AFC - Rijnsburgse Boys voorbeschouwing

AFC WIL TEGEN RIJNSBURSE BOYS DE WINNENDE DRAAD WEER OPPAKKEN

Zaterdag aanstaande ontmoeten we Rijnsburgse Boys op sportpark Goed Genoeg. De ploeg van trainer Wilfred van Leeuwen staat na 22 wedstrijden op een negende plaats met 32 punten. Na een sterke start ging het thuis op 3 november jl. helemaal mis tegen AFC, waarover later meer. Hierna wisten de Uien tot de winterstop geen wedstrijd meer te winnen. In 2019 kwamen de geel-zwarten weer op stoom en rukten ondanks dat de laatste twee wedstrijden tegen Kozakken Boys en Spakenburg verloren werden weer op naar het linker rijtje. AFC kende een ander competitieverloop. Voor de winterstop waren The Reds heel erg goed op dreef. Veel wedstrijden werden gewonnen met grote cijfers en 2018 werd na 16 wedstrijden als trotse koploper afgesloten met 38 punten en een doelsaldo van +29. 2019 verliep tot nog toe veel minder succesvol. De zeven wedstrijden leverden negen punten op. Het doelsaldo was nul. De laatste zege dateert van 2 februari jl. toen op het blauwe deel van de Westmaat met 2-1 werd gewonnen van Spakenburg. Daarna werd twee keer gelijk gespeeld, thuis met 0-0 tegen Kon. HFC en uit met 1-1 tegen De Treffers. Op 23 maart jl. werd met 4-2 in Hardenberg verloren van het altijd lastige HHC, in een duel waarin onze jongens na een 2-0 achterstand weer op gelijke hoogte kwamen, maar in het spannende slot toch nog ten onder gingen. Door de mindere reeks in 2019 zakte ons allereerste naar de tweede plaats en bedraagt de achterstand op koploper IJsselmeervogels met nog elf wedstrijden te gaan drie punten.

Geen man over boord dus, mits de draad van voor de winterstop weer kan worden opgepakt. Hopelijk staat onze aanval in de komende wedstrijden weer op scherp. Te beginnen tegen Rijnsburgse Boys, dat ongetwijfeld met gemengde gevoelens zal terugdenken aan het thuisduel tegen AFC. Wat een wedstrijd was dat! Op sportpark Middelmors startten de Uien ijzersterk. Joël Tillema en Jeffrey Jongeneelen gaven al direct hun visitekaartje af met een vlijmscherpe combinatie, maar de 100% kans die hieruit ontstaat werd door laatstgenoemde volkomen gemist. Even later brak Maikey Pirami, die we nog kennen van VVSB, op rechts knap door, maar zijn voorzet miste accuratesse. De geel-zwarten waren het eerste half uur duidelijk sterker, maar vergaten te scoren, AFC scoorde verrassenderwijs wel via een fraaie volley van Tim Linthorst. De wedstrijd kantelde toen een naakte dame, ingehuurd door de supportersclub van de thuisclub, sierlijk over het veld rende. Onze spelers werden hierdoor zo geïnspireerd dat de eerste helft eindigde met een 0-3 stand op het scorebord. Na de thee was AFC heer en meester en werd het uiteindelijk 2-6. Hierbij eiste Raily Ignacio de hoofdrol op. Een beetje voor eigen publiek, want hij kende in Rijnsburg drie succesvolle jaren, waar hij in 76 competitiewedstrijden 65 keer scoorde. Tegen zijn oude club maakte Raily er twee en was bij verschillende andere goals nauw betrokken. Een warm applaus van het sportieve publiek viel hem terecht ten deel. Aan de kant van RBB vestigde invaller Frank Tervoert de aandacht op zich met twee scores. Kennelijk niet genoeg, want hij maakte in januari de overstap naar VVSB.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden? AFC zal er ongetwijfeld alles aan doen om weer in het winnende spoor terecht te komen.  De eerste zeven thuiswedstrijden werden glansrijk gewonnen, in de periode daarna werd drie keer gelijk gespeeld (Katwijk, Kozakken Boys en HFC) en direct na de winterstop zeer onfortuinlijk verloren van IJsselmeervogels. Het wordt dus tijd voor een nieuwe reeks zeges en dat zou met onze gevaarlijke aanval moeten kunnen lukken. Raily Ignacio en de gebroeders Teijsse maakten tot nu toe 39 goals. Hopelijk kunnen ook andere spelers in deze belangrijke competitiefase regelmatig het net vinden. In de winterstop werd de AFC-selectie nog met enkele spelers uitgebreid. Verdediger Cody Claver kwam over van Cambuur, aanvaller Vincent Weijl, ooit begonnen in de jeugd bij AFC, keerde terug op het oude nest na een ongekende voetbalcarrière ‘all over the world’. Onlangs werd ook verdediger Dalian Maatsen, die tot voor kort uitkwam voor het Deense Vendsyssel FF, toegevoegd.     

Uiteraard zullen de geel-zwarten ook hun beste beentje willen voorzetten. Wilfried van Leeuwen beschikt over een sterke selectie, dit ondanks het vertrek van Tervoert naar VVSB en het stoppen van bekerheld Parami in december die het voetbal op dit niveau niet meer kon combineren met zijn studie en werk. Parami scoorde in 2016 voor VVSB in de kwartfinale tegen FC Den Bosch de winnende treffer en haalde toen vooral als HEMA-stagiair de pers. Het vertrek van deze aanvallers werd gecompenseerd door de tussentijdse komst van Furhgill Zeldenrust (hij maakte de overstap van Helmond Sport) en Jeroen Meefout (San Diego State Aztecs). Zeldenrust scoorde al drie keer, Meefout eenmaal. Topscorer bij de Uien is Tillema met negen doelpunten. De altijd gevaarlijke Jongeneelen maakte er tot nog toe vijf, net als Jeroen Spruijt die dit seizoen met succes de overstap maakte van Westlandia. Over de productiviteit van zijn ploeg heeft Van Leeuwen heel weinig te klagen, want met 49 goals staan de geelzwarten na AFC (57) en IJsselmeervogels op een derde plaats. Meer zorgen zal hij hebben over zijn defensie, want met 51 doelpunten tegen deden alleen Barendrecht (56) Lienden (62) en VVSB (67) het slechter. De vraag is dus of Rijnsburgse Boys weer in een 3-5-2 formatie zal aantreden zoals in de laatste wedstrijden tegen Kozakken Boys en Spakenburg. In beide duels waren de geel-zwarten beslist niet de mindere, maar gingen de punten toch naar de tegenstander. In Rijnsburg hoopt men dat scenario aanstaande zaterdag te voorkomen, o.a. door hun voormalige spits Raily Ignacio aan banden te leggen. Of dat genoeg zal zijn hangt ook af van de vraag of de supportersclub van de Uien het dit keer bij geel-zwarte confetti zal laten. We gaan het allemaal graag zien op sportpark Goed Genoeg. Succes!

MvdW