AFC - Rijnsburgse Boys 2-0 met verslag, TV samenvatting en foto's

AFC EN VROUWE FORTUNA ZIJN WEER VRIENDEN NA GELUKKIGE ZEGE OP RIJNSBURGSE BOYS 

The Reds wonnen met bloed, zweet en tranen van geluk van de geel-zwarten uit Rijnsburg. Vrouwe Fortuna hielp flink mee en Gijs van Zetten was net als tegen Katwijk eerder deze week met zijn formidabele keeperwerk ‘man of the match’. De Uien hielpen flink mee aan het succes van AFC. In de eerste helft door een eigen doelpunt, gedurende het gehele duel door het missen van veel kansen. Ook het vizier van onze jongens stond niet altijd even scherp. Het bleef heel lang spannend aan de Zuidas, tot Splinter de Mooij aan alle twijfel een eind maakte. Door deze 2-0 zege klimt AFC van de zesde naar de vierde plaats. Prima de luxe!

Het is 14.00 uur als de Persmap door medesamensteller en redacteur Jan van Galen aan de nieuwe voorzitter van AFC wordt uitgereikt. Voorzitter Brian Speelman komt uitgebreid aan het woord in deze 39e editie en zegt verstandige dingen over het topelftal van onze club. De Persmap ziet er weer prachtig uit en ons aller eerste wordt mede door de fraaie foto’s van Tom Poederbach subliem gepresenteerd. Als onze jongens vanmiddag zo goed spelen als deze Persmap eruitziet hebben we niets te vrezen van Rijnsburgse Boys, dat vanmiddag op bezoek komt. De wedstrijd begint om 15.00 uur en het half uurtje extra wordt benut door het kunstgras grondig te sproeien. De wind staat richting de tribune dus kan het publiek hiervan meegenieten. Verfrissend! Onder tussen horen we luid en duidelijk van de speaker wie er allemaal in de basis staan en wie er dit keer op de bank beginnen. Er missen in de opsomming enkele spelers van AFC, zoals Patrick Zonneveld, Kevin Visser, Noa Benninga en Darren Maatsen, die om uiteenlopende redenen niet beschik zijn. Bij Rijnsburgse Boys missen we captain Bram Ros, die afgelopen dinsdag met rood bestraft werd in de wedstrijd tegen IJsselmeervogels. We maken ons op voor een spannende wedstrijd tussen twee ploegen die vrijwel gelijk staan in de subtop van de Tweede Divisie na een stroeve start en graag nog verder willen stijgen op de ranglijst.

Als scheidsrechter Kevin Puts de wedstrijd op gang fluit hoeft het publiek niet lang te wachten op de eerste grote kans. Rechtsbuiten Delano Asante levert een puntgave voorzet af en linksbuiten Fuhrgill Zeldenrust kopt van heel dicht bij hard in. 0-1 voor Rijnsburgse Boys, zou je denken, maar onze keeper Gijs van Zetten, heeft een geweldige reflex in huis. Het blijft 0-0. Even later is het andersom: Asante kopt een voorzet van Zeldenrust goed in en weer is Gijs op z’n post Wordt hij net als tegen Katwijk uitgeroepen tot ‘man of the match’? Gijs is in ieder geval goed op weg. AFC nog niet. Dat wordt na een kwartier spelen wel anders als Djuric Ascension aan de rechterkant vrij komt. Aan de voorzet van Djuric ligt het niet, die is perfect, maar wel aan timing van Raily. Hij kopt tegen zijn gewoonte naast. Twee minuten later kopt Raily na wederom een voorzet van Djuric de bal schijnbaar onhoudbaar laag in de hoek, maar Wesley Zonneveld, al jaren de sluitpost van de Uien, behoedt zijn ploeg met een snoekduik voor een 1-0 achterstand. Het is in deze fase verder niet erg opwindend: veel ballen gaan breed en terug op de keeper. Balbezit is heilig. Beide ploegen loeren met veel spelers achter de bal op een kans om een bres te slaan in de defensie van de tegensander. In de 33e minuut dient zo’n kans zich aan voor de geel-zwarten als Zeldenrust plotsklap vrij baan krijgt naar het doel van AFC. Alleen op de keeper af, maar die passeer je niet zo makkelijk. Gijs maakt zich breed en de bal rolt uiteindelijk naast het doel over de achterlijn. Weer een cruciale redding van onze keeper. Voor rust valt er toch nog een doelpunt te noteren als een voorzet van Melvin Platje in het doel verdwijnt. Wie heeft de openingsgoal in de 36e minuut gemaakt? De speaker denkt aan Melvin, maar Raily lijkt vanaf de tribune toch wel wat waarschijnlijker. Even later blijkt het nog anders te zitten. In een uiterste poging om Raily van scoren af te houden heeft Dennis van der Plas de bal in zijn eigen doel getikt. 1-0 voor AFC en met die stand zoeken de ploegen de kleedkamer op.  AFC staat, gemeten aan de kansen, een tikkeltje geflatteerd voor. Wat gaat de tweede helft brengen?

