AFC - Rijnsburgse Boys met verslag

AFC neemt tegen Rijnsburgse Boys met allure afscheid van hoofdveld

Op 8 februari 2020 heeft AFC afscheid genomen van het sfeervolle hoofdveld met een zeer aantrekkelijke wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys. Na een 2-2 ruststand sloegen The Reds na rust hard toe en liep de score door toedoen van Raily Ignacio en Yordi Teijsse op tot 6-2. In blessuretijd bepaalde Joël Tillema de eindstand op 6-3. Door deze zege doet AFC nog steeds mee in de subtop van de tweede divisie. De eerstvolgende wedstrijden tegen HHC Hardenberg en IJsselmeervogels bieden meer zicht op de kansen dit seizoen.

Nog eenmaal thuis op natuurgras, op het hoofveld waar sinds 2007 veel successen zijn behaald. Tegen Rijnsburgse Boys (RBB), een aantrekkelijke tegenstander die op dit moment van de competitie op gelijke hoogte staat met ons eerste, zes punten achter koploper HHC Hardenberg. Zie hier de ingrediënten voor een spannend duel, dat hopelijk met een positief resultaat de geschiedenisboeken ingaat. Het is druk op sportpark Goed Genoeg. De overdekte tribune, een eyecatcher die we gaan missen, zit propvol en achter het doel van de RIjnsburgse keeper heeft zich veel AFC-jeugd verzameld. Het veld, waar het vandaag allemaal om draait, ligt er ondanks de regen eerder op de dag uitstekend bij als de elftallen en het scheidsrechterlijke trio hun opwachting maken. Kijkend naar de opstellingen valt bij RBB op dat Joël Tillema, die volgend seizoen bij AFC te bewonderen is, weer inzetbaar is na een schorsing. De gevaarlijke middenvelder begint nog even op de bank. Trainer Henk Wisman start met de basis waarmee hij een week eerder tegen Quik Boys succesvol was. Collega Ulrich Landvreugd start net als in Maassluis met Johan Kulhan op het middenveld en Robbert Schilder in het hart van de verdediging. Tim Linthorst, weer helemaal fit, heeft nog geen basisplaats, ook Fouad Belarbi start dit keer niet. Na een fraai doelpunt van onze pupil van de week Thomas en het oog- en oorstrelende vuurwerk wordt keeper Patrick Zonneveld gehuldigd voor zijn honderdste wedstrijd in AFC 1. Hopelijk komen daar nog heel veel wedstrijden bij.

Dan is het echt tijd om te beginnen en fluit scheidsrechter Oostrom, die een week eerder nog in de eredivisie floot, de wedstrijd op gang. In de vijfde minuut is het al bijna raak uit een corner van captain Milan Hoek, maar Kenny Teijsse raakt de bal maar half. Een schuiver van Melvin Grootfaam wordt van richting veranderd en kan maar net over de lat getikt worden door Richard van Nieuwkoop, de Rijnsburgse keeper van dienst. AFC start dus goed, maar dat kan ook van RBB gezegd worden. De altijd en overal gevaarlijke Jeffrey Jongeneelen kan maar net van een doelpunt worden afgehouden, Robbert Schilder moet corrigerend optreden na een slippertje van Dalian Maatsen. Daarna is het weer de beurt aan AFC en enkele flitsende aanvallen rollen op het doel van de Uien af.  Een lange bal van Dalian wordt door Kenny Teijsse op de paal gekopt. AFC is in deze fase heel dicht bij de openingsgoal, maar hij valt in de 19e minuut aan de andere kant na een pijlsnelle tegenstoot van de Uien. De goed opgezette aanval wordt door Jongeneelen vakkundig afgerond en het is 0-1. Een flinke opdoffer, zou je zeggen, maar een minuut later is het weer gelijk. Na een diepe bal van Robbert Schilder omspeelt Raily Ignacio de keeper en scoort vervolgens uit een onmogelijke hoek.  Wat een fantastisch doelpunt. Er zijn maar heel weinig spitsen die dit kunnen.

