AFC - Quick Boys voorbeschouwing

AFC GAAT TEGEN QUICK BOYS WEER VOOR DE WINST

Zaterdag aanstaande komt de Katwijkse Voetbal Vereniging Quick Boys op bezoek. Een zeer grote club met een 102-jaar rijke historie en met een uniek complex in de duinen, één van de allermooiste van ons land. Quick Boys heeft een zeer goed gevulde prijzenkast. Twintig keer afdelingskampioen, elf keer landskampioen bij de zaterdagamateurs en twee keer algeheel amateurkampioen, de laatste keer in het seizoen 2003-2004. Na een sportief mindere periode speelt Quick Boys sinds 2019 weer op het hoogste amateurniveau en kunnen weer nieuwe successen worden behaald. Maar in de Tweede Divisie is de concurrentie groot en word je niet zo maar kampioen. In het na 24 wedstrijden gestopte seizoen 2019-2020 stond Quick Boys op een veertiende plaats, afgelopen seizoen werd de competitie door Corona al na zes wedstrijden beëindigd en stond Quick Boys vierde. Dit seizoen staat het team van trainer Edwin Grünholz na 16 van de 34 wedstrijden op een negende plaats, achttien punten achter de ijzersterke koploper VV Katwijk. Uit dezelfde gemeente dus, waar ook Rijnsburgse Boys in de Tweede Divisie speelt. Een unieke situatie.

Door de scheiding tussen het zaterdag en zondagvoetbal, de verlate promotie van Quick Boys naar de Tweede Divisie en Corona ontmoetten Quick Boys en AFC elkaar tot nog toe pas drie keer in competitieverband. De eerste wedstrijd vond op 23 november 2019 plaats in Katwijk en toen ging het redelijk gelijk op. Goalgetter Tommy Bekooy opende toen de score uit een makkelijk gegeven vrije trap, in de tweede helft kwam AFC weer op gelijke hoogte door een penalty, na een zeer lichte overtreding op onze goalgetter Raily Ignacio. Captain Milan Hoek, weer even terug bij zijn oude club, benutte de strafschop feilloos. Op 12 september 2020 speelde de Reds en de Blauw-Witten weer tegen elkaar maar nu aan de Zuidas op het totaal vernieuwde sportpark Goed Genoeg. Het werd de middag van Raily Ignacio, die maar liefst vier keer scoorde. Twee keer voor rust, twee keer na de thee. Milan Hoek scoorde toen ook uit een penalty de 2-0, waarna Olaf van der Sande (nu spelend bij VV Capelle) uit een steekpass van Ricky van Haaren Quick Boys weer hoop schonk op een mooi resultaat. Maar het liep door toedoen van Raily die middag met een 5-1 nederlaag geheel anders. Dit seizoen was AFC op 11 september 2021 te gast op sportpark Nieuw Zuid. In een sprankelende wedstrijd met veel kansen over en weer werd er uiteindelijk toch niet gescoord. Alleen Mohammed Mahmoed vond het net, maar zijn goal werd wegens buitenspel afgekeurd. Mogelijk had de VAR daar een stokje voor gestoken. Maar zover is het nog niet in de Tweede Divisie en bleef het 0-0.

Als we nog wat verder op dit seizoen inzoomen zien we dat Quick Boys een degelijke middenmoter is met zes overwinningen, zes nederlagen en twee gelijke spelen. Uit en thuis maakt voor de Blauw-Witten geen verschil. De grootste zege thuis (4-2) werd behaald in de streekderby tegen Noorwijk, uit werd knap met 3-1 gewonnen van Spakenburg. De grootste nederlaag werd afgelopen zaterdag geleden tegen het altijd lastige HHC Hardenberg. Voor rust was het al 0-2 op Nieuw Zuid voor het andere Oranje, mede veroorzaakt door een ongelukkige handsbal van Lorenzo van Kleef. Vanaf elf meter kende de HHC-goalgetter Rob van der Ley geen genade. Vlak voor tijd werd het ook nog 0-3. Een flinke nederlaag dus, maar wel met een uitslag die niet het hele verhaal vertelt. De ploeg van Grünholz zat het bepaald niet mee. Zo raakten Jeffrey Ket, Mike van der Ban en Nigel Nwankwo paal en lat. Al met al staat Quick Boys misschien wat te laag op de ranglijst gelet op de kwaliteit van de selectie, waar sinds kort ook rechtsbuiten Darren Maatsen deel van uit maakt. De broer van ‘onze’ Dalian speelde eerder bij RKC en NAC Breda.

Dan AFC. Door de midweekse thuiszege op ASWH staan de Reds weer op de tweede plaats, op gepaste achterstand op koploper Katwijk, wat punten betreft gelijk met HHC Hardenberg en Kon. HFC. De eerste helft zag er goed uit tegen de Ambachters die met veel spelers achter de bal lang stand hielden. Voor rust wist Splinter de Mooij uiteindelijk de ban te breken na een pass van Mohammed Benti. Na de thee was het minder genieten. ASWH viel nu meer aan, maar miste de kracht en het vernuft om op gelijke hoogte te komen. In de 83e minuut werd de wedstrijd beslist door Joël Tillema die een voorzet van Segun Owobowale in de touwen kopte. Een paar dagen eerder ging AFC kopje onder aan de Spanjaardslaan na een gelijk opgaand duel tegen Kon. HFC. De Haarlemmers waren uiteindelijk met 1-0 de gelukkigste. Hoewel AFC nog steeds de regerend kampioen is en we pas op de helft van de competitie zijn is prolongatie van de titel dit seizoen waarschijnlijk een brug te ver. Katwijk staat een straatlengte voor en de resultaten van de Reds zijn ook te wisselvallig. Zo werd uit verloren van hekkensluiter GVVV en thuis van Jong Volendam. Maar een tweede plaats zou natuurlijk aan het eind van de streep ook prachtig zijn. Een mooi afscheidscadeau voor trainer Ulrich Landvreugd, zijn assistent Said Moumane, in deze functie bezig aan zijn tiende jaar, en teammanager Jeroen Brussee, die alle drie aan het eind van dit seizoen stoppen en worden opgevolgd door een nieuwe crew onder leiding van trainer Benno Nihom.

Wat gaat het worden aanstaande zaterdag? Wie het weet mag het zeggen. Het wordt ongetwijfeld een spannende wedstrijd zoals het duel op Nieuw Zuid eerde dit seizoen. De vorm van de dag is bepalend. Mocht AFC weer zo goed spelen als tegen Noordwijk, een paar weken geleden, dan heeft ons aller eerste een goede kans thuis voor de tweede keer te winnen van Quick Boys. Anders wordt het een lastig karwei tegen spelers als Nick Runderkamp, Darren Maatsen en Tommy Bekooij. Laten we hopen op sprankelend voetbal met veel mooie doelpunten. Succes!

MvdW