AFC - Scheveningen met verslag

SLAGVAARDIG AFC KROONT ZICH OVERTUIGEND TOT ALLERBESTE VAN HET AMATEURVOETBAL

Met een daverende 5-0 overwinning, de zesde zege in successie, heeft AFC met nog drie wedstrijden te gaan de titel binnen gehaald tegen Scheveningen. De kampioen van de Tweede Divisie bewaarde vrijwel al het moois tot de tweede helft waarin Raily Ignacio met een loepzuivere hattrick de grote roerganger was. In de eerste helft onderstreepte Melvin Grootfaam met een vroege goal zijn bijzondere klasse. Na negentig minuten barstte het feest los en werd de selectie van AFC gehuldigd voor een schitterend kampioenschap met heel veel doelpunten, strijdlust en fraai voetbal.

Het is 5 mei en op Bevrijdingsdag kan AFC tegen Scheveningen op eigen veld kampioen worden van de Tweede Divisie, waarin de beste zaterdag- en zondagverenigingen zijn samengebracht plus een drietal belofteteams.
In de afgelopen twee seizoenen werd op dit allerhoogste amateurniveau de elfde en twaalfde plaats behaald en kon in de slotfase tot tweemaal toe degradatie worden afgewend.
Dit seizoen is ons eerste de smaakmaker van de Tweede Divisie en kan voor het eerst in de rijke, bijna 125 jarige geschiedenis van onze mooie club het algeheel amateurkampioenschap worden gerealiseerd. Op zondag 5 mei dus, met medewerking van Scheveningen, want de wedstrijd stond geprogrammeerd op zaterdag 4 mei, een dag die in Nederland en ook bij AFC in het teken staat van Dodenherdenking. Veel dank aan bestuur en spelers van Scheveningen, die het verzoek van AFC om op Bevrijdingsdag te spelen honoreerden.
Inmiddels weten we dat IJsselmeervogels in Groesbeek op 4 mei met 3-1 verloren heeft van De Treffers en dat een zege een eind zal maken aan de titelrace. AFC staat in dat geval elf punten voor op Excelsior Maassluis en IJsselmeervogels en dat is met nog drie wedstrijden te gaan meer dan voldoende voor het kampioenschap. Rest nog te winnen van Scheveningen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want de druk in zo’n wedstrijd is natuurlijk groot en Scheveningen, dat beschikt over een goed team, heeft zich nog niet helemaal veilig gespeeld. We gaan het allemaal zien, op een zonovergoten Sportpark Goed Genoeg, waar de mensen maar moeilijk een plaatsje kunnen vinden op de volgepakte tribune.

De stemming is ronduit feestelijk als de spelers onder leiding van scheidsrechter Wim Bronsvoort hun opwachting maken. De voetbalmars knalt uit de luidspeakers en het schitterende vuurwerk kleurt de lucht en beroert onze trommelvliezen.
Pupil van de week is Jordan Hasselbaink en hij laat zien waarom AFC al jaren de beste jeugd heeft bij de amateurs.
Bij AFC zijn vooral in de achterhoede een aantal spelers niet beschikbaar. Captain Magid Jansen staat zijn vrouw Annegeert bij, bij de bevalling, vice captain Jonathan Richard is geblesseerd en toont vol trots zijn prachtige baby, Thomas van den Houten en Tim Linthorst zijn ook geblesseerd. Goed om te zien dat Tim weer zonder krukken kan lopen.
In onze defensie staan nu Derre Kwee, Johan Kulhan, Dalian Maatsen en Cody Klaver geposteerd. Keeper Patrick Zonneveld, die zich op verzoek van de scheidsrechter nog snel in een ander tenue moet steken, is vandaag de captain van AFC.
Ook Scheveningen kent een behoorlijke ziekenboeg. Barry Rog, Kevin Gomez-Nieto en Mitchell de Vlugt zijn niet beschikbaar. Samir El Moussouri, Leroy Resodihardjo en Gio van Ree keren terug in de basis. Opvallend genoeg begint spits Joël Donald, die het AFC op Houtrust knap lastig maakte, op de bank. Recordtrainer John Blok, bezig aan zijn vijftiende (!) seizoen bij Scheveningen, heeft vandaag kennelijk een ander aanvalsplan.

Als scheidsrechter Bronsvoort de wedstrijd op gang heeft gefloten gebeurt er in de eerste minuten al van alles. Binnen de minuut krijgt Scheveningen een vrije trap dicht bij het doel van The Reds, maar gelukkig belandt de te zacht ingeschoten bal in de veilige handen van onze keeper. Hierna is het de beurt aan Fouad Belarbi, maar zijn voorzetten op Yordi Teijsse en Raily Ignacio zijn (nog) niet helemaal op maat. Hierna trekt Mehmet Aldogan, topscorer van Scheveningen, van rechts gevaarlijk naar binnen, maar zijn schot wordt vakkundig onschadelijk gemaakt door de beste keeper van de Tweede Divisie, Patrick Zonneveld.

Er zijn pas 5 minuten gespeeld als de bal bij Melvin Grootfaam komt op de linkervleugel. ‘Alle ballen op Melvin’, wordt vaak geroepen van de tribune, want dan gebeurt er vaak iets moois. Zo ook nu, want Melvin is zijn directe tegenstander de baas en scoort zijn tweede doelpunt van het seizoen als iedereen een assist verwacht. Het is een beauty en het publiek gaat er nog beter voor zitten, in de verwachting dat het voor AFC met oogstrelend voetbal doelpunten zal regenen.

Voorlopig komt men echter bedrogen uit. Het tempo is te laag en de passing slordig, met veel mensen achter de bal is onze aanval verre van gevaarlijk. De beste kansen zijn nog voor Scheveningen. Een voorzet van Levi Schwiebe wordt door Tim Peters goed ingekopt, maar Patrick toont weer zijn klasse. In de 40e minuut blokt Johan Kulhan een venijnig schot van Donald, die in het veld gekomen is voor de geblesseerd uitgevallen Sergi Roeleveld. Daarmee is de koek wel op, tot de extra tijd, want in de 46e minuut kopt Yordi een fraaie voorzet van Fouad keihard onder de lat. Keeper Bjorn Benard tikt de bal grandioos over. Ook uit de daar uitvolgende corner is Yordi weer dicht bij zijn 20e doelpunt, maar daar blijft het bij en is AFC halverwege met een 1-0 voorsprong virtueel kampioen.

Hoe zal het in de tweede helft gaan? ‘De Schollekoppen’ hebben nog steeds een punt nodig om veilig te zijn en een 1-0 achterstand is natuurlijk niet onoverkomelijk. Onze jongens moeten, zo is het gevoel, nog minstens één keer scoren om de zege en daarmee het kampioenschap veilig te stellen. Hoe gaat een en ander het spelbeeld bepalen? Al snel krijgen we het antwoord als een voorzet van Derre Kwee op de arm komt van Van Ree. De scheidsrechter wijst naar de stip en alles wat een groenzwart shirt aan heeft loopt te hoop bij Wim Bronsvoort. Het helpt natuurlijk niet en Kenny Teijsse mag in de 53e minuut vanaf elf meter aanleggen en schiet de bal feilloos in, zijn 15e doelpunt van dit seizoen.
Vanaf dat moment is alles anders en laten onze jongens zien waarom ze met vlag en wimpel bovenaan staan. Prachtige combinaties en gevaarlijke aanvallen over de vleugels wisselen elkaar af en meer doelpunten kunnen niet uitblijven, mede omdat onze defensie zich ook in aanvallend opzicht laat zien. Derre, Johan, Dalian en Cody stomen om beurten op en laten, voor het eerst in deze opstelling zien, dat AFC ook in de breedte over een uitstekende selectie beschikt. Meer doelpunten kunnen niet uitblijven en Raily, in de eerste helft nog nauwelijks zichtbaar, groeit met een formidabele hattrick uit tot ‘man of the match’. In de 63e minuut is het voor de eerste keer raak als een uittrap van Patrick doorgekopt wordt door Kenny, waarna Melvin de vrijstaande Raily weet te vinden. Zijn schuiver is Benard te machtig en na deze 3-0 ontploft Goed Genoeg voor het eerst. Het kampioenschap is nu definitief binnen.

