AFC - Rijnsburgse Boys met verslag

AFC weer koploper na winst op Rijnsburgse Boys

In een middelmatige thuiswedstrijd heeft AFC onder moeilijke weersomstandigheden met 2-0 gewonnen van middenmoter Rijnsburgse Boys. De zege op sportpark Goed Genoeg kwam terecht bij de ploeg die daar op basis van het aantal kansen en het iets betere spel het meeste recht op had. Enkele 100% kansen bleven bij The Reds onbenut. Ook de geel-zwarten uit de Bollenstreek hadden voldoende mogelijkheden om de stand een ander aanzien te geven, maar ook hier ontbrak de precisie. Door deze zege én de nederlaag van IJsselmeervogels in Werkendam staat AFC weer bovenaan, in punten gelijk met de Rooien, maar met een veel beter doelsaldo.  

Het is lente, maar daar willen de weergoden vandaag niets van weten. Het is guur weer en op weg naar ons sportpark word je bijna van de fiets geblazen. Het zal onder deze omstandigheden voor de spelers niet meevallen de toeschouwers te vermaken. Gelukkig ligt de grasmat ondanks de overvloedige regenval er toch goed bij. Voor AFC staat er vanmiddag veel op het spel. Een overwinning zou erg welkom zijn. Het loopt na de winterstop een heel stuk minder dan daarvoor en inmiddels is de koppositie overgenomen door IJsselmeervogels. De laatste drie wedstrijden thuis tegen Kon. HFC (0-0), in Groesbeek tegen De Treffers (1-1) en in Hardenberg (4-2 verlies) hebben maar twee punten opgeleverd. Nog een punt minder dan Rijnsburgse Boys (RBB), dat thuis won van Jong Sparta, uit verloor van Kozakken Boys (2-1) en de laatste wedstrijd op eigen veld verloor van Spakenburg (3-4). De Uien, zoals de Rijnsburgers ook wel worden genoemd, staan in de middenmoot met een selectie die er mag zijn. Met bepalende spelers als Jeffrey Jongeneelen, Joël Tillema, Carlos Opuku en de spits Furhgill Zedenrust, die onlangs overkwam van Helmond Sport. Aanvallend doen de geel-zwarten het dit seizoen uitstekend gelet op het grote aantal doelpunten (49). Alleen AFC (57) en IJsselmeervogels (51) doen het in dit opzicht beter. Wat betreft de defensie is het andere koek gelet op de 51 tegentreffers dit seizoen van RBB, 23 meer dan AFC. Vraag is dan ook of de Rijnsburgers dit keer wel standhouden tegen de gevaarlijke aanval van The Reds. Op sportpark Middelmors werd het op 3 november 2018 2-6 met een hoofdrol voor Raily Ignacio. De rood-zwarte aanhang hoopt op een reprise, de goed opgekomen in het geel-zwart gehulde supporters denken daar heel anders over…

Als de spelers onder leiding van scheidsrechter Robin Ganser het veld betreden zien we dat de trainers Ulrich Landvreugd en Wilfred van Leeuwen, weinig verrassingen in petto hebben. Bij AFC de gebruikelijke basis met uitzondering van Tim Linthorst die komende week geopereerd wordt aan zijn knie. We hopen Tim weer snel gezond en wel terug te zien. Tim wordt in het hart van de defensie vervangen door Dalian Maatsen, die tegen HHC zijn debuut maakte voor AFC. Bij de Uien staat Masies Artien in de basis en begint Gino Demon op de bank.
Nadat de laatste knal geklonken heeft van het indrukwekkende vuurwerk en de pupil van de week in de herkansing heeft gescoord is het Bram Ros, vorig seizoen nog bij HBS actief, die alle aandacht op zich vestigt in het begin van de wedstrijd met enkele mooie pirouettes en een solo. De gebroeders Teijsse hebben het er even knap lastig mee. Dalian Maatsen moet in de zevende minuut handelend optreden om een treffer te voorkomen. AFC is in de beginfase beslist nog niet bij de les. Gelukkig geldt dat niet voor onze keeper Patrick Zonneveld die heel ver z’n doel uitkomt om een diepe bal weg te trappen. Na een kwartiertje begint het aan de linkerkant wat beter te lopen bij The Reds en schudt Melvin Grootfaam een beetje aan de Rijnsburgse boom. Heel gevaarlijk is het nog niet maar dat verandert in de 23e minuut als Melvin gevloerd wordt door de boomlange Carlos Opoku, die we ook nog goed kennen van zijn tijd bij Kon. HFC. De kort genomen vrije bal wordt door Milan Hoek richting Yordi Teijsse gespeeld, die een fantastische volley in gedachten heeft, maar de bal volledig mist. Iedereen wordt hierdoor op het verkeerde been gezet, met uitzondering van, hoe kan het anders, tweelingbroer Kenny, die de bal onhoudbaar in de verste hoek schiet. Alweer zijn elfde van dit seizoen. 1-0, meer dan The Reds op dat moment verdienen. Geïnspireerd door dit doelpunt begint het bij AFC wat beter te lopen en wordt de bal sneller en vooral nauwkeuriger rond gespeeld. Op deze manier wordt Railly meer in stelling gebracht en dat levert enkele serieuze mogelijkheden op voor rust. Zo heeft Kenny een mooie kans na een overtreding op de rand van het strafschopgebied op Raily, maar zijn schot over de muur gaat net naast, een goed door Raily met de borst meegenomen bal wordt vervolgens net naast geschoten door de topscorer van de Tweede Divisie. Het blijft zo 1-0 bij rust, ook omdat Joël Tillema een kans laat liggen na balverlies van Fouad Belarbi op het middenveld.

