AFC - PEC Zwolle voorbeschouwing

AFC HOOPT OP EEN HISTORISCHE BEKERUITSLAG TEGEN PEC ZWOLLE

AFC speelt woensdag 1 september voor de beker tegen PEC Zwolle. PEC staat voor Prins Hendrik Ende Desespereert Nimmer Combinatie.
De roots van de eredivisionist gaan terug tot het jaar 1910 toen PH en EDN fuseerden. Goed om te weten!
Vanaf het seizoen 1955/56  speelt men in Zwolle betaald voetbal, met hoogte- én dieptepunten. Hoogtepunt was ongetwijfeld de finale van de KNVB-beker in De Kuip op 20 april 2014 tegen Ajax dat met 5-1 werd verslagen. Op 3 augustus van dat jaar won PEC ook de Johan Cruijff Schaal door landskampioen Ajax met 1-0 te verslaan.
PEC Zwolle degradeerde in het seizoen 2021/22 naar de Eerste Divisie na tien jaar Eredivisie. In het seizoen 2022/23 eindigde PEC Zwolle op de tweede plaats en promoveerde weer naar de Eredivisie. Dit seizoen staan de blauw-witten op een mooie negende plaats. De laatste wedstrijd in Arnhem tegen Vitesse eindigde in een 1-1 gelijk spel. De Deense middenvelder Younes Namli, vorig seizoen nog uitkomend voor Sparta Rotterdam, scoorde voor de Zwollenaren met een verwoestend afstandsschot.
Topscorers van PEC Zwolle zijn de Duitser Lennart Thy en de Griek Tolis Velios met ieder drie goals, Ferdy Druijf (eerder spelend bij o.a. AZ en Rapid Wien) en Namli maakten er ieder twee. Thomas Lam speelde ooit in de AFC-jeugd. Na AFC speelde de inmiddels 29-jarige centrale verdediger bij AZ, FC Twente, Nottingham Forest, CSKA-Sofia én Melbourne City.  De nieuwe hoofdtrainer van PEC Zwolle is Johnny Jansen (48) die het stokje overnam van de naar Spanje vertrokken Dick Schreuder. Jansen kennen we nog van SC Heerenveen waar hij vanaf het seizoen 2019/20 tot januari 2022 werkte.

En dan AFC dat afgelopen zaterdag met 1-1 gelijk speelde bij Rijnsburgse Boys. The Reds staan op dit moment tiende in de Tweede Divisie, ondanks een goede start van het seizoen, bekroond met een 0-2 uitzege op de huidige koploper Spakenburg. De laatste zes wedstrijden gaat het minder crescendo met drie nederlagen, twee gelijke spelen en één zege. Het schort vooral aan de productiviteit, maar wat niet is kan natuurlijk weer komen, hopelijk ook tegen PEC Zwolle.
Ongetwijfeld is het een zware kluif voor onze jongens, maar de voetbalwonderen zijn de wereld niet uit, zeker niet in de beker. Dat werd afgelopen seizoen bewezen door Spakenburg dat matig presteerde in de competitie, maar in de KNVB-beker tot de halve finale reikte ten koste van o.a. FC Groningen en FC Utrecht. De rijke geschiedenis van AFC kent ook enkele aansprekende bekerresultaten, waaronder de bekerwedstrijd tegen Vitesse op 18 oktober 1989. De eredivisieclub uit Arnhem beschikte toen over topspelers als John van de Brom, Frans Thijssen, Raymond van der Gouw en Bart Latuheru. AFC was op papier kansloos, zeker toen keeper Cees Thomas met een blessure moest uitvallen. Peter van Essen, de doelman van het vierde elftal, werd toen door trainer Pim van de Meent onder de lat gezet. Hij keepte de wedstrijd van zijn leven. Na twee keer achtergestaan te hebben zorgden Johan Dol en Orlando Patrick tot twee keer toe voor de gelijkmaker. In de verlenging werd niet meer gescoord. Penalty’s brachten Vitesse tenslotte een ronde verder.

Recente bekersuccessen werden o.a. geboekt in het seizoen 2018-2019 tegen Telstar en Top Oss. Op 25 september 2018 werd Telstar met oogstrelend voetbal met 5-0 verslagen. Met rust was het 1-0 door een doelpunt van Fouad Belarbi, in de tweede helft werd de voorsprong uitgebreid door goals van Yordi Teijsse, Johan Kulhan, Milan Hoek en Tim Linthorst. In de volgende bekerronde was Top Oss op 30 oktober de tegenstander. Die wedstrijd werd gespeeld in het Olympisch Stadion, omdat Sportpark Goed Genoeg toen niet over een lichtinstallatie beschikte. Het regende die dag pijpenstelen en op een zeer moeilijk bespeelbaar veld met hier en daar een flinke plas maakte Yordi Teijsse de enige goal van de wedstrijd tot grote vreugde van de volgepakte Eretribune.
Dat seizoen werd een ijzersterk AFC ook kampioen van de Tweede Divisie. De laatste memorabele bekerwedstrijd speelden The Reds op 27 oktober 2021 tegen Heerenveen. Op het vernieuwde complex van AFC leek het lange tijd uit te draaien op een historische zege van The Reds na een doelpunt van Dalian Maatsen, die al snel een voorzet van Milan Hoek fraai inkopte. AFC kreeg daarna nog kansen om de voorsprong uit te bereiden. Zo spatte een knal van Splinter de Mooij uiteen op de lat en kopte een Heerenveenspeler de bal van de lijn na een corner van AFC. Na rust werd de Friese club onder aanvoering van Joey Veerman wat sterker, maar keeper Patrick Zonneveld bleef de situatie goed meester. Tot een kwartier voor tijd toen spits Henk Veerman en linksbuiten Filip Stevanovic Heerenveen in luttele minuten op voorsprong zetten. Luid aangemoedigd zette AFC in de slotfase nog alles op de aanval, maar meer dan een prachtige omhaal van Tim Linthorst vlak over de lat zat er niet meer in.

Ondanks de uitschakeling door Heerenveen was het toen een prachtige bekeravond met veel publiek waar alle supporters erg van hebben genoten. Hopelijk wordt het op 1 november aanstaande tegen PEC Zwolle weer zo’n avond waar we nog lang over zullen spreken. Heel veel plezier!

MvdW