AFC - Scheveningen 2 - 0 met verslag, foto's en samenvatting

AFC behaalt tegen Scheveningen de eerste overwinning van het seizoen

AFC heeft de eerste overwinning van dit seizoen te pakken. Na een nederlaag tegen Katwijk, een gelijkspel tegen De Treffers, werd angstgegner Scheveningen thuis met 2-0 verslagen. Een verdiende zege, ongetwijfeld, maar er waren heel wat kansen nodig om dit resultaat mogelijk te maken. Aan de andere kant moest keeper Patrick Zonneveld al zijn kwaliteiten tonen om de nul te handhaven. Na drie ronden staan The Reds tiende. Vijf punten achter koploper Katwijk en drie punten achter de runners up Jong Sparta en TEC.

Zaterdag 4 september 2021 is een feestelijke dag voor AFC. Na een lange periode van overleg en onzekerheid, plannen en weer nieuwe plannen, is een prachtig nieuw clubhuis gebouwd aan de Zuidas en dat wordt vandaag gevierd vooraf aan de wedstrijd tegen SVV Scheveningen. De gelegenheid wordt ook aangegrepen om de jaarlijkse Persmap, editie 38, te lanceren. Met veel aandacht voor o.a. de nieuwe spelers Thomas Verhaar (afkomstig van Excelsior Rotterdam), Segun Owobowale (Noordwijk), Koen Wesdorp (ASWH), Splinter de Mooij (Feyenoord), Dean van Zwieten en Gijs van Zetten (AFC Zaterdag). Thomas en Koen staan vandaag in de basis, Segun valt in de tweede helft in. Verder kijkend naar de opstelling van AFC missen we Gévèro Markiet en Robbert Schilder in de defensie en Joël Tillema op 10 door blessures. Captain Milan Hoek wordt hierdoor als rechtsback geposteerd, Thomas speelt op 10 en Oussama Sialli als rechtsbuiten.

SVV Scheveningen start met Lex immers in de basis. De 35-jarige oud-prof, die we kennen van ADO Den Haag en Feyenoord, moet het onze verdediging lastig maken, samen met Tyrone Owusu en Freek van Eijk die tegen HHC Hardenberg en Spakenburg scoorden. Het team van trainer John Blok, bezig aan zijn 17e (!) seizoen bij Scheveningen, won dit seizoen de eerste twee wedstrijden en begint vanmiddag dus als medekoploper tegen AFC dat maar één punt oogstte na verlies tegen Katwijk en een gelijkspel tegen De Treffers. De Schollenkoppen wonnen de laatste twee competitiewedstrijden van The Reds met 1-0. Een zeer te duchten tegenstander dus, die op deze feestelijke dag toch verslagen moet worden om niet verder achterop te raken in de zeer competitieve Jack’s League.

Na het eerste fluitsignaal van scheidrechter Derya Serik doen The Reds wat ze tegen Katwijk en De Treffers niet deden: ze vliegen uit de startblokken. Raily Igancio wordt in minuut één al onderuit geschoffeld na een pass van Milan, maar scheidsrechter Serik vindt het nog te vroeg om te fluiten voor een overtreding. Sowieso laat deze scheidsrechter veel toe en dat heeft zo zijn voordelen (het spel loopt lekker door) en zijn nadelen (veel pittige overtredingen). In de 5e minuut fluit Serik wel als Oussama omver wordt gekegeld. De vrije trap van Dalian Maatsen gaat dwars door de muur heen maar het schot is helaas niet hard genoeg om keeper Sven van der Maaten te verrassen. Na de wervelende start zakt het tempo weer wat terug. AFC combineert en domineert, Scheveningen houdt veel spelers achter de bal en loert op een kans. Na een minuut of twintig vindt Thomas het genoeg en doet er een schepje bovenop. Een rush van deze oud-prof wordt nogal onbesuisd gestopt en de uit de gegeven vrije trap scoort Thomas van 23 meter met een fraai schot binnenkant paal. 1-0, de eerste keer dit seizoen dat AFC de score opent.

Vervolgens zetten onze jongens alles op alles om deze stand nog voor rust uit te bouwen, maar Thomas, Oussama en Raily missen enkele keren op een haar. Een paar voorzetten van Melvin Grootfaam komen net niet aan. De allerbeste kans is echter niet voor AFC maar voor Scheveningen na een snelle counter over rechts. De voorzet is perfect, de kopbal lijkt onhoudbaar, maar met een katachtige sprong weet Patrick de zeker op dat moment niet verdiende gelijkmaker te voorkomen. Subliem!

Het is 1-0 bij rust en wie dacht dat AFC ook in de tweede helft zo zou domineren komt bedrogen uit. Scheveningen pakt het initiatief en is enkele keren dicht bij de 1-1. Steeds weer brengt Patrick redding en ontpopt zich als man of the match. De rollen zijn omgedraaid. Scheveningen valt noodgedwongen aan, neemt achter risico’s en AFC loert nu op de counter. Logisch dat trainer Uli Landvreugd twintig minuten voor tijd de snelle Matthijs Jesse en Sugun in het veld brengt om te profiteren van de door Scheveningen geboden ruimte. Het is echt spannend in de slotfase. Scheveningen pompt alles in het strafschopgebied en met veel pijn en moeite slaagt de AFC-defensie erin om de bal weg te koppen of naar voren te schieten. Kenny Teijsse doet daarbij het uiterste om Immers af te stoppen. Aan de andere kant doen zich voor het doel van keeper Van der Maaten ook enkele hachelijke momenten voor. Sugun mist tot twee keer het doel op een millimeter en Raily raakt de bovenkant van de lat. Matthijs toont nog maar eens aan hoe snel en gevaarlijk hij is. In de 90e minuut is hij het dan ook die de wedstrijd beslist na een rush die eindigt met een schot hard en hoog in de touwen. Het is 2-0 als scheidsrechter Serik voor het laatst fluit, en dat is, zeker gemeten naar het aantal kansen in de gehele wedstrijd, een terechte uitslag, maar een gelijkspel had ook zomaar gekund. Weer eens gewonnen van Scheveningen en dat maakt het feest compleet op deze dag.

Voor AFC is het ook de eerste zege van dit seizoen, waar hard voor moest worden geknokt met een hecht  team waarin Patrick, Thomas en Matthijs uitblonken. De grote vorm is er nog niet, maar wat niet is kan snel komen. Hopelijk volgende week al in Katwijk bij de uitwedstrijd tegen Quick Boys dat sinds kort Darren Maatsen (broer van Dalian) in de gelederen heeft. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Milan Hoek (C), Dalian Maatsen, Tim Linthorst, Guus van Weerdenburg (Cody Claver 90’), Kenny Teijsse, Koen Wesdorp, Thomas Verhaar (Splinter de Mooij 90’), Oussama Sialli (Segun Owobowale 71’), Raily Ignacio en Malvin Grootfaam (Matthijs Jesse 69’).

Voor de TV samenvatting klik hier

Voor foto's van Tom Poederbach zie ons AFC Fotoalbum of klik hier