AFC - Rijnsburgse Boys voorbeschouwing

WINST OP RIJNSBURGSE BOYS ZOU PASSEND CADEAU ZIJN BIJ AFSCHEID HOOFDVELD

Komende zaterdag staat op Sportpark Goed Genoeg een zeer bijzondere wedstrijd op het programma. Zeer bijzonder, omdat met het duel AFC-Rijnsburgse Boys afscheid wordt genomen van het hoofdveld, dat vanaf 23 september 2007 voor AFC die functie met verve heeft vervuld. In de periode daarvoor lag het hoofdveld 150 meter oostwaarts op ons Sportpark dat in oktober 1962 in gebruik werd genomen. Het huidige hoofdveld, gelegen tussen het markante clubhuis en de schitterende overdekte zittribune, heeft AFC veel successen gebracht. Zo werd op het mooie natuurgras in 2010 het kampioenschap van de hoofdklasse A behaald en werd plaatsing voor de Topklasse op overtuigende wijze afgedwongen. In 2014 werd in de Topklasse het kampioenschap van Nederland behaald bij de Zondagamateurs en plaatste AFC zich in 2016 direct voor de Tweede Divisie. In het seizoen 2017-2018 werd AFC op de laatste competitiedag periodekampioen, zoals een seizoen later bleek de opstap naar het kampioenschap van de Tweede Divisie. Nog nooit had AFC zich in zijn lange geschiedenis gekroond tot beste amateurclub van Nederland. Op het hoofdveld werd dit na afloop van de kampioenswedstrijd tegen Scheveningen op 5 mei 2019 uitbundig gevierd.

Aan al die sportieve hoogtepunten op ons huidige hoofdveld en nog veel meer mooie herinneringen zullen we na komende zaterdag terugdenken als ons eerste zijn wedstrijden gaat spelen op een nieuw hoofdveld, dat onderdeel gaat uitmaken van een splinternieuw sportcomplex ‘next door’, dat in de tweede helft van 2020 in gebruik genomen wordt. De eerste wedstrijd van AFC op het nieuwe hoofdveld met kunstgras vindt al eerder plaats, en wel op zaterdag 29 februari as. tegen IJsselmeervogels. Over dit alles later veel meer, maar nu eerst alle aandacht voor de ongetwijfeld spannende wedstrijd tussen AFC en Rijnsburgse Boys (RBB), want de teams ontlopen elkaar dit seizoen niets. Na 20 wedstrijden staan The Reds en de Uien met hetzelfde aantal punten vijfde en zesde met een te verwaarlozen verschil in doelsaldo. Hoewel de achterstand op koploper HHC Hardenberg zes punten bedraagt is er met nog 14 wedstrijden te gaan nog veel mogelijk voor AFC én RBB, want de onderlinge verschillen in de top van de Tweede Divisie zijn klein, de onderlinge concurrentie is moordend. Er staat dus voor beide ploegen nog wel degelijk iets op het spel.  

Kijkend naar de recente resultaten zijn de teams van de trainers Henk Wisman en Ulrich Landvreugd behoorlijk succesvol in 2020. De Uien wisten drie van de vier wedstrijden te winnen van Jong Sparta (2-1), Excelsior Maassluis (4-3) en afgelopen zaterdag, niet zonder geluk, in een feestend Katwijk van Quick Boys (0-2). Uit tegen Noordwijk werd met 3-3 gelijk gespeeld. AFC speelde in 2020 drie keer. Twee keer werd gewonnen, in Maassluis van Excelsior met 2-3 en thuis van Spakenburg met 2-0. Tegen De Treffers werd het aan de De Boelelaan een 2-2 gelijkspel. De vooruit in Veenendaal tegen GVVV gespeelde wedstrijd (i.v.m. met het 125e verjaardagsfeest van AFC op 18 januari j.l.) werd op 19 oktober met 1-3 gewonnen. Per saldo ontlopen AFC en RBB elkaar dus ook in 2020 niets met 10 punten uit 4 duels.

Wat gaat het dus komende zaterdag worden? Afgelopen seizoen won AFC thuis met 2-0 van de geel-zwarten. Kenny Teijsse opende in de eerste helft de score, in de tweede helft besliste een eigen doelpunt van Masies Artien ongelukkigerwijs de wedstrijd. Dit seizoen waren de rollen in Rijnsburg omgekeerd. De Uien wonnen op eigen veld met 2-0 door messcherpe counters van Joël Tillema en Dani van der Moot. Maar wat miste AFC op 26 oktober 2019 een kansen, waaronder een penalty van Kenny Teijsse, die zachtjes langs de verkeerde paal rolde terwijl keeper Bradley van der Meer in de ander hoek lag.  De RBB-doelman had het die middag heel wat drukker dan zijn AFC-collega Patrick Zonneveld. Dat neemt zeker niet weg dat Henk Wisman over een sterke selectie beschikt, met de aanvallende middenvelders Jeffrey Jongeneelen en Joël Tillema als grote uitblinkers en met de gevaarlijke spits Dani van der Moot, die dit seizoen van FC Volendam overkwam en met 12 goals hoog in het topscorerklassement te vinden is. Verder vestigen ook de middenvelders Jordy Strooker en Marc Magan regelmatig de aandacht op zich. Zo scoorde Magan tegen Quik Boys op magistrale wijze de openingsgoal vlak voor tijd. Bijzonder is dat Tillema volgend seizoen het AFC-shirt zal dragen. Joël zal tegen zijn nieuwe club ongetwijfeld willen laten zien wat hij in huis heeft. Tegen al dit Rijnsburgese ‘geweld’ kan Ulrich Landvreugd zich weren met een sterk team, waarbij hij voor wat betreft de opstelling door de kleiner wordende ziekenboeg steeds meer opties heeft. Tegen Excelsior in Maassluis maakten Tim Linthorst en Yordi Teijsse pas later in de wedstrijd hun opwachting, dat kan tegen RBB geheel anders zijn. Hopelijk ligt komende zaterdag, mede door het thuisvoordeel, voor The Reds een zege in het verschiet. Het zou een prachtig afscheid zijn van het hoofdveld, waar we sinds 2007 zoveel voetbalplezier hebben beleefd. Succes!

MvdW

De wedstrijdbal en programmablad AFC-Thuis is aangeboden door Lou Hekster Agenturen 
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Thomas