Maar er is nog een klein half uur te spelen. Wordt die tijd met plichtmatig heen en weer geschuif van de bal gevuld? Helemaal niet! Het publiek wordt nog getrakteerd op een adembenemende apotheose, die dit schitterende seizoen verdient. Eerst is het Milan Hoek, de ook dit keer weer veel bepalende spelverdeler, die zijn striemende schot door de keeper én vervolgens de binnenkant van de paal gestopt ziet. Heel jammer, want ook Milan had juist in deze wedstrijd een prachtige goal verdient. In de 79e minuut valt Matthijs Jesse in voor Fouad Belarbi en ook hem gunnen we een goal van harte. Vaak later in een wedstrijd is Matthijs beslissend geweest. Wie ook invalt is Tom van den Brink. Een verhaal apart. Tom was het gehele seizoen geblesseerd en geeft in deze kampioenswedstrijd weer acte de présence. En hoe! Zijn magnifieke voorzet wordt door Raily, hoog in de lucht, tegendraads achter de kansloze Benard gekopt. De mooiste goal van de dag.

In de 88e minuut wordt het nog mooier als Melvin Milan op rechts vrij speelt en de puntgave voorzet van Milan door Raily wordt ingekopt, 5-0, zijn 24e van het seizoen.
De AFC-jeugd is niet meer te houden, rent het veld op en omhelst onze spelers. Speaker Maarten Blokland weet het veld weer voetbalklaar te krijgen en niet veel later is de jeugd weer op het veld terug, want de goed leidende scheidsrechter Bronsvoort heeft voor het laatst gefloten. Het kampioenschap van de Tweede Divisie is nu ook officieel een feit.

Wat een feest wordt het daarna! Spelers en staf, gehuld in rode badjassen, krijgen de medailles omgehangen door Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB. De kampioensschaal wordt uitgereikt door de AFC-kampioenen van weleer Henk Bijlsma, Kees Gehring en Edwin Geluk.

Er is weer vuurwerk en op het veld krioelt het van dolgelukkige AFC’ers die dit kampioenschap mogen meemaken. Het feest wordt daarna in de jacuzzi (!) en vervolgens in het clubhuis op grandioze wijze voortgezet, ook in de wetenschap dat captain Magid Jansen en zijn vrouw Annegeert een prachtig meisje, Alexa, rijker zijn. Van harte gefeliciteerd.
AFC is de overtuigende kampioen van de Tweede Divisie en daarmee de beste amateurclub van dit seizoen. Na 31 wedstrijden, met 21 zeges, 5 gelijke spelen en 5 nederlagen. Met 81 doelpunten voor en 38 tegen. Elf punten meer dan de naaste belagers. Prachtige rapportcijfers.
Met een op dit niveau debuterende trainer, Ulrich Landvreugd, die de hoge verwachtingen in alle opzichten meer dan waarmaakte.
AFC was in 1918, 1919, 1963, 1967, 1969, 2010 en 2014 met kampioenschappen op het hoogste niveau heel dicht bij het Algehele Kampioenschap van Nederland, in 2019 is ook dát gelukt.
Een sportief hoogtepunt in de bijna 125 jarige geschiedenis van de Amsterdamsche Football Club.
Op 5 mei 2019, op Bevrijdingsdag, werd een droom met een daverende zege werkelijkheid. Het is allemaal bijna te mooi om waar te zijn. In één woord geweldig!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld ©, Derre Kwee (83’ Tom van den Brink), Johan Kulhan (87’ Sam Nijpels), Dalian Maatsen, Cody Claver, Kenny Teijsse, Milan Hoek, Yordi Teijsse, Fouad Belarbi (79’ Matthijs Jesse), Raily Ignacio en Melvin Grootfaam.

Zie de voorbeschouwing, beeldsamenvatting en interviews van Fox Sports op AFC-TV of klik hier