AFC - Scheveningen 1 - 1 verslag

AFC niet langs Scheveningen in aantrekkelijk duel

 AFC en Scheveningen hebben ieder een punt overgehouden aan een wedstrijd die in de eerste helft niet erg kon boeien. Het tweede bedrijf maakte veel goed. Beide ploegen gingen vol voor de winst en er waren over en weer voldoende mogelijkheden op meer dan de twee doelpunten die vlak na rust gemaakt werden door Delano Gouda en Raily Ignacio. 1-1 derhalve en daardoor zakten The Reds van de zevende naar de negende plaats, zeven punten achter koploper Spakenburg. Scheveningen bleef door het gelijkspel op de elfde plaats.

 Vandaag komt Scheveningen op bezoek, een goede ploeg met een uitstekende, zeer ervaren trainer. De Algeheel Amateurkampioen van 1996 is de laatste vier weken ongeslagen. Van De Treffers werd thuis met 5-0 (!) gewonnen, uit met 1-2 gewonnen van Jong Sparta, in Rijnsburg werd het 0-0 tegen de Uien en afgelopen zaterdag werd het op Houtrust 1-1 tegen HFC. Trainer-coach John Blok heeft zijn team na een matige seizoenstart inmiddels goed op de rit. Scheveningen staat na negen ronden op de elfde plaats en heeft maar twee punten minder dan AFC dat met wisselende resultaten voor de dag komt. Zo werd er o.a. uit van Spakenburg met 0-2 gewonnen, maar ook drie keer dik verloren. Vooral de 5-1 nederlaag vorige week in Groesbeek tegen De Treffers kwam hard aan. Hopelijk gaat het vandaag een stuk beter tegen Scheveningen, dat onlangs wel met 5-0 van De Treffers wist te winnen. Een makkie zal het dan ook zeker niet worden. De punten zijn vandaag zeer welkom. In ieder geval mag de achterstand op koploper Spakenburg en runner up Quick Boys niet te groot worden.

Als de teams onder leiding van scheidsrechter Tim Visser hun opwachting maken zien we dat bij Scheveningen sprake is van één wijziging ten opzichte van de opstelling tegen HFC een week eerder: Barry Rog staat dit keer in de basis, Virgil Tjin Asoe begint op de bank. Bij AFC is sprake van meer mutaties in vergelijking met de opstelling tegen De Treffers: Oussama Siali en Glawdwin Curiel beginnen op de bank, Gevero Markiet is door een rode kaart bij de Treffers een paar weken geschorst. In plaats van deze spelers hebben Splinter de Mooij, Melvin Platje en Tim Linthorst een basisplaats. Voor Splinter is dat voor het eerst dit seizoen na enkele invalbeurten, prima de luxe!

Als de bal onder een lekker herfstzonnetje gaat rollen en de overdekte tribune redelijk is volgelopen schiet AFC uit de startblokken. We hoeven niet lang te wachten op de eerste grote kans als Melvin Platje een diepe bal verlengt op Raily Ignacio: alleen voor de keeper komt onze topscorer aller tijden een teenlengte tekort. Ontzettend jammer! Er komen meer mogelijkheden, waarbij Melvin vaak betrokken is. De mooiste aanval in de eerste helft begint bij Splinter en komt via Matthijs Jesse, Melvin, Julian van der Greft tenslotte bij Raily die naast kopt. Maar ook de pass van Milan Hoek op Melvin mag er zijn. Helaas gaat de vlag van de scheidsrechter wegens buitenspel omhoog. Ook Raily staat een keer in mooie positie buitenspel. Alles bij een elkaar is AFC wel aan een doelpunt toe, maar gedurende de eerste helft zakt het tempo, wordt het spel rommeliger. Dat heeft ook te maken met Scheveningen dat veel spelers achter de bal houdt en onze aanvallers weinig ruimte gunt. Ondertussen loeren de Schollekoppen op een counter en zijn soms gevaarlijk dicht in de buurt van Gijs van Zetten. Het is oppassen geblazen voor onze defensie, waarin Tim Linthorst een hoofdrol opeist. Vlak voor rust valt Barry Rog uit bij Scheveningen met een op het oog zware spierblessure. Gelukkig constateert onze dokter Bas Pijnenburg dat het meevalt. Wat is het toch fantastisch dat een orthopeed deel uitmaakt van ons medisch team. Nog even wordt tot de theepauze doorgespeeld en is Melvin een fractie te laat op een dieptepass van Milan. Keeper Sven van der Maaten behoedt Scheveningen met de nodige moed voor een achterstand. Het is 0-0 als de scheidsrechter een eind maakt aan de eerste helft. Er kan, zoveel is duidelijk, in het tweede bedrijf nog van alles gebeuren.

De tweede helft begint meteen spectaculair. De Schollekoppen kiezen voor de aanval, de ene na de andere voorzet draait gevaarlijk het strafschopgebied in. Gijs van Zetten en Tim Linthorst weten nog een doelpunt te voorkomen, maar in de 49e minuut is het toch raak als de gevaarlijke spits Delano Gouda, vorig jaar nog spelend bij de beloften van Jong Sparta, de bal in het net kopt na een fraai indraaiende bal van Kevin Gomez-Nieto. 0-1 dus, maar twee minuten later is het gelukkig weer gelijk als een loepzuivere voorzet van Melvin door Raily in de verste hoek wordt getikt. Een erg mooie goal! De wedstrijd is volledig ontbrand en we mogen niet klagen dat Julian Markvoort Beke in vrijstaande positie de bal recht in de handen van Gijs schiet. De anders zo gevaarlijk spits Mike de Niet laat zich even zien met een kopbal die van dichtbij over de lat vliegt. AFC valt als het even kan ook aan en Splinter meldt zich steeds meer aan het front. Het is een sportieve wedstrijd, maar het gaat er soms fel aan toe. Zo ook in een duel tussen Tim Linthorst en Delano Gouda, waarbij Tim door een schouderblessure het veld moet verlaten. Een flinke defensieve streep door de rekening, want Gevero Markiet én Guus van Weerdenburg zijn niet beschikbaar om de goed spelende Tim te vervangen. Gelukkig hebben we Dalian Maatsen nog en die gaat verder in het hart van de defensie spelen. Trainer/coach Benno Nihom brengt in de 69e minuut  Djuric Ascencion, Mitch van Kempen en Gladwin Curiel die Tim, Melvin en Splinter vervangen. Hoe pakt dit alles uit in het laatste kwart van de wedstrijd?

Het is sowieso ontzettend spannend en dat heeft alles te maken met de spelopvatting van beide teams. Niet meer de bal eindeloos rondspelen, weer eens terug op de keeper, maar snel naar voren, met de nodige speler voor de bal. Natuurlijk wel met alle risico’s van dien. De kansen en mogelijkheden rijgen zich aaneen. Eerst mag Dalian net buiten het strafschopgebied van Scheveningen aanleggen na een overtreding op Matthijs, de bal vliegt helaas in de goed gemetselde muur. Even later mag Dalian  het weer proberen, nu van wat grotere afstand. De bal knalt in het gezicht van Jari de Jong, die gelukkig na een behandeling op het veld verder kan. Maar ook de Schollekoppen laten zich gelden en nemen geen genoegen met een gelijkspel. Gouda krijgt nog een enorme kans en even later is Jordy Stroker heel dicht bij een doelpunt. Die treffer blijft The Reds gelukkig bespaart. AFC dringt in de slotfase aan. De komst van Darren Maatsen geeft nieuwe dynamiek. Ook Mitch valt op met een aantal voortreffelijke voorzetten van de linkerkant. Pal voor tijd lijkt AFC dan  toch nog de zege te grijpen na een wonderschone passeerbeweging van Oussama Siali op de achterlijn (zie de TV-samenvatting). Helaas is zijn voorzet op de vrijstaande Djuric van iets mindere kwaliteit en kan de inzet van Djuric daardoor nog geblokt worden. Niet veel later fluit scheidsrechter Tim Visser voor het laatst en is de 1-1 eindstand van deze aantrekkelijke wedstrijd, waarin weer jong talent een kans kreeg, een feit.

Door dit gelijke spel zakt ons aller eerste een beetje op de ranglijst en is de achterstand op de kopgroep met Spakenburg, De Treffers en Quick Boys wat groter geworden. Gelukkig is de competitie nog lang en valt er nog veel te repareren.

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Julian van der Greft, Dalian Maatsen, Tim Linthorst (69’ Djuric Ascension), Cody Claver, ©Milan Hoek, Noa Benninga (84’ Darren Maatsen), Splinter de Mooij (69’ Gladwin Curiel), Melvin Platje (69’ Mitch van Kempen), Raily Ignacio en Matthijs Jesse (69’ Oussama Siali).

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV met interviews en enkel samenvatting  klik hier

Voor foto’s klik hier