AFC - Rijnsburgse Boys voorbeschouwing

PRODUCTIEVER AFC GAAT VOOR EEN MOOI RESULTAAT TEGEN RIJNSBURGSE BOYS

Zaterdag komen de Uien op bezoek. Een opmerkelijke bijnaam voor een opmerkelijke vereniging. Rijnsburgse Boys (RBB) timmert al jarenlang met veel succes aan de weg van het zaterdagvoetbal, speelde vorig seizoen desondanks in de Derde Divisie, maar promoveerde na twee bloedstollende duels tegen SV Spakenburg naar de Tweede Divisie. Dit seizoen gaat het de Uien redelijk voor de wind, hoewel de resultaten wel een grillig beeld laten zien. Na de openingswinst tegen Barendrecht moest de ploeg van trainer Pieter Mulders, die verrassenderwijs aan het eind van dit seizoen plaats maakt voor Wilfred van Leeuwen van FC Eindhoven, lang wachten op een nieuwe zege. Maar daarna was het goed raak, want tot de winterstop werden er van de tien wedstrijden negen (!) gewonnen. Alleen De Dijk gooide roet in het eten, door in Rijnsburg met 2-4 te winnen. Na de winterstop gaat het een stuk minder. De geel-zwarten speelden thuis gelijk tegen Kon. HFC (1-1), verloren thuis van HHC Hardenberg (1-6!), verloren uit van VVSB (3-1) en verloren weer in Rijnsburg van Kozakken Boys (0-2).

Door de schitterende  reeks voor de winterstop staan de Boys uit Rijnsburg desondanks op een veilige zevende plaats met 32 punten. In  een grote middengroep die wordt aangevoerd door het ontketende HHC Hardenberg met 33 punten en wordt ‘afgesloten’ door IJsselmeervogels met 26 punten op een twaalfde plaats. Opvallend is verder dat de Uien het buiten Rijnsburg zeker zo goed doen als op thuisbasis Middelmors. Mooie zeges werden behaald in Werkendam op Kozakken Boys en op HHC in Hardenberg. De grote steun van het supporterslegioen zal hierbij geholpen hebben.  Aanstaande zaterdag komen de ongetwijfeld in geel-zwart gehulde supporters per boot. Een bijzonder initiatief van de HKR, de Harde Kern Rijnsburg. Alles wordt uit de kast gehaald voor een mooi resultaat in Amsterdam!

Achter al deze statistiek gaat een sterke spelersgroep schuil. Zo heeft RBB het oude VVSB-duo  Serbony-Parami in de gelederen. Giovalli Serbony, neef van Raily Ignacio, is een levensgevaarlijke centrumspits die bij verschillende clubs gescoord heeft tegen AFC.  Maikey Parami, door het bekeravontuur van VVSB even wereldberoemd, is  ook een snelle, productieve aanvaller. Parami maakte in de thuiswedstrijd tegen AFC op 11 november 2017 de enige goal. Dit op aangeven van Jeffrey Jongeneelen, die vorig seizoen  door het Leidsch Dagblad werd gehuldigd als amateurvoetballer van het jaar. Maar RBB heeft nog meer opvallende spelers. Zo kwam Carlos Opoku over van Kon. HFC. De boomlange vedette speelt in Rijnsburg vaak op het middenveld, in tegenstelling tot in Haarlem waar hij in het centrum van de defensie stond geposteerd. De doelpunten van RBB worden dit seizoen vooral door middenvelders gemaakt. Joël Tillema maakte er negen en Wesley Goeman zes.

In totaal scoorden de Uien 33 goals en dat zijn 15 meer dan de 18 doelpunten van The Reds. AFC kende een zeer zwakke eerste helft van de competitie, waardoor 2017 werd afgesloten als rode lantaarn drager met maar elf punten.. Gelukkig was de start in 2018 veel beter. Tegen Excelsior Maassluis werd thuis met 1-1 gelijkgespeeld en met 2-0 gewonnen van IJsselmeervogels. Daarna werd in Groesbeek met 0-2 gewonnen van De Treffers. In de Betuwe werd onlangs tegen FC Lienden heel ongelukkig met 3-2 verloren. In de ‘dying seconds’ vloog de bal nog in het AFC-doel, maar het had ook andersom kunnen zijn. De ploeg van André Wetzel kwam ook in Lienden goed voor de dag, stond een kwartier voor tijd nog voor met 1-2, maar miste een beetje mazzel voor een beter resultaat. Belangrijk is dat AFC het doel weer weet te vinden. In 2017 werd in totaal maar elf keer gescoord, in 2018 staat de teller inmiddels op zeven. Ongetwijfeld heeft de tussentijdse komst van Raily Ignacio deze gang van zaken positief beïnvloed. Geen verrassing voor RBB, want Raily speelde enkele seizoenen met veel succes in Rijnsburg.

Wat gaat het zaterdag worden? De ploegen zullen elkaar waarschijnlijk niet veel ontlopen. In Rijnsburg werd het eerder dit seizoen een heel spannende wedstrijd met wisselende kansen. Vooral in het begin en aan het eind van de wedstrijd waren enkele enorme kansen niet besteed aan The Reds. Maar ook de Uien waren niet op schot. Tillema, Van Ooijen en Jongeneelen schoten naast of hoog over of vonden keeper Patrick Zonneveld op hun weg. In de 63e minuut besliste Parami de wedstrijd met een bekeken stift. Spannend zal het dus nu ook weer worden, hopelijk dit keer wel met Amsterdamse doelpunten. Hoewel RBB met Richard van Nieuwkoop over een uitstekende keeper beschikt biedt het aantal tegengoals van de Uien toch wel enig perspectief. Tot nu moest Van Nieuwkoop 39 keer de bal uit het net halen. Alleen Jong Sparta, De Dijk TEC en Achilles’29 incasseerden meer doelpunten. Patrick Zonneveld en Joey Potveer werden in totaal 34 keer gepasseerd. Hopelijk toont AFC weer de goede vorm die hard nodig is om uit de gevarenzone te komen. Een zege op Rijnsburgse Boys zou een mooie stap in die richting zijn. Succes!

MvdW