1-1 dus en het publiek gaat er nog beter voor zitten. Hoe knotsgek kan een wedstrijd worden tussen twee creatieve ploegen die met veel overtuiging de aanval kiezen. Bij de Uien rammelt de van FC Volendam afkomstige spits Dani van de Moot regelmatig aan de AFC-poort. Aan de andere kant vliegt een vrije trap van Dalian Maatsen maar net naast. In de 27e minuut is het wel raak voor The Reds. Een diepe bal wordt door Melvin Grootfaam verlengt. Yordi duikt in het gat en scoort via de op de lijn staande Jordy Strooker. De 0-1 achterstand is omgezet in een 2-1 voorsprong. Hoewel RBB nog wel aandringt via Jongeneelen en Van der Moot en Robbert uit een corner de bal op de bovenkant van de lat schiet lijkt 2-1 de ruststand te worden. Maar het loopt anders als Patrick Zonneveld een niet al te gevaarlijke voorzet van Strooker volkomen verkeerd beoordeeld en in eigen doel slaat. Zelfs erg goeie keepers maken wel eens een fout. 2-2 bij rust, de wedstrijd kan nog alle kanten op.
Na de thee en een spannende finale van de penaltycompetitie bij de jeugd, gewonnen door Adam Attali (O10-4) en Loran Changir ((O12-5), starten de ploegen ongewijzigd. Al heel snel lopen de Uien flinke averij op als Raily slim wegdraait bij Masies Artien en op weg naar het doel door Artien wordt vastgehouden. Scheidsrechter Oostrom kan niet anders dan rood trekken en RBB moet verder met 10 man. De vrije trap van Robbert, rand strafschopgebied, verdwijnt in de muur. Achteraf gezien is de rode kaart voor Artien beslissend. AFC buit het numerieke voordeel uitstekend uit. Doelpunten kunnen haast niet uitblijven en al heel snel is het raak als een vrije trap van Robbert goed door Gevero Markiet wordt doorgekopt richting Raily. Onze spits reageert net iets sneller dan Roderick Gielisse en het is 3-2. Na deze tweede mokerslag recht RBB bewonderingswaardig de rug en is twee keer gevaarlijk via Van der Moot. In ondertal geven de Uien achter wel veel ruimte weg en dat is vanmiddag een flinke brug te ver. In de 64e minuut gaat een inzet van Melvin Grootfaam nog maar net naast, een paar minuten later is het wel raak na een pass van Yordi die door Raily wordt opgepikt. 1 op 1 tegen Thomas Bakker schiet hij de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in de verste hoek en is 4-2.

De wedstrijd is nu definitief beslist. Gelukkig voor het publiek gaan de ploegen er ook in de laatste twintig minuten nog voor. Op een lange bal van Dalian reageert Yordi bij de tweede paal het best en tegen zijn inzet is Van Nieuwkoop kansloos. Raily, aangespeld door Milan Hoek, gaat er vervolgens aan de linkerkant van door, draait naar binnen en scoort vanaf de rand van het strafschopgebied met een harde boogbal in de bovenhoek. Wederom een grandioze goal van onze topspits, de vierde van de middag, de jeugd sluit Raily letterlijk in de armen.

Na een verwoestende volley van Kenny, die maar net overvliegt scoren de Uien nog in blessuretijd het laatste doelpunt van de middag. Doelpuntenmaker is ‘onze’ Joël Tillema, die een kwartier voor tijd is ingevallen. 6-3 dus uiteindelijk, na een geweldige wedstrijd, waarin Raily Ignacio de hoofdrol opeiste. Door dit resultaat staat AFC nog steeds in de subtop, zes punten achter koploper HHC Hardenberg. Het tweede oranje wist knap te winnen in Spakenburg. Volgende week speelt AFC in Hardenberg tegen HHC. Hopelijk in dezelfde vorm als tegen Rijnsburgse Boys.   

Na afloop van de wedstrijd wordt de middenstip uitgegraven door voorzitter Ad Westerhof en nieuwbouwcommissaris Nicolaas van Ommeren, en gaat de jeugd met de spelers van het eerste op de foto. Hiermee is weer een tijdperk in de 125-jarige geschiedenis afgesloten en richten we ons voor wat betreft het eerste op het nieuwe hoofdveld waar op 29 februari as. de competitiewedstrijd plaats vindt tegen IJsselmeervogels. Het zal even wennen zijn.

MvdW

Opstelling AFC : Patrick Zonneveld, Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Robbert Schilder, Cody Claver (55. Tim Linthorst), Kenny Teijsse, © Milan Hoek, Yordi Teijsse, Johan Kulhan (85. Derre Kwee), Raily Ignacio en Melvin Grootfaam (82’ Fouad Belarbi).

Voor de TV samenvatting en interviews zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier.