AFC - PEC Zwolle 1 - 0; verslag, foto's, TV samenvatting

WESSEL BEEN KOPT PEC ZWOLLE UIT DE BEKER EN SCHRIJFT VOOR AFC GESCHIEDENIS

 Op 1 november 2023 knikkerde AFC PEC Zwolle uit de KNVB-Beker. Een historische zege, nog nooit wonnen The Reds een bekerduel van een BVO uit de Eredivisie. Deze wedstrijd las als een jongensboek. Pal voor tijd besliste de 20-jarige debutant Wessel Been bij zijn eerste balcontact het duel met een doeltreffende kopbal. De fraaie corner, afgedwongen door Raily Ignacio, was van de 22-jarige Julian van der Greft. Wie de jeugd heeft heeft de toekomst! Het was voor, tijdens en vooral na de wedstrijd groot feest op Sportpark Goed Genoeg. Hulde voor de spelers, staf én organisatie die dat mogelijk maakten.

 Vanavond staat de bekerwedstrijd tegen PEC Zwolle op het programma. Een mooie loting voor AFC dat tiende staat in de Tweede Divisie, negen punten achter koploper Spakenburg. De grote vorm is er nog niet en de flinke ziekenboeg wil ook niet erg helpen. Gelukkig is Splinter de Mooij alweer een paar weken present na een tijdrovende blessure. PEC Zwolle staat negende in de Eredivisie en dat is best knap. Afgelopen seizoen werden de blauw-witten tweede in de Eerste Divisie en dwongen daarmee promotie af. De twee laatste competitiewedstrijden uit tegen Excelsior (2-4) en Vitesse (1-1) leverden vier punten op. Het grootste succes van PEC Zwolle was op 20 april 2014 in de Kuip. In de bekerfinale werd met 5-1 (!) gewonnen van Ajax. Natuurlijk hoopt men in Zwolle op een vergelijkbaar scenario, maar dan moet er natuurlijk eerst even met AFC afgerekend worden. Op papier geen al te moeilijke klus, maar trainer/coach Johnny Jansen weet uit eigen ervaring dat het kan spoken op Sportpark Goed Genoeg. Als trainer van Heerenveen haalde hij op 27 oktober 2021 met de hakken over de sloot  de volgende bekerronde tegen AFC in een spannende wedstrijd die ook in het voordeel van The Reds had kunnen uitvallen. We gaan het allemaal zien, samen  met veel enthousiaste toeschouwers rond het veld, op de tribunes, voorzien van speciale PEC/AFC-sjaals en rode vlaggetjes.

Voor de spelers het veld betreden onder leiding van scheidsrechter Jesse Rozendal kijken we even naar het wedstrijdformulier. De opstelling van PEC Zwolle verraadt dat trainer/coach Jansen AFC serieus neemt. De basis wijkt maar op twee plaatsen af van die tegen Vitesse een paar dagen eerder. Zo keept Mike Hauptmeijer in plaats van Jasper Schendelaar. Lennart Czyborra, gehuurd van Genoa CFC, speelt in plaats van Ansemio Garcia MacNulty in de defensie van de blauw-witten. De basisopstelling van PEC Zwolle kent enkele spelers met schitterende namen: spits Apostolos Vellios en middenvelder Odysseus Velanes die vorig seizoen nog bij NAC Breda speelde. Als je daar niet mee kan winnen … Bij AFC zijn er weinig verrassingen op één grote na. Raily Ignacio, de laatste tijd steeds beter op dreef, zit op de bank. Oussama Siali, nog steeds topscorer, mag van Benno Nihom starten. Melvin Platje is ziek. Voor de zekerheid heeft onze trainer daarom de 20-jarige spits Wessel Been ‘geleend’ van O 21. Daan begint met een flink aantal andere spelers op de bank. De wedstrijd kan van start. Het is droog en windstil, ideaal weer voor een prachtige bekerwedstrijd.

Vanaf het eerste fluitsignaal laat PEC er geen gras over groeien. Al in de eerste minuten is het opletten geblazen bij twee corners. Aan de andere kant maakt de blauw-witte defensie al snel kennis met de snelheid van Matthijs Jesse. Een voorzet van Matthijs wordt door Noa Benninga over gekopt, een schot na een mooie slalom wordt geblokt. Ondanks een niet al te hoog tempo en veel breiwerk op het middenveld is PEC af en toe knap gevaarlijk. Weggestuurd door de uitstekend spelende Younes Namli schuift Eliano Reinders de bal net naast. Gijs van Zetten moet handelend optreden om enkele schoten van Davy van den Berg onschadelijk te maken. Vellios kopt net naast na een voorzet van Namil. AFC speelt met veel spelers achter de bal, staat compact en rekent aanvallend vooral op de snelheid en grilligheid van Matthijs die samen met Noa gevaarlijk is voor het doel van PEC na een splijtende voorzet van Cody Claver. In de 36e minuut is het even flink schrikken als Splinter de Mooij geblesseerd raakt en het veld moet verlaten. Hopelijk valt de blessure dit keer mee en kan Splinter binnenkort weer  gezond en wel worden opgesteld. Julian van der Greft is zijn vervanger en dat is geen verrassing. Julian heeft de overstap van Zaterdag 1 naar ons aller eerste met succes gemaakt. De wedstrijd spoedt zich naar het eind van de eerste helft als keeper Gijs van Zetten een voorzet niet goed verwerkt en Velanes de wegspringende bal maar net langs de voor ons goede kant van de paal mikt. Met de brilstand  bereiken we de rust.

