AFC - Rijnsburgse Boys met verslag, TV samenvatting en foto's

Efficiënt Rijnsburgse Boys wint van futloos AFC

In een gelijk opgaand duel hebben de Reds verloren van de Uien. De eerste helft was nauwelijks het aanzien waard op een mooi doelpunt van Dani van de Moot na. De spits van Rijnsburgse was ook in de wat betere tweede helft op schot. Na de gelijkmaker van Raily Ignacio scoorde Van de Moot nóg twee keer. Vooral het laatste doelpunt was een beauty. Keeper Patrick Zonneveld was drie keer kansloos. De ballen vlogen er binnenkant paal en onderkant lat in. Ondanks de nederlaag staat AFC nog steeds zesde en zal in de komende wedstrijden uit een ander vaatje moeten tappen om niet in het rechter rijtje te belanden.

Vandaag ontmoeten AFC en Rijnsburgse Boys elkaar voor de tweede keer dit seizoen. In Rijnsburg trok AFC in een bloedstollende wedstrijd op het allerlaatste moment aan het langste eind in een wedstrijd die net zo goed in het voordeel van de Uien had kunnen uitvallen. De ploegen gaven elkaar toen niet veel toe en dat evenwicht is ook op de ranglijst terug te zien. De geel- en  rood-zwarten staan met een gelijk aantal punten op een vijfde en zesde plaats, alleen het doelsaldo is iets in het voordeel van Rijnsburgers. Beide clubs hebben dit jaar de kampioensboot gemist. Koploper Katwijk en runner up Kon. HFC zijn uit het zicht verdwenen en maken onderling uit wie de kampioensvlag mag hijsen. Er staat vandaag dus niet zo heel veel meer op het spel dan prestige. Het is te hopen dat AFC en Rijnsburgse Boys er aan de Zuidas net zo’n spektakelstuk van maken als eerder dit seizoen op sportpark Middelmors.

Het is een door Corona getekend seizoen. Veel wedstrijden die eerder moesten worden afgelast dienen nu in een korte periode te worden afgewerkt. De belasting voor de spelers is (te) groot, AFC moest bijvoorbeeld in negen dagen vier wedstrijden spelen, waaronder twee toppers in het paasweekend, Kon. HFC en Katwijk. Op Goed Genoeg werd het tegen de Haarlemmers uiteindelijk 3-3 nadat de HFC’ers tot kort voor het eind nog geriefelijk met 0-3 voorstonden. In Katwijk liep AFC al na twee minuten tegen een dubieuze rode kaart op in een duel dat pas heel laat definitief in het voordeel van de koploper werd beslist. De geel-zwarten gingen op paaszaterdag met 2-1 in Groesbeek tegen De Treffers onderuit en boekten jl. dinsdag een prachtige 3-0 zege in de derby tegen Quick Boys. Jammer dat de wedstrijd werd ontsierd door verwerpelijk gedrag van een klein deel van de toeschouwers, een verschijnsel dat de laatste tijd nogal eens de kop opsteekt in de Tweede Divisie. Dat moet beslist stoppen!

Als de spelers het veld betreden zien we dat Uli Landvreugd zijn basis op twee plaatsen heeft gewijzigd ten opzichte van de wedstrijd tegen Katwijk: Mohamed Betti speelt voor de geschorste Derre Kwee, Tim Linthorst neemt de plek in van Robbert Schilder. Collega Henk Wisman heeft zijn basis ook op twee plaatsen veranderd: Masies Matien en Delano Asante doen mee in plaats van Bert Koomen en Jeffrey Jongeneelen. De topscorers aan beide kanten zijn weer present. Kunnen Raily Ignacio (15 doelpunten) en Splinter de Mooij (9) voor de Reds en Jeroen Spruyt (15) en Dani van de Moot (8) voor de Uien vandaag scoren?

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Thom Winkel gaat de bal in rustig tempo rond. De eerste noemenswaardige aanval ontstaat in de achtste minuut als Kenny Teijsse de bal op het middenveld kwijtraakt. Gelukkig weten de Uien hiervan niet te profiteren. Een paar minuten later bereikt een mooie pass van Joël Tillema Guus van Weerdenburg die van links de aanstormende Splinter aanspeelt. Onze nummer tien wordt duidelijk aangetikt, maar de scheidsrechter vindt het kennelijk niet zwaar genoeg voor een penalty. De wedstrijd wil verder maar niet op gang komen en pas in de 25e  minuut noteren we de eerste corner, die voor RBB hard wordt naast gekopt door topscorer Spruijt. Een onschuldige duw van Raily leidt jammer genoeg tot het vertrek van de geblesseerde Bram Ros en even later moet ook Roderick Gielisse het veld verlaten met een blessure. Bart Duiker en Marc Magan maken hun opwachting bij de geel-zwarten. Veel actie dus langs het veld, in het veld valt er nog steeds niet veel te beleven. Doelkansen zijn er al helemaal niet. De snelle Furghill Zeldenrust lijkt in de 38e minuut gevaarlijk te worden, maar Guus grijpt goed in. Twee minuten later is het plotsklaps raak voor de Uien als Zeldenrust vanaf de achterlijn Van de Moot bedient die schuin voor het doel staat. Tegen diens knappe schot in de verre hoek, binnenkant paal, is geen kruit gewassen en Rijnsburgse Boys gaat met een 0-1 voorsprong de rust in.

