AFC - Rijnsburgse Boys verslag

AFC MORST OOK PUNTEN TEGEN RIJNSBURGSE BOYS

The Reds hebben weer gelijkgespeeld tegen de Uien. Eerder dit seizoen werd het 1-1 in Rijnsburg in een gelijk opgaande wedstrijd. Op sportpark Genoeg Genoeg werd het vandaag ook 1-1, een uitslag die beslist niet overeenkwam met de verhoudingen in het veld. Vooral in de eerste helft grossierde AFC in kansen en mogelijkheden en mocht Rijnsburgse Boys van geluk spreken dat het na 45 minuten maar 1-0 stond door een trefzekere kopbal van Marciano Mengerink. Pas laat in de wedstrijd kwam de geel-zwarte aanval op stoom en dat resulteerde in een fortuinlijk doelpunt van Steff van Rooijen. In de slotfase voorkwamen beide keepers een hogere einduitslag.

Vandaag spelen we op paaszaterdag thuis tegen Rijnsburgse Boys, een aantrekkelijke tegenstander, die het afgelopen seizoen nog bijna kampioen werd. Dit seizoen gaat het een stuk minder met ongeveer dezelfde selectie. Wél met een andere trainer, Martijn Lagendijk, die door de tegenvallende resultaten al snel het veld moest ruimen. Zijn assistenten Hein Leliveld en Jeffrey Jongeneelen (we kennen hem nog als veel scorende rechtsbuiten van RBB) nemen nu tot het eind van het seizoen de technische honneurs waar. De Uien staan na 26 wedstrijden op een twaalfde plaats. Met 34 punten, 16 punten meer dan de nummer zestien Excelsior Maassluis, degraderen is dus geen issue in Rijnsburg. Maar daar is alles dan ook mee gezegd, want de verwachtingen waren aan het begin van dit seizoen natuurlijk een stuk hoger. Voor AFC geldt ongeveer hetzelfde verhaal. Vorig seizoen bijna kampioen, dit seizoen, met een bijna identieke ploeg, zit er niet veel meer dan een plek in de middenmoot. AFC staat maar één plaats hoger dan RBB en The Reds hebben maar vier punten meer dan de geel-zwarten. Ook bij AFC wisselen goede en minder goede uitslagen elkaar regelmatig af. Bovendien spelen onze jongens ook veel gelijk en dat schiet qua punten natuurlijk niet veel op. De laatste twee wedstrijden tegen Scheveningen en De Treffers werd het 1-1, uit tegen RBB eerder dit seizoen ook, hopelijk kunnen we vandaag weer eens een spetterende zege vieren.

Kijkend naar de opstellingen missen we bij onze gasten vooral de snelle vleugelspits Delano Asante. Hij is geblesseerd. Ondanks een flirt met Quick Boys zal hij ook volgend seizoen actief zijn in Rijnsburg. Dat geldt overigens niet voor topscorer Fuhrghill Zeldenrust die een divisie lager gaat spelen bij VV Capelle. Vandaag is hij er nog wel bij, oppassen geblazen! Dat geldt ook voor spits Dani van der Moot, die nog niet zo lang geleden drie keer op Goed Genoeg scoorde voor de Uien en voor Jeroen Spruijt, de aanvallende en veel bepalende middenvelder van de geel-zwarten. Bij AFC is weer eens sprake van een flinke ziekenboeg met o.a. Noa Benninga, Gladwin Curiel, Joël Tillema en Guus van Weerdenburg op de tribune. Gelukkig is Tim Linthorst weer fit en maakt hij met Gevero Markiet en Dalian Maatsen deel uit van het ongetwijfeld solide hart van de AFC-defensie. De tweemans voorhoede bestaat, zoals de laatste weken gebruikelijk, uit Soufiane Hetli en Marciano Mengerink, in de rug krachtig gesteund door Splinter de Mooij.

Als de spelers op het veld in een cirkel staan is er een minuut stilte. De speelsters van onze vrouwenteams vormen een lange rij. Louise van Nimwegen, speelster van vrouwen 2 is afgelopen week overleden. Het is even heel erg stil op ons sportpark. Terwijl een prachtige foto van Louise wordt getoond op het scorebord gaan onze gedachten uit naar de familie en vrienden van Louise, het is ontzettend verdrietig en maakt heel veel betrekkelijk.

