AFC - Quick Boys voorbeschouwing

AFC GAAT WEER VOOR DE WINST TEGEN QUICK BOYS

Aanstaande zaterdag komt de Katwijkse Voetbalvereniging (K.v.v.) Quick Boys op bezoek. Een 103 jaar oude, zeer succesvolle vereniging met een rijke historie, een gigantisch aantal leden en een sterke jeugdafdeling. Het kan niet op in Katwijk aan de Zee, zeker ook als we het schitterende Sportpark Nieuw Zuid in ogenschouw nemen. Niet voor niets trainde het Nederlands Elftal tot voor kort op dit in de duinen gelegen complex. Hoewel de blauw-witten ooit de thuiswedstrijden op de zondag speelden werd in de loop der tijd de zaterdag de vaste wedstrijddag. Om die reden spelen Quick Boys en zondagvereniging AFC pas in 2019 in competitieverband tegen elkaar, nadat de ‘Snelle Jongens’ zich in dat jaar via de nacompetitie geplaatst hadden voor de Tweede Divisie.

Op 23 november 2019 werd de eerste wedstrijd in Katwijk gespeeld tussen de blauw-witten en The Reds. Tommy Bekooy opende de score voor de thuisclub, oud Quick Boys speler Milan Hoek bepaalde met een fraaie Panenka de eindstand op 1-1. Daar bleef het dat seizoen bij door de Corona-situatie. Een seizoen later kwamen AFC en Quick Boys om dezelfde reden ook maar één keer tegen elkaar uit. Nu in Amsterdam, waar The Reds op 20 september 2020 met 5-1 wisten te winnen. Raily Ignacio scoorde vier keer, Milan Hoek de vijfde, weer vanaf elf meter. Olaf van der Sande redde de eer voor de bezoekers. Gelukkig verliep het seizoen 2021-2022 weer normaal en ontmoetten Quick Boys en AFC elkaar twee keer. Op Nieuw Zuid werd het 0-0, aan de Zuidas 2-2 door goals van Raily en Cody Claver voor AFC en Fernando Lewis en Darren Maatsen voor Quick Boys. Darren zou na afloop van dat seizoen de overstap maken naar AFC waar zijn broer Dalian al enige jaren met succes speelde.

Afgelopen seizoen leek AFC af te stevenen op het kampioenschap. Quick Boys speelde ook erg goed, maar trok in de topduels te vaak aan het kortste eind. Zo ook op 19 november 2022 toen Danny van den Meiracker op Nieuw Zuid de score opende voor de blauw-witten, maar The Reds door doelpunten van Splinter de Mooij, Melvin Platje en Matthijs Jesse de zege opeisten. Op 13 mei 2023 volgde op sportpark Goed Genoeg een kraker van jewelste. AFC was met nog drie wedstrijden te gaan koploper, direct gevolgd door Katwijk en Rijnsburgse Boys, Quick Boys stond vierde en kon bij winst de periodetitel binnenhalen. Het werd een fantastische wedstrijd (zie voor TV -samenvatting deze link) met heel veel kansen over en weer, met een hoofdrol voor spits Youssef El Kachati, topscorer van de Tweede Divisie, en AFC-keeper Gijs van Zetten, de minst gepasseerde keeper. 10 Minuten voor tijd mocht El Kachati bij een 0-0 stand aanleggen vanaf elf meter, maar Gijs dook de bal uit de hoek. De rebound kwam voor de voeten van de doelpuntenmachine Van den Meiracker, maar ook diens inzet werd door Gijs gepakt. Ongelofelijk! AFC leefde nog en ging voor de broodnodige punten in de aanval. En terwijl vriend en vijand al een 0-0 stand hadden genoteerd scoorde centrale verdediger Tim Linthorst na een scrimmage in de 90e minuut de winnende goal. Goed Genoeg ontplofte, het kampioenschap leek bijna binnen …

Hopelijk kunnen we zaterdag  weer genieten van een fantastische wedstrijd tussen AFC en Quick Boys. De blauw-witten zijn het seizoen uitstekend begonnen met een 3-1 in Groesbeek tegen De Treffers met doelpunten van Ravelino Junte, Sem van Duijn en Nick Broekhuizen. Scheveningen werd thuis van het veld geblazen met 5-1. Sem van Duijn (2x), Levi van Duin, Danny van den Meiracker en Junte vonden het net. Afgelopen zaterdag werd thuis teleurstellend met 1-2 verloren van HFC. Alleen Van den Meiracker wist in de 91e minuut uit een penalty te scoren. De uitwedstrijd tegen Rijnsburgse Boys werd uitgesteld wegens brand in het clubhuis van de Uien. Al met al een redelijke start voor de ploeg van de nieuwe, van FC Rijnvogels afkomstige trainer/coach Thomas Duivenvoorden, die Edwin Grünholz opvolgde. Duivenvoorden zal het dit seizoen moeten doen zonder topschutter El Kachati die nu in de basis staat van Telstar. Maar er kwamen natuurlijk nieuwe spelers naar Katwijk aan Zee, o.a.  centrale verdediger Guus Offerhaus van HFC, verdediger Neville Ogidi Nwankwo van FC Rijnvogels, verdediger Jason Meerstadt van Sparta Rotterdam, middenvelder Jesse Reinders van ADO Den Haag en linksbuiten Nick Broekhuizen van ADO Den Haag. Verder hebben de 19-jarige spits Sem en zijn 21-jarige naamgenoot Levi van Duijn, eerder spelend in de sterke jeugd van Quick Boys, zich dit seizoen in de basis gespeeld.

Dan AFC dat het seizoen goed is begonnen met een 4-1 zege op Jong Almere City (vier goals  van Oussama Siali), een 1-1 gelijkspel uit tegen Noordwijk (de gelijkmaker was van Matthijs Jesse), 2-1 winst thuis op Kozakken Boys met goals van Matthijs en Raily Ignacio en afgelopen zaterdag de knappe 0-2 winst uit tegen Spakenburg met beauty’s van Oussama en Jesse. Een mooi begin, mede mogelijk door een brede selectie want de ziekenboeg van The Reds puilt uit. Zo zijn o.a. Splinter de Mooij, Soufiane Hetli en Joël Tillema niet inzetbaar. De selectie en staf van The Reds bleef grotendeels intact. Meest opvallend is de komst van Marciano Mengerink van TEC, die eerder als veel scorende spits bij Katwijk furore maakte. Door een ernstige blessure moeten we helaas nog wel even wachten op het debuut van Marciano voor AFC.

Wat gaat het zaterdag  worden? Op basis van het verleden maken we een goede kans. Drie keer waren The Reds de sterkste, drie keer werd het gelijk tegen Quick Boys. De blauw-witten wisten nog niet van AFC te winnen, maar statistisch komt die kans steeds dichterbij! Bovendien bieden de vroeger behaalde resultaten geen enkele garantie voor de toekomst … Hoe dan ook verwachten we een spannende wedstrijd tussen twee ploegen die elkaar niet veel in kwaliteit ontlopen. Hopelijk geeft de afgelopen uitwedstrijd tegen Spakenburg onze jongens net dat extra zetje. Niet alleen de uitslag was goed, maar ook het vertoonde spel tegen een sterke tegenstander. Succes!

MvdW