In ieder geval Splinter de Mooij die de geblesseerd geraakte Kenny Teijsse vervangt. Al snel wordt duidelijk wat het spelbeeld zal zijn in het tweede bedrijf: de geel-zwarten vallen aan om de achterstand ongedaan te maken, The Reds leggen het accent op de verdediging en hopen te profiteren van de ruimte achter de defensie van de Uien. De ploeg van trainer Henk Wisman gaat door waar ze in de eerste helft gebleven was: met het misen van kansen. Eerst schiet Jordy Hilterman net naast en daarna stelt Asante uit een voorzet van Zeldenrust Gijs van Zetten weer op de proef: onze keeper slaagt met vlag en wimpel. En zo gaat het maar door. Asante en Zeldenrust worden er ongetwijfeld gek van, centrale spits Dani van der Moot, die in april van dit jaar nog drie keer voor RBB scoorde op sportpark Goed Genoeg, natuurlijk ook. Was de wedstrijd in de eerste helft nog in evenwicht, daar is na rust geen sprake meer van. Daarvoor speelt AFC ook veel te slordig en is bijna iedere afvallende bal voor de Uien. De Rijnsburgse keeper Zonneveld heeft nauwelijks iets te doen in de tweede helft. Voor onze keeper is het een geheel ander verhaal. Met steun van zijn defensie voor hem, waarin Gevero Markiet veel belangrijk werk verricht, blijft Gijs fier overeind en toont hij bij corners ook zijn sprong- en klemkracht. Twee keer is ook Gijs kansloos. In de 63e minuut is Asante erdoorheen, maar schiet deze gevaarlijke spits net naast. In de 83e is dezelfde speler heel dicht bij een doelpunt als de bal na een scrimmage in het AFC-net dreigt te belanden, maar op het allerlaatste moment trapt Djuric de bal van de lijn. In plaats van 1-1 wordt het in de 88e minuut 2-0 als Splinter een luchtduel wint van de net ingevallen Nico Klaver en de bal in de geel-zwarte kruising verdwijnt. De wedstrijd is beslist, de uitstekend leidende scheidsrechter Puts maakt er snel een eind aan. AFC wint na een lastige wedstrijd van concurrent Rijnsburgse Boys, een resultaat dat telt. Was onze vriendschap met Vrouwe Fortuna in de wedstrijd  tegen De Treffers bekoeld, na de wedstrijd tegen de Uien is alles weer koek en ei!

Voor de jury zal het niet moeilijk zijn de ‘man of the match’ te kiezen: natuurlijk is dat keeper Gijs van Zetten, die na Katwijk weer geweldig stond te keepen. Maar er is nóg een speler die fantastisch speelde en dat was Djuric Ascension. Mooie voorzetten, goeie passes, achter én voor druk in de weer, en dat op 40-jarige leeftijd. In het verslag van Rijnsburgse Boys van deze wedstrijd valt te lezen dat Djuric bij de Uien in 2006 (!) verantwoordelijk was voor de beslissende assist voor het kampioenschap van de geel-zwarten in dat jaar. Het is ongelooflijk. En ook inspirerend. Voor de wedstrijd bijvoorbeeld tegen Kon. HFC aanstaande zaterdag. We wonnen nog nooit aan de Spanjaardlaan, maar eens moet de eerste keer zijn. Ons aller eerste staat na vijf wedstrijden op een vierde plaats. Dat is een mooie uitgangspositie voor een succesvol vervolg van de competitie. Te beginnen tegen onze Haarlemse vrienden. Komt dat zien!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Kenny Teijsse (46’ Splinter de Mooij), Guus van Weerdenburg (77’ Segun Owobowale), Cody Claver (84’ Tim Linthorst), Djuric Ascension, © Milan Hoek 90+2), (Mohamed Betti), Joël Tillema, Melvin Platje (84’ Hetli Soufiane) en Raily Igncio. 

Voor de TV samenvatting van de wedstrijd (3.38 min.) en interview met Milan Hoek zie ons AFC-TV 

Foto's van Tom Poederbach zie ons AFC Album of klik hier