Hierna fluit scheidsrechter Sander de Brito Roque de wedstrijd op gang. Het eerste kwartier tasten de ploegen elkaar een beetje af, de passing is nog niet je dat. Langzamerhand pakt AFC het initiatief en lopen de Uien een beetje achter de feiten aan. De eerste mogelijkheid is er na 20 minuten voor Sofiane Hetli, die na een mooie aanval op de rechterflank een voorzet van Mitch van Kempen op de slof neemt. De knal van Souf wordt knap gesmoord door de Rijnsburgse captain Bram Ros. Niet veel later tikt keeper Wesley Zonneveld een schuiver van Splinter Mooij katachtig uit de hoek na een mooi aangesneden vrije trap van onze captain Milan Hoek. Het spel is op de wagen, een AFC-doelpunt hangt in de lucht. Na een fout bij het uitverdedigen van RBB kan Soufiane de openingstreffers laten aantekenen maar hij loopt zich vast. Vlak daarna zet Cody Claver Soufiane alleen voor de keeper, maar de bal vliegt via Zonneveld hoog naast het doel. Dan is het in de 28e minuut toch raak als een lange, kromme bal van Julian van der Greft door Marciano fraai in het doel wordt gekopt. Nog ruim een kwartier te gaan tot de rust en het blijft kansen regenen. Cody op links en Mitch op rechts voorzien onze aanval van de nodige munitie maar het lukt maar niet om keeper Zonneveld nog een keer te passeren. En als het wel een keer lukt haalt Daan Walraven de bal van Soufiane op spectaculaire wijze in de 45e minuut van de doellijn. Het is nog steeds 1-0 als de scheidsrechter een eind maakt aan de eerste helft. ‘Vriend en vijand’ zijn het er in de rust over eens dat AFC minstens met 4-0 voor had moeten staan. Dat was een week eerder ook het geval op Houtrust tegen Scheveningen. Toen werd het in de 95e minuut nog 1-1 door een penalty. Die gang van zaken moeten we vandaag beslist zien te vermijden!

Na de thee verandert er in eerste instantie maar weinig aan het spelbeeld. Onze jongens zijn heer en meester op het middenveld en combineren erop los. Helaas wordt nu ook niet goed omgesprongen met de kansen. Marciano weet niet te profiteren van een fout in de geel-zwarte defensie en een schot van Soufiane belandt net aan de verkeerde kant van de paal. Natuurlijk probeert RBB de bakens te verzetten en wisselt erop los. Het leidt langzamerhand tot meer offensieve daden van de Uien en in de 67e minuut doet Zeldenrust voor het eerst van zich spreken met een lange rush die eindigt met een gevaarlijk schot van de linksbuiten, dat net naast gaat. Ook AFC gaat wisselen voor het laatste bedrijf. Eerst komt Wessel Been in het veld voor Marciano, en daarna Djuric Ascenscion voor Julian. Djuric is welbekend in Rijnsburg, waar hij in de gouden jaren 2005 t/m 2009 speelde met drie zaterdagkampioenschappen en een Algemene titel bij de zaterdagamateurs.

De wedstrijd is met nog een klein kwartier te gaan meer in evenwicht en in de 79e minuut is het raak voor de geel-zwarten na een snelle counter via Nico Klaver. Zijn harde schot wordt gekeerd door Gijs van Zetten. De terugspringende bal wordt door invaller Steff van Rooijen in de hoek gekopt. Beslist houdbaar die kopbal, maar Gijs glijdt ongelukkigerwijs uit op gladde kunstgras en de bal huppelt zo het net in. 1-1, we zijn er weer ingetuind. Of zijn er nog mogelijkheden? Benno Nihom wisselt in de slotminuten nog drie keer, waaronder Matthijs Jesse die voor Tim Linthorst in het veld komt. Ook collega Hein Leliveld brengt nog wat verse krachten in het veld en beide teams gaan vol overtuiging voor de volle buit. De geel-zwarten zijn in de laatste minuten heel dichtbij de drie punten na een mooie, door Zeldenrust en Van Rooijen opgezette aanval die fraai wordt afgerond door Bram de Bruin. Maar de halfvolley wordt door Gijs met een katachtige reactie gekeerd. Even later staat onze keeper op de goede plek als Bram Ros een corner van dichtbij in zijn handen kopt. 1-2 wordt het dus niet, maar 2-1 ook niet omdat Wesley Zonneveld in de 93e minuut doet wat hij al de hele wedstrijd doet: fantastisch keepen. De door Splinter de Mooi opgezette aanval bereikt via Matthijs Jesse Wessel Been die de bal precies in de hoek mikt. Met een flitsende reactie tikt Zonneveld de bal uit het doel. Chapeau! Niet veel later fluit de zoals altijd uitstekend fluitende scheidsrechter De Brito Roque voor het laatst en eindigt de wedstrijd met een 1-1 gelijkspel.

Na afloop is er hier en daar wat gemopper op ons aller eerste. ‘Als we zo blijven spelen krijgen we het we het volgend seizoen heel moeilijk!‘ Uw scribent denkt daar anders over, ook al stelt de productiviteit de laatste weken wat teleur. Ook tegen Rijnsburgse Boys speelden onze jongens een goede wedstrijd en dat resulteerde in heel wat kansen en mogelijkheden. Dat biedt meer dan voldoende perspectief voor een zonnige toekomst, te beginnen aanstaande zaterdag (?) tegen onze zondagse vrienden van HFC. Aan de Spanjaardslaan gaan we voor de eerste uitzege op de Haarlemmers ‘ever’, waarom niet?

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Tim Linthorst (87’ Matthijs Jesse), Mitch van Kempen, © Milan Hoek, Julian van der Greft (78’ Djuric Ascencion), Cody Claver (87’ Sven Ederveen), Splinter de Mooi, Marciano Mengerink (72’ Wessel Been), en Soufiane Hetli (87’ Melvin Platje).

Voor de TV samenvatting klik hier

Voor het interessante interview met Benno Nihom klik hier

Voor foto’s klik hier