De toeschouwers hopen in het tweede bedrijf wat meer aan hun trekken te komen. Uli Landvreugd brengt na de thee Segun Owobowale in het veld, hij valt in voor de niet geheel fitte Kenny Teijsse. Henk Wisman start met de dezelfde elf spelers waarmee hij de eerste helft is geëindigd. Na rust is het na één minuut al bijna raak als een verkeerde terugspeel bijna de tweede goal oplevert van Van de Moot. Gelukkig stuit hij op Patrick Zonneveld. Aan de andere kant wordt het tijd dat collega en naamgenoot Wesley Zonneveld ook wat werk te doen krijgt. Jammer genoeg is Joël Tillema een stap te laat na een goede voorzet van Segün Owobowale en is de pass van Splinter op Raily na een mooie loopactie onzuiver. Onze goalgetter ligt goed aan de ketting bij de geel-zwarte defensie die Raily natuurlijk van binnen en buiten kennen. Halverwege de tweede helft valt Owobowale, nog niet zo lang in het veld, met een blessure uit. Matthijs Jesse vervangt hem op de linkervleugel. Mohamed Beti maakt plaats voor Robbert Schilder en centrale verdediger Dalian Maatsen verschuift naar rechts, vanwaar hij kan opstomen richting de achterlijn van de Uien. De wijzigingen geven AFC veel meer dynamiek en eindelijk is AFC af en toe dreigend voor het geel-zwarte doel. Jammer dat de buitenspel val van Rijnsburgse Boys goed werkt en dat met name Raily heel vaak voor dit vergrijp wordt afgevlagd.

Het is nog steeds 0-1 en in de 71e minuut krijgt AFC een 100% kans op de gelijkmaker als Dalian Maatsen de bal panklaar terugtrekt op Joël die van 12 meter recht op keeper Zonneveld schiet. Zonde! In de 78e minuut is het toch raak voor de Reds als een voorzet van Matthijs door Raily bij de tweede paal wordt ingekopt. 1-1, en de verwachting is dat de Reds de wedstrijden nog naar hun hand gaan zetten. Maar de realiteit is helaas totaal anders, want Van de Moot scoort een paar minuten later zijn tweede goal. Weer gaat de bal er via de binnenkant van de paal onhoudbaar in, een echte kans is het niet eens. Er is, incl. de extra tijd, nog een klein kwartiertje te spelen, tijd genoeg dus om weer op gelijke hoogte te komen. Een enorme kans krijgt Gevero Markiet, ingevallen voor Thomas Verhaar. Een mooie voorzet van Guus kan hij vrijstaand van dichtbij inkoppen, maar de bal zit niet ver genoeg in de hoek en Wesley Zonneveld krijgt nog een hand tegen de bal. AFC zet nu alles op de aanval. Tim Linthorst en Gevero Markiet worden telkens hoog door de lucht aangespeeld, Raily loert op zijn tweede goal. Maar de bal wil er, anders dan tegen Kon. HFC, niet meer in. De wedstrijd wordt in de 92e minuut definitief beslist als Van de Moot zijn derde goal maakt en de bal mag meenemen naar Rijnsburg. Een prachtig doelpunt, een boogbal onderkant lat, van buiten het strafschopgebied. Wederom helemaal geen kans, de goal komt zo maar uit de lucht vallen. Onze speaker onderstreept nog even de grote kwaliteit van dit doelpunt en dat komt erg sympathiek over.

Na de 2-3 zege van AFC in Rijnsburg zijn de Uien in Amsterdam de baas met een 1-3 overwinning. De wedstrijd kwam pas heel laat echt op gang. De toeschouwers zagen in het laatste kwart een offensief AFC, jammer toch dat dat zo lang moet duren. Rijnsburgse Boys speelde compact, was niet eens vaak gevaarlijk, maar scoorde wel drie fraaie doelpunten. Spits Dani van de Moot was ‘on fire’ en legde de basis voor de zege van de geel-zwarten, die nog steeds vijfde staan, nu wel met drie punten voorsprong op AFC. De Reds kregen een aantal mooie kansen om de stand een ander aanzien te geven, maar sprongen hier slordig  mee om. De laatste vijf wedstrijden tegen HHC, Spakenburg, Kon. HFC, Katwijk en Rijnsburgse Boys leverden maar vier punten op voor AFC. Hopelijk kunnen onze jongens de komende weken de rug rechten om niet weg te zakken naar het rechter rijtje van de ranglijst, te beginnen aanstaande zaterdag uit tegen Scheveningen dat zich met vier zeges op rij voorlopig uit de gevarenzone speelde. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Mohamed Betti (67’ Robbert Schilder)), Dalian Maatsen, Tim Linthorst, Guus van Weerdenburg, Kenny Teijsse (46’ Segün Obobowale/’67 Jesse Matthijs), © Milan Hoek, Splinter de Mooij, Thomas Verhaar (77’ Gevereo Markiet), Raily Ignacio en Joël Tillema.

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's van Tom Poederbach zie ons AFC Fotoalbum of klik hier