Het is duidelijk dat Jansen niet tevreden kan zijn over zijn ploeg. Ongetwijfeld zal hij in de rust op meer tempo hebben aangedrongen bij zijn spelers met daarnaast het verzoek om ook af en toe op doel te schieten. Na de thee speelt PEC Zwolle in ieder geval in een hogere versnelling en wordt AFC steeds meer op eigen helft teruggedrongen. De voorzetten worden voor het doel geslingerd en Gijs wordt van buiten het strafschopgebied regelmatig onder vuur genomen. Enkele rebounds blijven gelukkig buiten bereik van de blauw-witten. Tim Linthorst en Gevero Markiet halen een hoop weg, maar hoe lang houden zij en de rest van team het vol? Op driekwart van de wedstrijd worden Oussama en Matthijs gewisseld voor Raily en Segun Owobowale. Vooral het vertrek van Matthijs roept vragen op. Hij is met afstand de gevaarlijkste speler van AFC. Maar na deze wissels kantelt de wedstrijd en AFC vindt de kracht om PEC Zwolle onder druk te zetten. In de 75e minuut zet Cody van links fraai voor op Raily die er net niet bij kan. Gladwin Curiel pikt de bal op rechts op en speelt Raily direct aan, waarna onze goalgetter de bal in de touwen schiet. Helaas gaat het feest niet door, want de man met de vlag heeft buitenspel geconstateerd. Niemand begrijpt die beslissing, zeker de AFC’ers niet (!), maar er is geen VAR om er toch een doelpunt van te maken. Niet veel later is Tim Linthorst bij de openingstreffer maar zijn vrije trap over het muurtje wordt fraai uit de bovenhoek getikt door keeper Hauptmeijer.

Nog een minuut of wat te gaan en de verlenging dient zich steeds meer aan. Benno Nihom wil nog iets forceren en laat in de 85e minuut Wessel Been, speler van AFC O 21, debuteren. Wessel, die ook nog anderhalf jaar in de jeugd van PEC Zwolle speelde, valt in de 85e minuut in voor Noa, die meer dan zijn best heeft gedaan. Wessel zou eigenlijk niet kunnen spelen, maar zijn tentamen deze avond moet maar even wachten. Goed plan! De bijna 2 meter lange debutant is net op tijd om zich voor het doel op te stellen in verband met een corner die door Raily is afgedwongen. Raily’s schot wordt door de keeper over de achterlijn gestompt. Er zijn 86 minuten gespeeld als Julian van der Greft een perfecte corner aflevert en Wessel de bal onhoudbaar in de touwen kopt, zijn allereerste balcontact ooit in het eerste van AFC. Een beter plot voor een jongensboek is er niet. Alle spelers, bankzitters en staf storten zich op Wessel en AFC viert ook op de tribunes feest. Maar we moeten nog wel een paar minuten en wat extra tijd door met zeer spannende tafrelen in ons strafschopgebied. Apostolos Vellios krijgt nog een mooie kans, maar zijn kopbal is veel te zacht om onze topkeeper te passeren. Als scheidsrechter Rozendal in de 96e minuut voor het laatst fluit is het nu echt feest op Goed Genoeg en worden de spelers met gejuich ontvangen in het clubhuis. Nog nooit won AFC voor de beker van een eredivisieclub, vandaag werd geschiedenis geschreven. Op naar de volgende bekerronde, zaterdag aanstaande weten wij  wie we waar gaan ontmoeten.

MvdW

 Opstelling AFC : Gijs van Zetten, Gladwin Curiel, Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Tim Linthorst, Cody Claver, © Milan Hoek, Noa Benninga (85’Wessel Been), Splinter de Mooij (36’ Julian van der Greft), Oussama Siali (65’ Raily Ignacio) en Matthijs Jesse (65’ Segun Owobowale).

Voor de TV samenvatting klik hier

 Voor foto’s klik hier

Onderstaand bericht en foto overgenomen van Nu.nl

AFC-Debutant moest tentamen afzeggen voor hoofdrol bij bekerstunt tegen PEC

Been had zich voorbereid op een avond in de schoolbanken, tot hij op de wedstrijddag ’s ochtends een belletje kreeg met de vraag of hij kon invallen voor de zieke Melvin Platje. “Ik had een tentamen gepland staan. Dat moest ik afzeggen”, zei de twintigjarige Been met een grote glimlach bij ESPN.

Van die afzegging kreeg Been geen moment spijt. Vlak voor tijd maakte hij zijn debuut in het shirt van AFC bij een 0-0-stand. Nauwelijks een minuut later was hij opeens de gevierde man met een rake kopbal. “Je verzint het niet, maar het is toch echt gebeurd.”

Het doelpunt was extra bijzonder voor de 1,99 meter lange Been, omdat hij een verleden heeft bij PEC. De Zwollenaren pikten de aanvaller in 2020 op bij AFC. Via een omweg keerde hij in de zomer van 2022 terug in Amsterdam, waar hij vooral in het onder 21-elftal speelt.

“Het is een mooi gevoel voor mijn club”, reageerde Been trots. “We gaan zo naar boven en dan een feestje bouwen denk ik. En dan morgen weer naar school. Ik denk dat het laat gaat worden.”

Been vergeleken met Weghorst

Wessel Been wordt door zijn ploeggenoten vergeleken met Wout Weghorst, vertelt zijn coach Benno Nihom. “Dat zegt ook eigenlijk alles. Hij werkt keihard, loopt op alles en heeft een neusje voor de goal.”

Vreugde bij coach Benno Nihom.