AFC - RBB voorbeschouwing

AFC STAAT THUIS SUPER SCHERP AAN DE START TEGEN RIJNSBURGSE BOYS

Aanstaande zaterdag komt Rijnsburgse Boys op bezoek. De Uien zijn dit seizoen minder op dreef dan verwacht mocht worden op grond van de uitstekende resultaten in het afgelopen seizoen en het gegeven dat de geel-zwarten met ongeveer dezelfde ploeg spelen, die vorig seizoen op een tweede plaats eindigde. Voor AFC geldt precies hetzelfde. Een prachtig seizoen, waarin het kampioenschap lange tijd lonkte, gevolgd door een seizoen waarin de resultaten tot op heden een beetje tegenvallen. De Uien staan na 26 wedstrijden twaalfde, The Reds staan met vier punten meer een plaats hoger. Opvallend is verder dat Rijnsburgse Boys en AFC het in 2024 tot nog toe beter doen dan in de maanden ervoor. Dat biedt perspectief voor de komende acht wedstrijden. Mogelijk hebben de geel-zwarten de beste papieren, want buitenshuis worden meer punten gehaald dan op het vroeger zo gevreesde sportpark Middelmors. Ook ons aller eerste is dit seizoen buiten Mokum succesvoller dan op sportpark Goed Genoeg. Tijd dus om het thuispubliek meer te verwennen!

Op het natuurgras van Middelmors speelden Rijnsburgse Boys en AFC eerder dit seizoen met 1-1 gelijk. Op 28 oktober jl. schoten de Uien uit de startblokken maar na een minuut of twintig was de wedstrijd in evenwicht. Na rust vielen de doelpunten van Raily Ignacio en Roderick Gielisse al snel en gingen The Reds in het laatste kwart op zoek naar de winst. Die kwam er dus niet. Raily en Splinter de Mooij hadden allebei twee keer de winnende goal op de spreekwoordelijke schoen, maar de bal wilde er maar niet in, mede door het uitstekende keeperswerk van Wesley Zonneveld. (zie TV-samenvatting)
Een week later, na de verloren derby tegen Katwijk, nam RBB afscheid van trainer Martijn Lagendijk, die als opvolger van Henk Wisman, nog maar net aan het roer stond bij De Uien. De assistenten Hein Lelieveld en Jeffrey Jongeneelen hebben de taak van Lagendijk voor de rest van dit seizoen overgenomen. Volgend seizoen staat René van der Kooij voor de groep. Van der Kooij was maar liefst dertien jaar actief bij de jeugd en het eerste van USV Hercules en mag dus na het gigantische succes in de beker, met als hoogtepunt de uitschakeling van Ajax, in de Tweede Divisie aan het werk. Van der Kooij zal het wel moeten doen zonder sterspeler Fuhrgill Zeldenrust. De trefzekere linksbuiten speelt volgend seizoen bij VV Capelle. Bijna was ook de watervlugge rechtsbuiten Delano Asante vertrokken, maar de transfer naar dorpsgenoot Quick Boys ging uiteindelijk niet door. Naast Asante, blijven ook de sterkhouders Jeroen Spruijt (aanvallende middenvelder) en Dani van der Moot (de gevaarlijke centrumspits) RBB trouw.  Dat geldt ook voor de 34-jarige rechtsback Roderick Gielisse, die na een profcarrière bij ADO Den Haag, FC Dordrecht en Sparta Rotterdam, sinds 2015 het geel-zwarte shirt van de Uien draagt én voor de middenvelder Bram Ros, die vorig seizoen de Gouden Ui ontving als beste speler van Rijnsburgse Boys.

Bij AFC is er geen trainerswissel. Benno Nihom zal ook volgend seizoen voor de groep staan, die naar verwachting niet heel veel zal wijzigen. Wel is Raily Ignacio al in de winterstop vertrokken naar Kozakken Boys, dat in degradatiegevaar verkeert. Raily speelde vanaf 2018 met veel succes voor The Reds en scoorde erop los. Dat deed hij in de periode 2013 – 2016 ook al bij Rijnsburgse Boys. Op de topscorerslijst aller tijden van RBB staat Raily vijfde, samen met Joël Tillema, die daar ook 65 (!) doelpunten maakte. In Rijnsburg werd Joël in de periode 2015-2020 getransformeerd tot aanvallende middenvelder, met succes dus! Sinds 2020 komt Joël uit voor AFC. Helaas heeft hij al een tijd niet kunnen spelen vanwege een zware blessure. Het goede nieuws is dat Joël inmiddels voor zijn rentree staat. Hopelijk kan hij dit seizoen nog wat wedstrijden spelen. Als we het over spelers hebben die voor RBB én AFC hebben gespeeld mogen we ‘onze’ Djuric Ascencion beslist niet vergeten. Djuric, inmiddels 41 jaar jong, speelde in de periode 2005-2009 met veel succes in Rijnsburg. Met de Uien werd hij drie keer kampioen in de Hoofdklasse en in 2009 Algemeen zaterdagkampioen. Sinds 2019 speelt Djuric weer (in seizoen 2003-2004 ook) in ons aller eerste en is iedereen nog steeds onder de indruk van zijn technische bagage, spelinzicht en fitheid.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden? Wie het weet mag het zeggen. De laatste vijf wedstrijden leverden de Uien slechts zes punten op. De thuiswinst op koploper Spakenburg op 9 maart was wel een hoogtepunt. Na een 1-0 ruststand door een doelpunt van Fuhrgill Zeldenrust, sloeg in het tweede bedrijf de vlam in de pan. In de 93e minuut was Daan Waalraven tenslotte de matchwinner. Na deze fraaie zege werden de twee daaropvolgende thuiswedstrijden tegen Jong Sparta en HFC door RBB verloren met resp. 1-4 en 0-2. Een flinke domper dus op de feestvreugde.
De laatste vijf wedstrijden voor The Reds leverden acht punten op. Hoogtepunt was de klinkende 2-5 overwinning in Katwijk op Quick Boys. De laatste twee wedstrijden tegen De Treffers en Scheveningen eindigden in een 1-1 gelijk spel. Vooral tegen de Schollekoppen ontbrak het AFC aan scherpte om het veldoverwicht om te zetten in een overwinning. Wanneer we tenslotte nog even kijken naar de onderlinge resultaten dan zien we dat Rijnsburgse Boys en AFC elf keer tegen elkaar speelden in de Tweede Divisie: zes keer wonnen The Reds, drie keer de Uien en twee keer werd het gelijk. Op sportpark Goed Genoeg won AFC het afgelopen seizoen met 2-0 (o.g. Dennis van der Plas, doelpunt Splinter de Mooij vlak voor tijd). We herinneren ons ook de wedstrijd op 8 februari 2020. Toen werd het maar liefst 6-3 voor ons aller eerste.  (TV-samenvatting). Voor herhaling vatbaar. Succes!

MvdW