AFC - OFC voorbeschouwing

KOPLOPER AFC MOET OFC OOSTZAAN BESLIST NIET ONDERSCHATTEN

Zaterdag ontvangen we OFC Oostzaan. Dat is voor de eerste keer in competitieverband, in ieder geval volgens het standaardwerk 115 jaar competitievoetbal AFC 1 van onze in 2016 overleden vriend Rik de Boer en het geheugen van uw scribent. Wel speelden we tot en met het seizoen 1998-1999 met enige regelmaat tegen OSV, maar die club is afkomstig uit Tuindorp Oostzaan, een wijk in Amsterdam-Noord. De ringweg (A 10) en de wijk Oostzanerwerf scheiden Tuindorp Oostzaan en Oostzaan van elkaar. Om het nog een beetje ingewikkelder te maken: OSV is ontstaan na de fusie van de eerste Oostzaanse Football Vereniging (OFC) met OVV van de Oostzanerdijk. Maar daarna is OFC opnieuw opgericht op 1 juli 1932. De tegenstander van zaterdag bestaat dus ruim negentig jaar en is sinds seizoen 2007-2008 aan een geweldige opmars begonnen. Toen promoveerde OFC via de nacompetitie naar de vierde klasse, om een seizoen later weer te promoveren via de nacompetitie. In seizoen 2011-2012 werd OFC voor het eerst na 63 jaar kampioen en promoveerde rechtsreeks naar de tweede klasse. Direct hierna volgde weer een kampioenschap en via de nacompetitie werd het daaropvolgende seizoen de hoofdklasse bereikt. En vanaf 2016 speelt OFC in de Derde Divisie. Afgelopen seizoen volgde promotie naar de Tweede Divisie onder regie van trainer Pieter Mulders, die we nog als trainer kennen van Kon. HFC en Rijnsburgse Boys. Na een bloedstollend competitieslot, hadden Hercules, ADO’20 en Gemert vorig seizoen op de laatste dag het nakijken.

De geelzwarten debuteren dit seizoen dus op het hoogste amateurniveau. Hun weg gaat echter nog niet over rozen. OFC is na vijftien wedstrijden hekkensluiter met vier punten achterstand op TEC en zes op Scheveningen en IJsselmeervogels. Met nog negentien wedstrijden te gaan natuurlijk geen onoverbrugbare kloof, maar wel een flinke uitdaging voor Pieter Mulders en zijn ploeg om zich dit seizoen te handhaven. Staat OFC Oostzaan onderaan, AFC is op dit moment de trotse koploper. Afgelopen zaterdag werd tegen Quick Boys voor de zesde keer op rij gewonnen en die reeks mag er ook historisch gezien best zijn.  Het was in Katwijk aan Zee dubbel feest omdat vier van de vijf concurrenten zaterdag jl. puntverlies leden. Alleen De Treffers wist te winnen waardoor onze vrienden uit Groesbeek tweede staan op één punt van The Reds. HHC Hardenberg en Quick Boys volgen resp. op drie en vijf punten van ons aller eerste en Rijnsburgse Boys en Katwijk op zes punten. Maar ook hier geldt dat we nog niet eens halverwege zijn en dat er dus nog een hoop kan gebeuren, in dit geval aan de top van de ranglijst. Maar een mooie start is het wel van onze jongens en daar zij we ontzettend blij mee.

Als we een beetje meer inzoomen op de resultaten van OFC dan zien we dat de Oostzaners een redelijke competitiestart kenden met een gelijkspel tegen TEC in het tweede duel en  een overwinning op Kon. HFC in het vierde duel. Daarna werden acht wedstrijden verloren, soms met dikke cijfers. Maar de laatste drie wedstrijden bieden veel meer perspectief. Op Houtrust werd met 1-1 gelijk gespeeld en op het eigen sportpark werd pas in de 96e minuut van Quick Boys verloren. Afgelopen zaterdag werd in Oostzaan volkomen verdiend gewonnen van Excelsior Maassluis dat alleen in de eerste helft redelijk voor de dag kwam en toen één keer scoorde. Na rust kwam OFC al snel langszij door een doelpunt van invaller Max Veerman. Een andere invaller, Ayoud Haddad, strafte met twee doelpunten een off day van Excelsior-keeper Tom Boks af en bepaalde de eindstand op 3-1. Opvallend is dat OFC het in Oostzaan beduidend beter doet dan buitenshuis. Verder is de 23-jarige Niels Butter, die in de jeugd bij AZ en Feyenoord speelde, de gevaarlijkste speler van OFC met zes doelpunten en twee assists. Een complete speler, die ook goed kan koppen. De spits is voor het volgend seizoen al opgepikt door IJsselmeervogels dat met plaatsgenoot Spakenburg al ruim voor de winterstop de spelersmarkt afstroopt. Bij OFC speelt ook de technisch begaafde vleugelspeler Fouad Belarbi, die in de periode 2018-2020 voor AFC uitkwam.

Als we ook bij AFC een beetje inzoomen op de resultaten dan vallen een aantal dingen op. The Reds winnen, zoals eerder gememoreerd, de laatste zes wedstrijden, tot nu werden ook alle zeven thuiswedstrijden gewonnen, het aantal tegendoelpunten (12) is zeer laag en de in het begin wat achterblijvende scoringsdrift van onze aanval lijkt inmiddels helemaal op orde. Raily Ignacio en Melvin Platje zijn de laatste tijd goed op dreef en zijn weer hoog op de topscorerslijst te vinden. Splinter de Mooij doet ook in dit opzicht met zes doelpunten van zich spreken. Al met al mooie rapportcijfers, tot nog toe. Hopelijk kunnen we de vorm vasthouden.

Wat gaat het zaterdag as. worden? De koploper thuis tegen de rode lantaarndrager, dat lijkt een uitgemaakte zaak. Maar in het voetbal kan het heel raar lopen. Zie de nederlagen van Argentinië en Duitsland tegen heel veel lager geklasseerde landen. Het in de Tweede Divisie debuterende OFC Oostzaan kan natuurlijk ook voor een grote verrassing zorgen, mede gelet op de recente resultaten tegen Scheveningen, Quick Boys en Excelsior Maassluis. En luidt het spreekwoord niet dat een kat in het nauw rare sprongen kan maken? Dus niet te licht opnemen deze wedstrijd die we net geen derby mogen noemen. Trainer Benno Nihom zal het zijn spelers ongetwijfeld inprenten: we moeten die geel-zwarten beslist niet onderschatten! Met die instelling maken we een goede kans om koploper te blijven. Alle seinen staan op groen. Succes!

MvdW