AFC - Rijnsburgse Boys voorbeschouwing

SLAAT DE HKR WEER TOE? RIJNSBURGSE BOYS EN AFC WACHT EEN SPANNEND DUEL

Zaterdag gaat de ruim 40 kilometer lange reis naar Rijnsburg, waar we op het mooie sportpark Middelmors Rijnsburgse Boys treffen. De geel-zwarten spelen sinds het seizoen 2017-2018 in de Tweede Divisie. Het eerste seizoen werd dus gemist, nadat GVVV te sterk bleek in een beslissingsduel. Een jaar later lukte het wel via de play-offs ten koste van o.a. Spakenburg. Inmiddels spelen de Uien een vooraanstaande rol op het hoogste amateurniveau en zijn ze voor AFC vooral thuis lastig te verslaan. Dit met uitzondering van de wedstrijd op 3 november 2018 toen The Reds met 6-2 in Rijnsburg wisten te winnen. Een regionale site kopte dat de Boys met de billen bloot gingen. Een enigszins wonderlijke omschrijving want de streaker, waarvoor de wedstrijd een tijdje werd gestaakt, was ontegenzeggelijk van het vrouwelijk geslacht. Dit duel was in meer opzichten de moeite waard. Raily Ignacio speelde tegen zijn oude vereniging, waarvoor hij 3 seizoenen (2013-2016) uitkwam, de sterren van de hemel. Na zijn tweede doelpunt in de 75e minuut werd Raily door zijn trainer Uli Landvreugd een publiekwissel gegund. Het leverde de goalgetter een staande ovatie op van de Rijnsburgse supporters. De selectie van AFC telt nóg een speler die lang (2015-2020) en met veel succes bij RBB speelde: Joël Tillema. Samen met Raily maakte de aanvallende middenvelder 130 doelpunten in het geel-zwarte shirt. En om helemaal compleet te zijn: ook Djuric Ascension speelde langere tijd in Rijnsburg (2005-2009).

Terug naar het heden. De prestaties van Rijnsburgse Boys en AFC ontlopen elkaar niet zo heel veel. Na 9 wedstrijden staan The Reds op een tweede plaats met 17 punten, RBB heeft op een vijfde plaats twee punten minder. Koploper Katwijk is met 7 resp. 9 punten meer een beetje uit het zicht verdwenen. Het gaat aanstaande zaterdag dus tussen twee subtoppers die dit seizoen goed draaien, maar toch ook regelmatig punten morsen. De Uien doen het dit seizoen vooral thuis heel erg goed. De vier wedstrijden op sportpark Middelmors werden allemaal gewonnen. Ook die tegen plaatsgenoot Katwijk (Rijnsburg maakt onderdeel uit van de Gemeente Katwijk). De ploeg van Henk Wisman wist met 2-0 knap te winnen van het andere oranje. Spits Dani van der Moot scoorde op 11 september jl. beide doelpunten en daarmee was Rijnsburgse Boys meteen één van de titelfavorieten. Maar de uitslagen hierna waren nogal wisselvallig. De uitwedstrijden tegen HHC, IJsselmeervogels en die andere plaatsgenoot Quick Boys gingen verloren. In totaal wonnen de geel-zwarten vijf keer, viermaal werd verloren.

AFC leek na een stroeve seizoenstart de weg naar boven gevonden te hebben. De laatste wedstrijden tegen TEC, IJsselmeervogels, Kozakken Boys en Jong Sparta werden redelijk overtuigend gewonnen, de achterstand op koploper Katwijk was nog beperkt. Tegen Jong Volendam lag thuis de vijfde zege in het verschiet, maar het liep jammer genoeg heel anders. De beloften uit het vissersdorp beten flink van zich af en boekten al met al een verdiende zege. Een zeer teleurstellend resultaat voor de regerend amateurkampioen, en een flinke stap terug. Maar met nog 25 wedstrijden te gaan is het ambitieniveau nog steeds hoog. En dat zal bij Rijnsburgse Boys ongetwijfeld niet anders zijn.

Na een vrij herfstweekend konden de Uien en The Reds wel weer direct aan de bak in het kader van de KNVB-beker. Rijnsburgse Boys trof De Treffers, ook een subtopper in de Tweede Divisie. In Groesbeek werd het een spannende strijd die na 1-1 in de reguliere tijd (RBB scoorde door een kopbal van Masies Artien uit een corner) en 2-2 (RBB-goal van Fuhrgill Zeldenrust) in de verlenging tenslotte door strafschoppen beslist werd. De Treffers won die reeks met 6-5 en bereikte aldus na veel spanning de tweede ronde. Voor de Uien waren de druiven ongetwijfeld behoorlijk zuur, maar het in Groesbeek vertoonde spel biedt de ploeg van Henk Wisman zeker het nodige perspectief voor een goed competitievervolg.

AFC bekerde tegen oud-bekerwinnaar (2009) Heerenveen. Op een sfeervol sportpark Goed Genoeg nam de ploeg van trainer Uli Landvreugd al snel de leiding door een kopbal van Dalian Maatsen maar kon die voorsprong ondanks een aantal grote kansen niet uitbouwen. Ver in de tweede helft maakten de Friezen binnen drie minuten twee doelpunten en glipte een sensationele zege de AFC-spelers helaas door de vingers. Ook een enorme kans pal voor tijd werd niet benut door The Reds. Heerenveen met de hakken over de sloot dus verder in het bekertoernooi, voor AFC rest het gevoel van een gemiste kans maar zeker ook een mooie herinnering aan een prachtige voetbalavond.

Wat gaat het worden aanstaande zaterdagmiddag? In ieder geval een spannende wedstrijd want de teams doen niet veel voor elkaar onder. Wat betreft het resultaat van de zes competitiewedstrijden die RBB en AFC tegen elkaar speelden is er ook weinig verschil. Drie keer wonnen The Reds, één keer werd het gelijken  twee maal waren de geel-zwarten de baas. De meest recente wedstrijd eindigde in Amsterdam in een 6-3 zege voor de Reds. Het was tevens de laatste wedstrijd op het oude hoofdveld van AFC, waar op 8 februari 2020 met weemoed afscheid van werd genomen. Zaterdagmiddag is Rijnburgse Boys de gastheer. Op sportpark Middelmors kan het behoorlijk spoken, daar kan koploper Katwijk alles oververtellen. Maar AFC in de afgelopen jaren ook. Wat dat betreft staat ons het nodige te wachten. Of het moet weer een heel bijzondere wedstrijd worden zoals op 3 november 2018.  Benieuwd wat de HKR (Harde Kern Rijnsburgse Boys) én Raily nu weer voor ons in petto hebben. Succes!

MvdW