Als de spelers weer het veld betreden en de zon is gaan schijnen is er nog van alles mogelijk. Beide ploegen kunnen beter dan ze in de eerste helft hebben laten zien, alhoewel de harde wind mede debet was aan het vele balverlies en de soms zeer matige passing. Gelukkig waait het nu wat minder en dat is beslist te merken. Al in de eerste minuten is het gevaarlijk voor beide doelen. Een voorzet van Melvin wordt door Yordi naast geschoten, twee schoten van Jongeneelen worden uitstekend gepakt door Patrick, die weer zeer goed staat én ligt te keepen. Het spel is nu echt op de wagen en in deze fase wordt de wedstrijd dan ook beslist door Melvin, Ignacio en de gebroeders Yordi en Kenny die de geel-zwarte defensie zwaar op de proef stellen. In eerste instantie loopt het nog met een sisser af als Ignacio ter hoogte van de penaltystip onderuit gekegeld wordt na een pass van Melvin en Yordi de weg springende bal net over de lat jaagt. Even later is het een pass van Melvin op Kenny die gevaar sticht. De voorzet van Kenny wordt door Masis Artien, met Ignacio in zijn rug, ongelukkigerwijs in zijn eigen doel gegleden. Na 54 minuten is het 2-0 en de kaarten zijn bijna geschut.

Bijna, want je weet het met nog ruim een half uur te gaan natuurlijk nooit. Eén goal van de Uien en spel is weer op de wagen. In de 65e minuut is de ploeg van trainer Van Leeuwen heel erg dicht bij een doelpunt, maar de knal van Jongeneelen vanaf de rand van het strafschopgebied belandt op de paal. Daarmee is de Rijnsburgse koek wel op en is het de beurt aan AFC om iets aan de stand te doen. De mooiste kans is voor Raily als hij de voorzet van Yordi in een open doel kan schieten. Net als Ziyech in Madrid enkele dagen eerder schiet onze topspits de bal over het doel. Maar ook Yordi krijgt vlak voor tijd nog een mooie kans na een splijtende pass van broer Kenny op de rappe Matthijs Jesse, die is ingevallen voor Fouad Belarbi. Met een prachtige redding weet keeper Van Nieuwkoop de 3-0 voor de geel-zwarten te voorkomen. Een stand waarmee AFC ook iets te veel zou hebben gekregen. In de 90e minuut maakt de jarige Sam Nijpels nog zijn opwachting na een lange tijd met blessure- leed. En ook dat is goed nieuws. Sam komt in het veld voor Milan Hoek die vooral in de tweede helft uitstekend speelde, net als Jonathan Richard. 

Na de 2-6 zege eerder in de competitie nu dus een 2-0 zege op Rijnsburgse Boys en dat is een mooie prestatie. AFC is weer terug in het winnende spoor en staat na de 5-0 nederlaag van IJsselmeervogels tegen Kozakken Boys weer samen men de Rooien bovenaan de ranglijst. Met nog tien wedstrijden te gaan nog alle kans op een fantastisch competitieslot, waarin ieder punt telt. Veel succes, te beginnen aanstaande zaterdag in Veenendaal tegen GVVV.

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Johan Kulhan, Dalian Maatsen, © Jonathan Richard, Thomas van den Houten, Kenny Teijsse, Milan Hoek (90’ Sam Nijpels), Yordi Teijsse, Fouad Belarbi (72’ Matthijs Jesse), Raily Ignacio en Melvin Grootfaam (78’ Vincent Weijl).

Voor het beeldverslag en interviews zie AFC-TV

Voor foto's zie ons AFC Foto album of klik hier