AFC - Quick Boys met verslag

AFC en QUICK BOYS ZIJN WEER AAN ELKAAR GEWAAGD

In een enerverende wedstrijd met wisselende kansen hebben AFC en Quick Boys met 2-2 gelijk gespeeld. In de eerste helft waren de gasten uit Katwijk wat sterker. De 1-2 ruststand dekte de lading goed. Na de thee kwam AFC al weer snel op gelijke hoogte en er ontspon zich een spannend, maar ook rommelig duel, met kansen over-en-weer op de volle buit. Die beslissende treffer kwam er niet en dus kon slechts één punt aan het totaal van de Reds en de Blauw-Witten worden toegevoegd. Dat was eerder ook al het geval toen het op sportpark Nieuw Zuid 0-0 werd. Na 18 wedstrijden staat AFC nog steeds tweede, op grote afstand van koploper Katwijk die na een 2-0 achterstand tenslotte wel wist te winnen van Jong Volendam. Quick Boys blijft negende, met maar zes punten voorsprong op de nummer zeventien IJsselmeervogels. Onderaan is het spannend!

Het is lekker druk op sportpark Goed Genoeg als de teams van AFC en Quick Boys hun opwachting maken onder aanvoering van scheidsrechter Wim Bronsvoort. Voor de aftrap wordt Raily Ignacio gehuldigd voor zijn honderdste wedstrijd in ons aller eerste. Het is goed om stil te staan bij de door Raily geleverde prestaties in de afgelopen jaren bij AFC. Ze zijn imponerend. Raily maakte januari 2018 de overstap van Kozakken Boys naar de Reds. In Werkendam kwam hij niet meer aan voetballen toe, aan de Zuidas zaten ze vanwege het degradatiegevaar te springen om een gevaarlijke spits. Zo’n avontuur kan hopeloos mislukken, maar in het geval van Raily en AFC werd het een topsucces. Raily maakte in het tweede deel van het seizoen 2017-2018 15 goals en had een groot aandeel in het behoud van AFC voor de Tweede Divisie (Zie de video De wederopstanding van AFC) Een seizoen later werden de Reds kampioen in de Tweede Divisie, mede door de 27 goals van Raily in dat seizoen. De volgende seizoenen werden door Corona voortijdig beëindigd, in totaal maakte Raily voor AFC 88 veldgoals en is daarmee de topscorer in de Tweede Divisie in genoemde periode: een tien dus met een griffel.

Als scheidsrechter Bronsvoort voor het eerst fluit en de blauwe confetti van de Quik Boys-supporters neergedaald is zien we dat bij AFC op het laatste moment nog iets is veranderd in de opstelling. Mohamed Betti moet op het laatste moment met een blessure afhaken. Guus van Weerdenburg is nu als rechtsachter geposteerd, Kenny Teijsse vormt met Dalian Maatsten het hart van de rood-zwarte defensie. Het is een hoop gepuzzel voor onze trainer Landvreugd, want Robbert Schilder, Gévèro Markiet en Tim Linthorst zijn door blessures ook niet beschikbaar. De brede selectie is kennelijk nog niet breed genoeg! Bij Quick Boys missen we Tommy Bekooy in de basis. Voor AFC altijd een plaaggeest. De wedstrijd is 45 seconden oud als Raily een diepe bal van Dalian binnen schiet. Raily had zijn successtory vandaag niet beter kunnen onderstrepen. Voor onze gasten een mokerslag die doet denken aan de wedstrijd op 23 november 2019 toen AFC Quick Boys van het Amsterdamse kunstgras speelde en Raily vier keer scoorde. Een vervelend dėjà-gevoel voor onze gasten.
Maar de soep wordt dit keer niet zo heet gegeten. Langzamerhand worden de blauw-witten sterker en kloppen aan de deur bij onze keeper Jordi van Staphorst, die ook vanmiddag de geblesseerde Patrick Zonneveld vervangt. In de 12e minuut is het raak voor de bezoekers als Fernando Lewis een duel van Cody Claver wint en de bal precies in de verste hoek schiet. 1-1. In de 28e minuut slalomt Youssef Kachati op de linkervleugel door onze defensie, maar Jordi staat goed opgesteld en houdt Kachati van een tweede Quick Boys goal af. Niet veel later is het wél raak als Darren Maatsen de buitenspelval omzeilt en Jordi met een hard schot kansloos laat. De 2-1 voorsprong voor Katwijkers bij rust is niet onverdiend. Onze jongens zullen in de tweede helft uit een ander vaatje moeten tappen. Matthijs Jesse is onderdeel van het plan, want hij mag nu al in de 34e minuut invallen.

Al snel pakt de komst van Matthijs goed uit. Zijn schot op doel wordt weggekopt, maar wel voor de voeten van Cody die bal fraai in de verste hoek schuift. De ploegen staan na 50 minuten weer gelijk en nemen allebei geen genoegen met een punt. Het spel gaat heen en weer, om iedere vierkante meter kunstgras wordt geknokt en om de haverklap ligt het spel stil als gevolg van een blessure. De erg milde scheidsrechter Bronsvoort heeft het er maar druk mee. Bij AFC raken Raily en Kenny geblesseerd en maken plaats voor Koen Wesdorp en Derre Kwee. Bij Quick Boys verlaat Fernado Lewis geblesseerd het veld. Sem van Duijn is zijn vervanger. Er is door de dadendrang ook veel balverlies. Zo raakt Dalian op het middenveld de bal kwijt aan zijn broer. Gelukkig kan Jordi de niet al te harde schuiver van Darren klemvast pakken.. De mooiste kans is voor Matthijs die zich met veel snelheid en bravoure door de blauw-witte defensie worstelt maar zijn schot vliegt helaas ver naast. Jammer voor AFC, maar ook voor Matthijs zelf die zo graag had gescoord om in de toekomst een basisplaats af te dwingen. Pal voor tijd krijgt Quick Boys nog een mooie kans, maar Derre Kwee weet met een fantastische sliding een nederlaag voor de Reds te voorkomen.

2-2, ‘vriend en vijand’ kunnen goed leven met deze eindstand. Eerder dit seizoen werd het 0-0 in Katwijk, nu dus weer gelijk. De ploegen ontlopen elkaar niet zo veel dit seizoen en vermaken het publiek met aanvallend voetbal. Pittig was het af en toe wel, maar nooit gingen de spelers echt over de schreef. Na afloop was het tot laat erg gezellig in ons clubhuis met zangeres Laura Fischer als vocaal middelpunt, een initiatief van de onvolprezen seniorencommissie. Dat smaakt naar meer!

MvdW

Opstelling AFC: Jordi van Stapperhoef, Guus van Weerdenburg, Dalian Maatsen, Kenny Teijsse (73 Derre Kwee), Cody Claver, © Milan Hoek, Splinter de Mooij, Joël Tillema, Thomas Verhaar (34’ Matthijs Jesse), Raily Ignatio (69’ Koen Wesdorp), Segun Owobowale.

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier