AFC - Scheveningen met verslag

Matig AFC laat zich verrassen door gedreven Scheveningen

In een spannende wedstrijd heeft AFC onverwacht met 0-1 verloren van het laagstaande Scheveningen. Vlak voor tijd was Robert van Koesveld met een kopbal uit een corner de matchwinner. Het doelpunt van Scheveningen kwam bepaald niet onverwacht. De ploeg van trainer John Blok had al veel eerder de score kunnen openen en was zeker niet gelukkig bij verschillende spelmomenten. AFC, de regerend kampioen, miste dit keer de snelheid en scherpte om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Door deze verrassende thuisnederlaag zakt AFC een plaats op de ranglijst en staat nu zes verliespunten achter op koploper IJsselmeervogels.

We spelen vandaag weer tegen SVV Scheveningen op sportpark Goed Genoeg. Weer omdat dat ook het geval was op jl. bevrijdingsdag. De op zaterdag 4 mei vastgestelde wedstrijd kon met medewerking van het bestuur van Scheveningen verschoven worden naar zondag 5 mei, wat zeer gewaardeerd werd. Het duel tegen de Schollekoppen ging de geschiedenis in als de onvergetelijke dag waarop AFC kampioen werd van de Tweede Divisie en dus ook in dat seizoen de beste was van alle amateurverenigingen in ons land. De 5-0 overwinning van AFC was zeker geflatteerd, want Scheveningen, dat toen nog tegen degradatie vocht bood vooral in de eerste helft heel wat weerstand. De 1-0 stand bij rust door een doelpunt van Melvin Grootfaam werd na rust snel uitgebreid door een goal van Kenny Teijsse en vervolgens door een hattrick van Raily Ignacio nog meer glans gegeven. Waarna het feest losbarstte, want Kampioen van Nederland word je niet ieder dag!

Vandaag dus weer tegen Scheveningen dat na 14 wedstrijden met 12 punten vierde van onderen staat. Op een degradatieplaats dus. Kijkend naar de doelcijfers is al snel duidelijk waarom dat zo is, want Scheveningen scoorde maar 13 keer. Alleen in de thuiswedstrijd tegen Spakenburg een maand geleden stond er geen rem op de productiviteit van de ploeg van John Block die bij Scheveningen bezig is aan zijn zestiende (!) seizoen als trainer. Het werd toen maar liefst 5-0. In de laatste vier wedstrijden daarna tegen Jong Sparta (0-0), Jong Volendam (2-1), Excelsior Maassluis (0-2) en IJsselmeervogels werd in totaal maar twee keer gescoord en dat is wel erg weinig. Toch beschikt Scheveningen over een goed elftal met prima spelers als Barry Rog, Mehmet Aldogan, Tom Peters en captain Levi Schwiebbe, die vorig seizoen ook al meededen. De selectie werd dit seizoen nog versterkt met keeper Wesley Zonneveld (afkomstig van Telstar, geen familie van onze keeper Patrick Zonneveld), verdediger Robert van Koersveld (van Cambuur), middenvelder Ogidi Nwankwo (van Westlandia) en spits Rowdy van der Putten (van FC Lisse). Deze nieuwkomers staan vandaag allen in de basis. Van der Putten is met 4 doelpunten dit seizoen topscorer van Scheveningen.

AFC is gewaarschuwd. Scheveningen mag dan wel niet veel scoren, veel doelpunten kunnen ook niet worden genoteerd. Alleen Hardenberg en Katwijk doen het resp. met 17 en 15 doelpunten beter dan Scheveningen dat maar 19 goals tegen kreeg. Toch moet het gat op de ranglijst, AFC staat na 15 wedstrijden derde met 28 punten, het thuisvoordeel én het resultaat van de laatste vijf wedstrijden, waarin niet verloren werd, onze spelers vertrouwen geven dat vandaag drie punten kunnen worden toegevoegd aan het totaal. Afgelopen zaterdag werd thuis met 2-0 gewonnen van Kozakken Boys en de basisopstelling van AFC wijkt maar op twee plaatsen af van de wedstrijd tegen de altijd lastige rood-witten. Kenny Teijsse en Nick van de Velden zijn geblesseerd. In hun plaats spelen Jonathan Richard en Fouad Belarbi. Verder zijn Tim Linthorst en Matthijs Jesse al langere tijd niet beschikbaar. Hopelijk is Tim direct na de winterstop weer van de partij en is Derre Kwee dan weer terug van zijn studiestage in het Verre Oosten.

Om 14.00 uur (vroege start door het ontbreken van lichtmasten) betreden de spelers met het scheidsrechtertrio het veld, dat er na alle regenval prima bij ligt. Nog vier wedstrijden en dan gaat de schop ook in dit fraaie veld in het kader van de verhuizing naar het nieuwe complex ‘next door’. Het nieuwe van kunstgras voorziene hoofdveld is reeds aangelegd en zal op 29 februari (zoals het er nu uitziet) officieel in gebruik worden genomen tijdens de wedstrijd tegen IJsselmeervogels. Komt dat zien!
Maar eerst vandaag tegen Scheveningen nadat onze 5-jarige pupil van de week Rivo Smit de bal feilloos heeft binnen geschoten.  Scheidsrechter Luuk Timmer fluit de wedstrijd op gang, waarna AFC een kwartiertje aandringt, zonder echt gevaarlijk te worden. De bal gaat rond en veel terug om daarna in rustig tempo opnieuw aan een aanval te beginnen. Scheveningen leunt achterover en hoeft zich nog niet druk te maken over het steriele spel van AFC. In de 16e minuut valt het eerste gevaar te noteren voor The Reds maar de knal van Jonathan na een corner van Melvin vliegt hoog over de lat. Een vrije trap van Robbert Schilder net buiten het strafschopgebied verdwijnt in de te dicht bijstaande muur. Niet veel later is Van der Putten aan de andere kant gevaarlijk met een intikker achter zijn standbeen om, maar de bal belandt op de arm van Daniël Maatsen. Scheidsrechter Timmer ziet er opvallenderwijs geen penalty in. De laatste 20 minuten van de eerste helft zijn de kansen vooral voor Scheveningen. Van Koersveld kopt in goede positie over en Patrick Zonneveld maakt op knappe wijze schoten onschadelijk van Koorndijk en Schwiebbe. Pal voor rust mag Milan Hoek nog aanleggen net buiten het strafschopgebied, maar de bal vliegt net naast.

Derhalve en het is lang niet zeker dat AFC na de thee de wedstrijd gaat beslissen. Zo soepel loopt het allemaal niet. Onze spitsen blijven van bruikbare voorzetten verstoken en kunnen tegen de stugge verdediging van Scheveningen op die manier onvoldoende potten breken. Hopelijk gaat dat in de tweede helft een stuk beter. De werkelijkheid is helaas anders. Qua kansen blijft Scheveningen de bovenliggende ploeg. Maar liefst twee keer belandt de bal op het aluminium na inzetten van Schwiebbe en Van der Putten en na een counter verdwijnt een lastige schuiver van Tim Peters in de grijpgrage handen van onze topkeeper. En net als in de eerste helft toont scheidsrechter Timmer zich coulant na een handsbal van Robbert Schilder. Toch had ook AFC in de tweede heft aan de leiding kunnen komen als Yordi de voorzet van Milan niet naast maar in het doel had gekopt en rechtsback Koorndijk een schot van Jonathan niet van de doellijn had gehaald. In de 65e minuut heeft Raily de 1-0 echt op zijn schoen na een mooie pass van Yordi maar schiet onze goalgetter de bal zwaar gehinderd op de paal. In deze fase maakt Dailey Groenewegen zijn competitiedebuut en valt goed in voor Jonathan Richard.

Nog steeds 0-0 en Scheveningen ruikt dat er vandaag meer in zit dan een gelijkspel. Een vrije trap van Schwiebbe over het muurtje wordt in de 85e minuut onschadelijk gemaakt door, u raadt het al, Patrick Zonneveld. Eén minuten later is het toch raak als de zoveelste corner ter hoogte van de tweede paal door Robert van Koesveld in de touwen wordt gekopt. 0-1 en onverdiend is het zeker niet. AFC probeert in de slotminuten nog uit alle macht een gelijkspel uit het vuur te slepen, brengt Sam Nijpels voor Johan Kulhan, maar de bal wil er ondanks enkele corners en de aanwezigheid van onze keeper in de voorste linie niet in. Scheveningen wint gelet op de ranglijst verrassenderwijs en mag daar door het goede spel ook wel aanspraak op maken. Een klein smetje is wel het eindeloze tijdrekken van de groen-zwarten, waar scheidsrechter Timmer wel wat aan had kunnen doen.

Nog één wedstrijd te gaan in Tiel tegen TEC en dan zit de eerste competitiehelft er alweer op. Ons allereerste staat er op een vierde plaats redelijk goed voor, maar speelt met ongeveer dezelfde spelers toch een stuk minder dan het afgelopen seizoen. Hoe dat komt? Het is aan trainer Uli Landvreugd, zijn staf en de spelersgroep om die vraag te beantwoorden en de strategie, zo mogelijk en wenselijk, aan te passen.
We gaan het allemaal zien in 2020 als AFC op 18 januari 125 jaar oud wordt. Maar eerst nog naar Tiel om 2019 goed af te sluiten. Succes!
MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Johan Kulhan (87’Sam Nijpels), Dalian Maatsen, Robbert Schilder, Thomas van den Houten, Jonathan Richard (78’ Daily Groenewegen), © Milan Hoek, Yordi Teijsse, Fouad Belarbi (70’ Cody Claver), Raily Ignacio en Melvin Grootfaam.

Voor de TV samenvatting en interviews zie ons AFC-TV of klik hier

Voor Foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier