederland 1965-1966, toen nog getraind door Martin Jol. Scheveningen is dit seizoen nog niet helemaal op stoom en staat na dertien wedstrijden op een veertiende, play-off plaats, met veertien punten. IJsselmeervogels en Kozakken Boys behaalden net zoveel punten, Spakenburg, Kon. HFC en FC Lisse staan daar vlak boven. Net als aan de top van de ranglijst is het in de onderste regionen dringen geblazen. Heel erg druk zal trainer John Blok zich nog niet maken over de huidige plek van zijn ploeg. Er zijn immers nog 21 wedstrijden te gaan en hij heeft in zijn ontzettend lange carrière bij de Schollekoppen wel voor hetere vuren gestaan. Bovendien beschikt Blok over een zeer ervaren ploeg, die al jaren grotendeels in dezelfde opstelling speelt.

Als we een beetje inzoomen op de resultaten van Scheveningen dit seizoen dan valt op dat buitenshuis iets beter wordt gepresteerd dan op Sportpark Houtrust. Vooral de zege op 29 oktober jl. in Katwijk tegen Quick Boys was een topprestatie. Voor rust scoorde Jari de Jong na een assist van good old Lex immers, na rust kwam Scheveningen door een eigen doelpunt van Quick Boys en een doelpunt van Tim Peters zelfs op 0-3. In de slotfase verkleinden de Snelle Jongens de achterstand tot 2-3. Tegen een andere titelfavoriet uit dezelfde vissersplaats werd uit nipt met 1-0 verloren. Verder speelde de ploeg van Blok deze competitie vier keer met 1-1 gelijk. Afgelopen zaterdag werd het op Houtrust 1-1 tegen hekkensluiter OFC. Een teleurstellende uitslag voor Scheveningen dat veel sterker was maar die suprematie niet kon omzetten in een hoge score. Mike de Niet maakte in de 69e minuut het enige doelpunt voor de thuisploeg. Dat was dus niet genoeg voor de zege want Niels Butter scoorde in 82e de gelijkmaker voor OFC uit een vrije trap, wel met een beetje medewerking van tweede keeper Kenny Lipman. Kijken we naar de doelcijfers van Scheveningen dan wordt direct duidelijk waar bij de Schollekoppen de schoen wringt. Uit dertien wedstrijden werd maar tien keer gescoord en daarmee is de ploeg van Blok veruit de minst productieve ploeg van de Tweede Divisie. Centrumspits Mike de Niet scoorde tot nog toe drie keer, zes spelers maakten één doelpunt. Anderzijds hoeft de keeper van Scheveningen de bal maar erg weinig uit het net te halen. Met zestien goals doen alleen AFC en Katwijk het wat dit betreft beter.

Dan AFC dat na dertien wedstrijden de trotse koploper is van de Tweede Divisie. Het gaat vooral de laatste weken zeer naar wens en trainer Benno Nihom zal verheugd zijn dat zijn ploeg steeds beter voor de dag komt. The Reds wonnen vier keer op rij, waarbij de uitzeges op Spakenburg (0-2) en afgelopen zaterdag tegen Noordwijk (1-3) er beslist mogen zijn. Op Sportpark Duinwetering was het bovendien de eerste zege ooit en dat geeft, mede door het uitstekende spel in de eerste helft, veel voldoening. Verder kijkend naar de resultaten van ons aller eerste springen enkele feiten in het oog. Allereerst het grote verschil tussen de uit- en thuiswedstrijden. Hoewel de laatste twee uitduels gewonnen werden is AFC buiten Mokum kwetsbaar. Twee keer werd gewonnen, drie keer konden we een gelijkspel noteren (TEC, HFC en HHC Hardenberg) en tweemaal werd verloren. Bij onze vrienden van De Treffers gingen we met 2-1 onderuit in de openingswedstrijd en nog niet zo lang geleden was Kozakken Boys in Werkendam net iets slagvaardiger. Per saldo negen punten uit zeven wedstrijden, doelcijfers 8-6. Niet bepaald de score van een koploper. Dat ligt heel anders voor de thuiswedstrijden. Op het totaal vernieuwde sportpark Goed Genoeg heeft AFC tot nu toe alle wedstrijden gewonnen. IJsselmeervogels werd met 3-0 verslagen, Katwijk met 1-0, Rijnsburgse Boys met 2-0, Jong Sparta, FC Lisse en Jong FC Volendam met resp. 2-1, 3-2 en 5-1. Per saldo achttien punten uit zes wedstrijden, doelcijfers 16-4. Een rapport waar je mee kan thuiskomen.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden op het kunstgras van Goed Genoeg? Gaan captain Milan Hoek en zijn ploeg voor de zevende keer thuis winnen, voor de vijfde achtereenvolgende keer op rij? Het zou beslist kunnen. Maar het is natuurlijk wel oppassen geblazen. Scheveningen heeft een ervaren ploeg met een slimme trainer, die niet met lege handen uit Amsterdam willen vertrekken. De Schollekoppen wonnen nog niet zo lang geleden in Katwijk van titelkandidaat Quick Boys, dat moet voor onze jongens een waarschuwing zijn. Kijken we tot slot nog even naar de onderlinge resultaten dan zien we dat AFC drie keer won, één keer werd het gelijk en in seizoen 2019-2020 werd twee keer verloren, ook dus op Goed Genoeg. Afgelopen seizoen wonnen onze jongens thuis met 2-0 van Scheveningen door een vroege goal van Raily Ignacio en een laat doelpunt van Matthijs Jesse. Een mooi scenario voor de nu komende wedstrijd. Succes!

MvdW 

e-tickets bestellen: klik hier