AFC - Scheveningen voorbeschouwing

AFC WIL WEL WEER EENS WINNEN VAN ANGSTGEGNER SCHEVENINGEN

Zaterdag 4 september 2021 is het feest. Dan wordt het splinternieuwe en milieuvriendelijke clubhuis van AFC officieel geopend en wordt er uitvoerig stilgestaan bij een langer verblijf op de Zuidas van de oudste voetbalclub van Amsterdam. Op de duurste grond van Nederland, een mirakel. Aansluitend vindt het duel plaats tussen AFC en svv Scheveningen. Alweer de derde ronde van het seizoen 2021-2022, dat gestart is met nogal wat verrassende uitslagen. Met de verwachte laagvliegers TEC en Scheveningen bij de eerste vijf en de kampioenskandidaten IJsselmeervogels, Spakenburg, AFC en HHC Hardenberg bijna of helemaal onderaan. Met nog 32 wedstrijden te gaan is er natuurlijk nog weinig aan de hand, maar toch. Het bevestigt in ieder geval het beeld dat de onderlinge krachtsverhoudingen dit seizoen gering zijn: iedereen lijkt van iedereen te kunnen winnen.

Wat betreft AFC was de seizoenstart tegen Katwijk op eigen veld erg teleurstellend. Een slappe eerste helft en een 0-2 achterstand bij rust kon niet meer goedgemaakt worden in het tweede bedrijf, hoewel de gelijkmaker (2-2) na een goal van Raily Ignacio toen meer voor de hand lag dan de beslissende goal van Marciano Mengerink (1-3). In de slotminuut maakte Susan er ook nog eens 1-4 van. Tegen De Treffers werd het in Groesbeek 1-1 in een duel waarin AFC in de eerste helft wederom niet kon overtuigen en in de tweede helft de wedstrijd wist te kantelen. Ook nu keek het team van trainer Uli Landvreugd tegen een 0-1 achterstand aan en moest er met man en macht gewerkt worden om de gelijkmaker van Splinter de Mooij op het scorebord te krijgen.

Hoe anders verging het Scheveningen de afgelopen weken. In Hardenberg pakten de Schollenkoppen de volle winst en dat is voor weinig clubs weggelegd. In de eerste 45 minuten was Scheveningen de betere partij, maar doelpunten leverde dat niet op. De tweede helft was het HHC  dat aanspraak mocht maken op de winst, maar het liep anders. Na een mooie rush scoorde rechtsback Tyrone Owusu de winnende goal in de 85e minuut. Ook op Houtrust pakte Scheveningen de drie punten. Weer schoot de ploeg van trainer John Blok als een speer uit de startblokken en al snel loeide de roemruchte scheepstoeter over het veld na een doelpunt van Freek van Eijk. Na de gelijkmaker van Spakenburg was Tyrone Owusu in de 35e minuut weer de matchwinner. Hoewel Spakenburg in de tweede helft veel sterker kwam er in de 2-1 stand geen verandering meer.

Een opvallend goede start dus voor Scheveningen in de Jack’s League met een selectie die verschillende nieuwe gezichten kent. Zo kwam verdediger Kevin Gómez over van Quick Boys, Ricardo de Vlugt van VVSB en Donovan de Groot van Westlandia. De 19-jarige aanvaller Freek van Eijk speelde vorig seizoen nog bij de beloften van BVO Excelsior Rotterdam, maar voetbalde zich in de voorbereiding én competitiestart al aardig in de kijker met zijn diepgang en vloeiende passeerbewegingen. Maar de meest opvallende aanwinst voor Scheveningen is ongetwijfeld Lex Immers, die zijn debuut in het betaalde voetbal maakte bij ADO Den Haag op 24 augustus 2007. De aanvallende middenvelder, ook wel eens in de spits gepositioneerd, speelde na ADO Den Haag vier seizoenen bij Feyenoord, voetbalde daarna nog bij Cardiff City, Club Brugge en weer ADO Den Haag en sloot zijn imposante profcarrière vorig seizoen af bij NAC Breda. Dat de 35-jarige Immers bij de amateurs nog verder gaat zal ongetwijfeld ook te maken met trainer John Blok, die hij uit zijn ADO-tijd goed kent. Een trainer met een geweldige staat van dienst die voor het 17e (!) seizoen de technische scepter zwaait bij Scheveningen. Blok debuteerde op 15-jarige leeftijd in het eerste elftal van Scheveningen en speelde later na zijn vertrek naar FC Den Haag later nog twaalf seizoenen voor de Schollenkoppen in het hoogste team. Een unieke clubman dus.

Voor AFC dus een tegenvallende start, al is een gelijkspel in Groesbeek natuurlijk zo slecht nog niet. De scherpte die nodig is om clubs als Katwijk en De Treffers te verslaan is er nog niet, maar wat niet is kan wel komen met een selectie die nog verder versterkt is met vleugelspits Segun Owobowale(24) die van Noordwijk overkwam, middenvelder Koen Wesdorp (23), die vorig seizoen voor ASWH uitkwam, de aanvallende middenvelder Splinter de Mooij (19), die zijn contract bij Feyenoord verruilde voor een studie geneeskunde in Amsterdam en de 33-jarige aanvaller Thomas Verhaar, die net als Lex Immers stopte met profvoetbal na een lange carrière bij o.a. Sparta en Excelsior Rotterdam. Tegenover de komst van deze spelers staat het vertrek van de veel scorende spits Yordi Teijsse naar Kozakken Boys. Tweelingbroer Kenny maakt nog wel deel uit van de AFC-selectie.

Hopelijk weet Uli Landvreugd deze nieuwkomers goed in te passen en draait ons aller eerste binnenkort weer op volle toeren, dus ook in de eerste helft! Te beginnen aanstaande zaterdag tegen Scheveningen dat in het verleden wel een heel lastige tegenstander bleek.

Dat was niet het geval op 5 mei 2019 toen AFC thuis met een knallende 5-0 winst op Scheveningen kampioen werd van de Tweede Divisie en dus ook de beste amateurclub was van Nederland. Uniek in de inmiddels 126-jarige geschiedenis van The Reds. Maar in de andere drie ontmoetingen tegen Scheveningen had AFC het lastig. Op 6 oktober 2018 werd het op Houtrust een zwaar bevochten 3-3 gelijkspel met de gelijkmaker van Tim Linthorst pal voor tijd. De laatste twee wedstrijden op 7 december 2019 en 7 maart 2020 gingen met 1-0 verloren. Per saldo dus een negatief resultaat tegen Scheveningen. Het zou mooi zijn als onze jongens na de feestelijke opening van het nieuwe clubhuis hierin verandering brengen. Succes!

MvdW