AFC - OFC met verslag, TV samenvatting en foto's

Waanzinnig slot kost AFC de kop tegen hekkensluiter OFC

Koploper AFC heeft op sportpark Goed Genoeg onverwacht puntverlies geleden tegen rode lantaarndrager OFC. Tot ver in blessuretijd zag het hier helemaal niet naar uit. AFC stond met 3-1 voor en het wachten was op het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter. Maar door goals in de 94e en 96e minuut kwamen de Zaankanters op miraculeuze wijze toch nog langszij. Door dit gelijke spel raakten The Reds hun eerste plaats kwijt aan De Treffers dat thuis wel wist te winnen van Quick Boys.

Vandaag is OFC Oostzaan bij ons te gast. Nog nooit speelden AFC en OFC tegen elkaar in competitieverband. Door een geweldige opmars van de geelzwarten de afgelopen tien jaar, afgelopen seizoen bekroond met promotie naar het hoogste amateurniveau, is dat dus nu wél het geval. De weg van OFC in de Tweede Divisie gaat nog niet over rozen getuige de laatste plaats op de ranglijst. Voor trainer Pieter Mulders is er nog een hoop werk aan de winkel om dit seizoen niet te degraderen. Voor collega Benno Nihom is die zorg er niet, maar moet er ook een hoop gebeuren om de zeer goede resultaten van de laatste tijd te continueren. Door zes zeges op rij staat zijn ploeg zelfs bovenaan en is AFC de club waar nu op gejaagd wordt. Wat gaat het worden vandaag? Een blik op de ranglijst geeft het antwoord op deze vraag, zou je zeggen, maar zo eenvoudig ligt dat niet. OFC is de laatste tijd behoorlijk in vorm en een kat in het nauw maakt rare sprongen. Dat kan zelfs op thuisbasis Goed Genoeg het geval zijn, waar alle wedstrijden dit seizoen werden gewonnen. Onderschatting ligt altijd op de loer.

Als de spelers onder leiding van scheidsrechter Maurice Paarhuis het veld betreden zien we dat bij AFC de basis niet gewijzigd is ten opzichte van de elf die vorige week in Katwijk aan Zee tegen Quick Boys begonnen. We spelen dus weer met Tim Linthorst in het centrum van de defensie, Gevero Markiet is nog steeds geblesseerd en zit ook niet op de bank. Bij OFC treffen we twee bankzitters aan, die bij AFC welbekend zijn. Allereerst assistent-trainer Said Moumane, tien jaar in dezelfde functie bij AFC 1 actief en Fouad Belarbi die in de periode 2018-2020 voor The Reds uitkwam. Benieuwd of Fouad nog in het veld komt. Vorige week stond de vleugelspits in de basis in het door OFC met 3-1 gewonnen thuisduel tegen Excelsior Maassluis. Vooraf aan de wedstrijd wordt Kenny Teijsse gehuldigd voor zijn honderdste wedstrijd in het eerste van AFC. We herinneren ons nog vele momenten uit die periode. Na de overhandiging van een prachtige foto en mooie woorden voor Kenny van AFC-voorztter Brian Speelman kan de wedstrijd beginnen.

De bal rolt en onze jongens starten ijzersterk. Cody Claver wordt vrijgespeeld op links, maar zijn voorzet is wat te zacht. Een pass van Melvin Platje op Joël Tillema sorteert meer effect. Op volle snelheid draait Joël om de OFC-keeper heen en schiet hij de bal knap in de touwen. 1-0, er zijn pas vijf minuten gespeeld. AFC krijgt in het vervolg nog enkele kansen om de score uit te bouwen. Zo kopt Raily in vrije positie naast na een combinatie met Splinter de Mooij en Joël en schiet Splinter van heel dichtbij in de handen van de keeper na een slimme hakbal van Milan Hoek. Het spel wordt ondertussen wel wat trager, veel breed, de bal gaat regelmatig terug op onze keeper Gijs van Zetten. OFC staat massaal op eigen helft en hoopt op een doeltreffende counter via spits Niels Butter, die volgend seizoen bij IJsselmeervogels  speelt. In de 33e minuut wordt die hoop bijna bewaarheid, maar gelukkig steekt de assistent zijn vlag op. Buitenspel! Het spel wordt er in de loop van de eerste helft niet beter op, ook omdat scheidsrechter Paarhuis heel veel vrije trappen uitdeelt. AFC schaakt erop los, maar snelschaken is het nog niet. Dat moet beter in het tweede bedrijf. Gelukkig staan we nog steeds met 1-0 voor.

Na rust start AFC in ongewijzigde samenstelling, Pieter Mulders brengt wel twee nieuwe spelers in zijn ploeg en moet halverwege de eerste helft nog een keer wisselen als zijn aanvoerder Rano Burger met een blessure uitvalt. OFC wordt er niet zwakker op. Zo schiet invaller Joël Donald van ver maar net naast. Gelukkig speelt AFC nu wat directer en is via de onvermoeibare Guus van Weerdenburg op de linkervleugel gevaarlijk. De 2-0 valt echter via rechts als Joël Tillema in de 56e minuut de Ghanese keeper van OFC verrast met een boogbal na een pass van Raily Ignacio. De tweede goal van Joël die verder ook een uitstekende wedstrijd speelt. Onze jongens zijn in deze fase duidelijk sterker en kunnen de wedstrijd definitief beslissen. Een vrije trap van Dalian dicht bij het doel vliegt via de muur echter naast het doel en een schot van Splinter wordt bijna op de lijn geblokkeerd door ….. Melvin Platje. Het zit niet mee! In de 69e minuut is het plotsklaps 2-1 via Niels Butter die optimaal reageert op een steekpass dwars door onze defensie. De spanning is weer terug in de wedstrijd.

Nog ruim een kwartier te gaan en ook aan AFC-kant wordt gewisseld. Zo moet Guus, één van de uitblinkers vandaag, plaatsmaken voor Segün Owobowale. Even later komen jubilaris Kenny Teijsse en Noa Benninga in het veld voor Raily en Kevin Visser. Bij OFC verschijnt ‘onze’ Fouad in het veld. Het is spannend, AFC valt aan, maar ook OFC laat zich af en toe gelden. In de 85e minuut lijkt de wedstrijd beslist te worden als Dalian Noa aanspeelt in het strafschopgebied. Noa zet goed door en scoort onberispelijk. 3-1, de wedstrijd is beslist, zou je zeggen. Nog een paar minuten te gaan en onze jongens zijn nog dichtbij de 4-1 als Melvin Platje van veraf het verlaten doel van OFC op een haar mist en Matthijs Jesse, in de 88e minuut ingevallen voor Melvin Platje,de keeper dwingt tot een fraaie duik in de hoek. Het bord van de assistent gaat inmiddels omhoog, nog vier minuten extra tijd te gaan. De zevende zege op rij kan worden bijgeschreven. Onder normale omstandigheden. Maar vanmiddag is het allesbehalve een normale wedstrijd. In de 94e minuut straft Donald geklungel in onze verdediging af en in de 96e (!) minuut benut Butter een penalty nadat Dalian zijn tegenstander op de kop van het strafschopgebied heeft geduwd bij een duel in de lucht. Een wel heel zware straf. Meteen hierna fluit scheidsrechter Paarhuis af en is de eerste wedstrijd tussen AFC en OFC Oostzaan onbeslist geëindigd.

Hoe is dit alles mogelijk? Verbijstering en ongeloof vechten na afloop om voorrang. Ook het scheidsrechterlijke kwartet is onder de indruk want op het wedstrijdformulier wint AFC met 3-2. De realiteit is helaas anders. De hekkensluiter pakt ver in blessuretijd een punt en de nummer één morst niet alleen twee dure punten maar is door de winst van runner up De Treffers ook koploper af. Het record van zevenmaal winst op rij komt niet in de boeken. Het eerste puntverlies op Goed Genoeg is een feit. Na de fraaie winst op Quick Boys een week eerder, die met heel veel enthousiasme werd begroet, nu dus een ijskoude douche! Het kan verkeren. Gelukkig is er volgende week in Maassluis de kans om de rug te rechten en de eerste helft van de competitie goed af te sluiten. Waarna vlak voor de winsterstop De Treffers op bezoek komt om het jaar 2022 feestelijk af te sluiten. Na regen komt zonneschijn, zeker voor ons aller eerste!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Joël Tillema (88’ Djuric Ascension), Dalian Maatsen, Tim Linthorst, Guus van Weerdenburg (75’ Segün Owobowale), Cody Claver, Kevin Visser (80’ Noa Benninga), © Milan Hoek, Splinter de Mooij, Melvin Platje (88’ Matthijs Jesse) en Raily Ignacio (80’ Kenny Teijsse).

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier