AFC - Rijnsburgse Boys met verslag

Malcolm Esajas bekroont invalbeurt met gelijkmaker tegen Rijnsburgse Boys

Op een zonnig Sportpark Goed Genoeg deelden AFC en Rijnsburgse Boys de punten in een spannende wedstrijd. In de eerste helft waren The Reds iets gevaarlijker, na rust waren de rollen omgedraaid. Laat in de wedstrijd kwamen de Uien op voorsprong na een loopactie van uitblinker Joël Tillema, waarna invaller Malcolm Esajas de ploegen vlak voor het eindsignaal toch nog op een gelijke hoogte bracht. Door dit gelijke spel blijft AFC staan op de zestiende plaats. Volgende week staat op Spangen de belangrijke wedstrijd tegen concurrent Jong Sparta op het programma.

Vandaag komt Rijnsburgse Boys op bezoek. Een deel van de supporters is met de boot (!) gekomen en heeft zich onder luid gezang geposteerd achter het doel van keeper Joey Potveer, die de geblesseerde Patrick Zonneveld vervangt. De Harde Kern Rijnsburg (HKR) is goed bezig, maar het loopt een beetje uit de hand als het doelgebied bezaaid wordt met geel-zwarte confetti en ook vuurwerk tot ontploffing wordt gebracht. Gelukkig hebben we dan nog Hassan achter de hand die met een bladblazer de confetti vakkundig van het veld verwijderd. Consequentie is wel dat de wedstrijd tien minuten te laat begint. Met twee ploegen die enkele spelers missen door blessures. Bij RBB doet Jeffrey Jongeneelen niet mee en die was bij de heenwedstrijd in Rijnsburg de uitblinker bij de geel-zwarten. Jongeneelen zit opvallend genoeg wél op de bank. Bij AFC is Mark van den Boogaart niet van de partij en daar zal RBB niet rouwig om zijn. Mark speelde lange tijd met veel succes bij de Uien. Koen Bosma is net terug van een wereldreis en begint bij The Reds op de bank.

In de basis start wel Raily Ignacio en ook Raily is als oud goalgetter van RBB welbekend bij onze tegenstander van vandaag die het dit seizoen als debutant in de Tweede Divisie goed doet met een veilige zevende plaats in de middenmoot. Na de winterstop wil het echter nog niet erg lukken. De Uien speelden gelijk tegen Kon. HFC en verloren daarna drie keer op rij van HHC Hardenberg, VVSB en Kozakken Boys. Tegen het veel lager staande AFC zou de eerste zege van dit jaar behaald kunnen worden. hoewel RBB thuis maar nipt (1-0) wist te winnen van The Reds. AFC maak een moeilijk seizoen door. In de eerste helft van de competitie werd bijzonder weinig gescoord en derhalve veel verloren. Gelukkig zijn onder regie van trainer André Wetzel in 2018 de resultaten tot nu toe heel wat beter en dat geeft vanmiddag hoop op een goede uitslag tegen RBB.

Voor scheidsrechter Dieperink eindelijk voor het eerst gefloten heeft wordt Jonathan Richard nog gehuldigd voor de honderd wedstrijden die hij voor AFC 1 heeft gespeeld. RBB-keeper Richard van Nieuwkoop speelt vandaag zijn tweehonderdste wedstrijd, maar zijn huldiging vindt volgende week plaats bij de thuiswedstrijd tegen FC Lienden.

Gelukkig maar, want nu kunnen we eindelijk beginnen. In een rustig tempo, maar  de wedstrijd had heel anders kunnen lopen als Milan Hoek de eerste de beste actie van Raily op waarde had geschat. Milan komt net te laat om de voorzet van Raily achter jubilaris Van Nieuwkoop te schieten. Niet veel later laat Carlos Opuku, zoals verwacht op middenveld spelend, zich aan de andere kant gelden als hij een defensief slecht verwerkte bal in de tiende minuut keihard over schiet. De wedstrijd is nu echt begonnen. AFC pakt het initiatief en is een paar keer dicht bij een doelpunt. Allereerst is Melvin Grootfaam er op rechts er door maar vindt met zijn schuiver in de korte hoek  Van Nieuwkoop op zijn weg. Daarna brengt captain Magid Jansen Derre Kwee op rechts in stelling. Derre draait goed naar binnen, manoeuvreert zich in een mooie schietpositie maar knalt de bal vrij voor het doel over de lat. Heel erg jammer. En dan is er Thomas van den Houten die van achter opstormt en in samenwerking met Matthijs Jesse voor het nodige gevaar zorgt in de Rijnsburgse defensie. Thomas is in 37e minuut ook net op tijd terug om een gevaarlijk voorzet van RBB-captain Wesley Goeman te onderscheppen. Inmiddels zijn de Uien ook op stoom, maar Jayson Halman, dit seizoen overgekomen van Zeeburgia, mikt te hoog. In de 42e minuut slaakt het AFC-publiek een zucht van verlichting als een goal van RBB wordt afgekeurd. De schuiver van Roderick Gielisse wordt nog aangeraakt door Giovialli  Serbony en die staat buitenspel. Een terechte beslissing, zoals later uit de beelden blijkt. Het is 0-0 bij rust en daarmee doen The Reds zich zelfs wat tekort.

Na de thee staan dezelfde 22 spelers op het veld, maar is het wedstrijdbeeld vanaf de start veranderd. De Uien vallen aan, The Reds gaan resp. moeten terug en geven in het eerste half uur een groot aantal hoekschoppen weg. De corners leveren ondanks de aanwezigheid van de boomlange Opoku weinig gevaar op, ook omdat Joey Potveer zeer attent keept. In deze fase laat Maiky Parami zich gelden met een mooie rush en een gevaarlijke schuiver maar het is niet genoeg voor de openingstreffer. In de 55e minuut hebben we beslist niet over geluk te klagen als Goeman vrij voor Joey de bal volkomen verkeerd raakt. Niet veel later is het de razend gevaarlijke middenvelder Joël Tillema, die Joey op zijn post vindt. De druk is groot en er hangt een Rijnsburgse treffer in de lucht. Maar het had ook anders kunnen lopen als Raily net iets meer steun had gehad bij zijn acties.  Nu staat hij er vaak alleen voor. In de 70e minuut is hij er toch bijna door, maar Hidde Prijs en Parami weten ten koste van een corner een Amsterdamse goal te voorkomen.  AFC lijkt zich langzamerhand wat onder de druk van RBB weg te spelen als een uittrap van Van Nieuwkoop bij Opoku terecht komt. Carlos geeft de bal fraai mee aan de weer goed bewegende  Tillema, die vervolgens zijn faam als topscorer waar maakt en zijn tiende goal maakt. Joey is kansloos.
Na 78 minuten kijkt AFC tegen een 0-1 achterstand aan, een tweede nederlaag tegen de Uien dreigt. André Wetzel wisselt direct en brengt spits Malcolm Esajas voor verdediger Rob Rietveld. Het is een gouden wissel, want niet veel later scoort Malcolm hoog opspringend de gelijkmaker na een prachtige voorzet van Matthijs. Echt een mooie goal, want Malcolm wordt zwaar op de huid gezeten door Prijs en Van Nieuwkoop. Hopelijk kunnen we Malcolm Esajas zo vaker in actie zien. Het staat 1-1 en dat blijkt het, ook omdat Joey een schot van Tillema goed stopt en Mathijs net te laat is om de zoveelste voorzet van Raily te verzilveren.

Na de 1-0 nederlaag in Rijnsburg in 2017 nu dus een verdienstelijk gelijkspel op Sportpark Goed Genoeg tegen RBB. Het is gelet op de ranglijst nog lang niet genoeg om uit de degradatiezorgen te komen. Maar er is gelet op de goede resultaten én het vertoonde spel in 2018 beslist perspectief. Nog dertien loodzware wedstrijden te gaan, te beginnen aanstaande zaterdag tegen Jong Sparta in Rotterdam. Succes!

MvdW

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Bekijk hier de samenvatting: